Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кой кадрува вместо ВСС?

Кой коли и беси в българското правосъдие? Висшият съдебен съвет (ВСС), който е призван да прави това по закон, или някой в сянка дърпа конците на магистратите, а т.нар. правителство на съдебната власт е само за парлама. Засега няма еднозначен отговор, но шумотевицата в медиите напоследък сериозно наклоняват везните към второто предположение.
Скандалите около кадруването в съдебната ни система са познати не от вчера, но те бяха подновени след едно писмо от Съюза на съдиите в България (ССБ) до ВСС от 16 септември. В него синдикатът на съдиите задава директно няколко въпроса:
- Вярно ли e, че на заседанията на ВСС се създава привидност за вземане на решения, които всъщност вече са му внушени? Съществува ли приятелски кръг, който кадрува в съдебната система? Вярно ли е, че конкретни дела се насочват към конкретни съдии за постигане на конкретен резултат? Оказват ли адвокатски кантори натиск върху дейността на съда?
Писмото на магистратите в черни тоги са базираше на изявления и на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев и на съдията от Софийския градски съд (СГС) Жаклин Комитова, според които действителните решения за назначаване на административни ръководители на съдилищата и на редови магистрати се вземат не от конституционно посочения висш орган на съдебната власт (ВСС), а от
неясен и нелегитимен приятелски кръг
По време на заседание на ВСС, проведено на 1 юли тази година, Пенчев заяви буквално: Съдиите не вярват, че най-важните кадрови въпроси на съдебната система се решават около тази маса, от тези 25 човека. Те имат впечатлението (и то не без основание), че това жадувано мнозинство от 13 гласа се формира около маса с бяла покривка в един приятелски кръг. Става дума за членове на този Висш съдебен съвет и други по-висшестоящи или по-низшестоящи юристи, които от години кадруват в съдебната система, от години плетат пъзела на съдебната система и които знаят, че в момента са ни поставили в невъзможност да изберем.
През това лято ВСС не поднови мандата на съдия Комитова за ръководител на Търговското отделение на СГС, защото тя си позволи да каже, че има хора в сянка, които дърпат конците на съдебния кадрови орган. Комитова твърди, че са се опитали да й влияят при кандидатирането за началническия пост в съдилището.
Бях подложена на един много мек, деликатен, дискретен натиск от страна на някои заинтересовани лица, които ми гарантираха преизбирането ми като председател на търговското отделение, при условие че поема определени ангажименти към тях, казва магистратката. По думите й въпросните лица били представители на известна софийска адвокатска кантора, които очевидно имали достатъчно връзки и контакти, за да гарантират, че 13-те членове на ВСС (колкото са необходими за мнозинство) ще гласуват по определен начин.
Висшият съдебен съвет отговори като ужилен с декларация още същия ден, в който цитираното по-горе писмо на съюза бе получено във ВСС. Загрижеността в тона на магистратите бе изтълкувана като опит ... да се преекспонират, хиперболизират определени недостатъци в работата на ВСС, като се акцентира на пропуски, за отстраняването на които ВСС публично и отговорно е заявил намерение, предприемайки конкретни мерки, а също и ... опит за вмешателство, груб и недопустим натиск.
Интересно защо ВСС реагира толкова светкавично, при положение че в документа се визират отдавна известни проблеми? Защо не бе обърнато такова внимание на шокиращите изявления на Пенчев и Комитова в края на юни и началото на юли, когато бяха произнесени? Причината е, че изборите все още не бяха минали. Прокурор Маргарита Попова все още не бе избрана за министър на правосъдието и тя все още не бе отправила своето предупреждение към ВСС или да стане прозрачен в избора на ръководители в съдебната система, или да си ходи.
В своята декларация съдебният съвет изрази и подозрение за опити за неправомерни внушения и въздействие върху органи, които вземат важни решения, и припомни, че не друг, а член на съвета алармира преди време за подобни опити, в резултат на което ВСС възбуди проверка на тези сигнали до главния прокурор. Поискано бе също - и то не без основание - вместо анонимни твърдения да бъдат назовани имената, които включват тези кръгове.
Прокуратурата веднага реагира на призива на съдебния съвет за повече конкретика и в края на миналата седмица пусна контролирана информация до една медия, в която се припомня, че има такъв кадровик на име Красимир Георгиев, по-известен като Красьо от Плевен. За съществуването на този задкулисен субект съобщи още на 18 юни тази година членът на съвета Иван Колев. Главният прокурор Борис Велчев тогава дори изрази недоволство, че шумът около този човек е попречил на разследването, което вече било в ход.
Легендата за Красьо от Плевен
(известен също и като човека с ланците), разказана от Колев, гласеше, че той предлагал срещу 200 000 лв. да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на ВСС в полза на определен кандидат за шеф в някое съдилище. Това се чу в началото на юни по времето, когато ВСС кадруваше с усилени темпове. Сведенията, които Колев получил за плевенския кадровик, били потвърдени и от централата на парламентарно представена партия.
Какво е новото по този скандал тези дни? Ако се доверим на споменатата контролирана информация до медиите, вследствие на проверката, назначена от главния прокурор Борис Велчев, се оказало, че черничкият човек с ланците наистина е имал контакти с не един и двама членове на кадровия орган, а също и с голяма част от кандидатствалите за административни ръководители. Нещо повече, на идентифицираното като Красимир Георгиев лице вече било повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване. Причината е, че на разпитите той е отрекъл да познава когото и да било от висшите или по-низшите етажи в съдебната система.
Разследващите обаче разпитали над 130 кандидати за ръководители на съдилища и голяма част от тях признали, че са говорили с Красьо и го разпознали по предоставената им снимка. Засечени били и разговори между плевенчанина и членове на Висшия съдебен съвет. Вероятно пъзелът около Красьо и неговото кадруване ще започне да се подрежда през октомври, когато трябва да бъдат готови окончателно експертизите на извадените разпечатки от разговорите. Тогава трябва да се разбере точно колко членове на ВСС са говорили с човека с ланците и как те биха обяснили това.
Назначена била също и данъчна експертиза, която би трябвало да изясни как 27-годишният плевенчанин ползва луксозни автомобили и шофьор, при положение че притежава единствено малък дял в плевенската дискотека Анаконда.
Междувременно, докато текат
дуелите с писма и декларации
между Съюза на съдиите и ВСС, председателят на ССБ Стоил Сотиров насочи прокуратурата по гореща следа. Той заяви пред БНР, че приятелският кръг в съдебната система правел явките си в ресторантите Винпром и Европа в уличките около Съдебната палата. Което подкрепи твърдението на шефа на ВАС Константин Пенчев, че съдбините на жреците и жриците на Темида се решават около маса с бяла покривка, а не на заседанията на съдебния съвет.
В по-сериозен тон нека припомним, че в последния си доклад ЕК намекна, че знае за белите покривки и като пример бе посочен случаят с предизвикалото скандал назначаване на военния магистрат ген. Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд (САС).
В съдебната система в момента текат процеси, които са били непознати досега, заяви в неделя (20 септември) правосъдният министър Маргарита Попова два дни преди да замине на посещение в САЩ. Тя предупреди, че ако Висшият съдебен съвет не подобри работата си, членовете му ще трябва да подадат оставките си. Нека припомним обаче, че дори Висшият съдебен съвет да се окаже непоправим, ще е доста трудно да бъде подменен с нов. Според сега съществуващото законодателство 11 от членовете на ВСС избира парламентът, 11 се определят на квотен принцип от съда, прокуратурата и следствието, а главният прокурор и шефовете на висшите съдилища са негови членове по право.
За да се предприемат обаче мерки за прочистване на околната среда, трябва да има яснота по въпроса кои хора обединяват приятелските кръгове, ако, разбира се, има такива. Защото сал един Красьо от Плевен не прави кръг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във