Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кой кого цака с промените в нотариалния закон?

Поредният законопроект за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, одобрен от кабинета в сряда (18 ноември), предизвика разгорещена полемика в ИНТЕРНЕТ форумите по въпроса коя е истинската цел на това предложение. Правителството иска поправки, според които при извършване на актове, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, сумата по сделката да се изплаща само по банков път, и то като се преведе по специална банкова сметка на нотариуса. Страните ще трябва да подпишат декларации, че посочената в акта сума и сумата за разплащанията по съответната банкова сметка са истинската цена по сделката. На нотариуса ще трябва да се представят и заверени преписи от платежните документи за извършените по сделката плащания.
Някои медии побързаха да обявят края на масовата практика сделките да се изповядат на цена, по-ниска от действителната. Но ентусиазмът им в тази посока следва да бъде охладен, тъй като това е практически невъзможно. Докато парите са свободно и основно средство за разплащане, тоталният контрол на сумите е невъзможен. Към предложените от кабинета поправки все още липсват мотиви, но публикуването им едва ли ще спре догадките какво всъщност се цели с тази редакция на закона. Официално бе обявено, че става дума да се пресече прането на пари. Но дали е постижимо? Още повече ако към видимите на пръв поглед намерения се прибавят отново подозренията, че това е поредна акция на нотариалното лоби или поне пришиване на интересите му към правителствената идея.
Ако една от целите е сделките да започнат да се изповядат на действителните цени, отсега е ясно, че огласените промени не са достатъчни. Въпросните декларации едва ли ще стреснат страните, които ще носят наказателна отговорност за издаване на документ с невярно съдържание. Те обаче са заинтересовани да отделят възможно най-малко средства за данъци и такси и ще се уговарят, както досега, част от цената да не бъде отразена в документите по сделката. Това пък ще е пречка да се повишат постъпленията в сметките на общините. Няма съмнение, че мярката ще помогне донякъде в борбата срещу имотните измами, но някои специалисти от този бранш предупреждават и за възможен обратен ефект - за да се избегне обявяването на истинската цена, ще остане широк фронт за неспазване на устните уговорки. Дотук нищо ново.
Една от целите на начинанието назова правосъдният министър Маргарита Попова - тя заяви, че поправките ще доставят допълнителен паричен ресурс в банките, които ще обслужват сметките по сделките. В това няма лошо, но няма ли по този повод таксите по обслужването да подскочат нагоре? Да не говорим, че и нотариусите ще си пооправят приходите, които спаднаха рязко с края на имотната истерия. Те вече си вдигнаха таксите, а сега ще ги начисляват и върху по-голяма основа. Както Параграф 22 писа в своя брой 33 от тази година, нотариалното лоби се разшета здраво още в началото новия парламентарен мандат с откровено лобистки законопроект, който даваше право нотариусите, избрани за депутати, да бъдат замествани през целия този период от своите помощници, без последните да се явяват на конкурс.
Във всеки случай предлаганото сега решение за разплащането по банков път е далеч от идеята за създаване на т. нар. депозитна каса по френски модел, за която Нотариалната камара се договори през август с Министерството на правосъдието. Въвеждането й се отложи, както бе обяснено, заради липсата на пари. Но нещата започват да понамирисват. А френският модел е направен наистина с акъл. Според него депозитната каса е непоклатим гарант за парите на клиентите, а вещи лица следят непрекъснато и актуализират пазарната цена в даден район. При разминаване на тази цена с цената по сделката следва проверка за пране на пари. При нереално ниска цена по сделката пък общината има право да купи имота по нея, а купувачът в симулативната сделка да изгори с платената, но укрита част от цената.
Предложеният от кабинета законопроект не дава и сериозни гаранции срещу възможни злоупотреби от страна на нотариусите. Според текста му условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса нататък се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката. Освен че за него ще се плаща допълнително, човек трябва да си отваря очите на осем и даже да си наеме адвокат, за да не бъде изпързалян. Да не забравяме и възможността нотариус с престъпни наклонности да изтегли внезапно парите от тази сметка и да се укрие примерно в чужбина. И да се случи като в анекдота: хубава работа, ама българска!

Facebook logo
Бъдете с нас и във