Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОЙ КОГО СЛЕД ДОКЛАДА НА ОЛАФ?

Разгромяващият доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и официалното писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева от шефа на службата Франц-Херман Брюнер вдигнаха поредния режисиран медиен шум и завихриха скандал сред политическия ни елит. Сред пушилката обаче все по-ясно прозира, че в епичната борба са сплели ръце спотаяващото се досега президентско лоби (с въжделения да стане партия) и цялото премиерско войнство.
Развитието на скандала очертава както целите му, така и повдигна булото над основните играчи.
След появата му с гръм и трясък стана ясно, че документът описва нередности по финансирането на проекти в областта на земеделието по програмата САПАРД, в резултат на които България била ощетила с над 32.4 млн. евро европейския данъкоплатец.
Скандалният текст бе предоставен от вицепремиерката на членовете на ВСС на извънредно заседание във вторник (15 юли) поради обстоятелството, че в него има сериозни критики в областта на правосъдието.
От разпространения в публичното пространство документ става ясно, че в основната си част обвиненията на ОЛАФ са съсредоточени основно върху един бизнес тандем - Марио Николов и Людмил Стойков. Засегнати са не само проекти по САПАРД, а цялостната дейност на техни или свързани с тях компании през последните години. Посочват се внос и износ на китайско заешко месо, подозрителни транзакции с вагони втора употреба, цесия на дълг на БДЖ към НЕК и т.н., и т.н. През цялото време тандемът Николов - Стойков се разглежда в текста като група и престъпна мрежа от компании, която според европейската служба е източила около 20 млн. евро. Не са пощадени от обичайните критики за слаба ефективност и прокуратурата, и съдът.
В шумотевицата обаче някак бе пропуснат фактът, че сигналът срещу Стойков и компания за описаните по-горе прегрешения е получен в прокуратурата още на... 4 декември 2006 г. и на следващия ден започна разследване. А на 13 февруари 2007 г. цялата история беше тема на пресконференция с участието на тогавашния шеф на ГДБОП Ваньо Танов и прокурора от Върховната касационна прокуратура по това време Бойко Найденов. При съвместна акция на Главна дирекция Борба с организираната престъпност, Софийската градска прокуратура, Върховната касационна прокуратура и прокуратурите на Германия и Швейцария е разкрита международна мрежа за присвояване на средства от европейските фондове по програма САПАРД, заяви тогава главен комисар Танов.
Средствата възлизат на 7.5 млн. евро и са присвоявани от близо две години и седем месеца. В схемата участват седем българи, двама германци и двама швейцарци, направен е обиск на 18 обекта в трите страни. Иззети са фалшивите документи, с които са били присвоявани средствата, прокуратурата разполага и със самопризнанията на лицата, поясни тогава прокурор Бойко Найденов. Според него далаверата ставала чрез изготвяне на фалшиви документи за стари машини, които се ползват в месопреработвателната индустрия. Машините са били прекарвани през няколко европейски държави и са представени като нови. Това е пример за престъпността на белите якички, заяви Найденов.
Сред омазалите се, според прокуратурата бели якички, бяха и бизнесмените Стойков и Николов, които бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група с цел евроизмами. Съдът обаче ги пусна под гаранция, а прокуратурата свали обвиненията срещу Стойков за евроизмами поради липса на данни за извършени престъпления. Това бе потвърдено от две съдебни инстанции, като остана само обвинението за пране на пари.
В старата история, залегнала в сегашния доклад на ОЛАФ, причината за отпадналите обвинения вече не е липсата на престъпление, каквото е мнението на две съдебни инстанции, а политическо покровителство. Може би заради това авторите на доклада не боравят толкова с факти, колкото с изрази говори се, че имат близки връзки с настоящото българско правителство, за едно от лицата се твърди, че е финансирало предизборната кампания на настоящия български президент. В същото време, ако олафци си бяха направили труда да погледнат в достъпния за всеки регистър на спонсорите на президента Първанов, щяха да установят, че Людмил Стойков е дал официално 50 000 лв. за предизборната му кампания чрез две свои фирми и изобщо не крие този факт.
Именно тези фрази в документа разгневиха всички министри, воглаве с премиера Сергей Станишев. А градският прокурор Николай Кокинов направо призна, че като цяло стилът на доклада на ОЛАФ не му харесва.
В същото време и вицепремиерът Плугчиева, и премиерът Станишев изразиха възмущението си, че докладът е огласен в медийното пространство, а не е останал за служебно ползване. Плугчиева дори се изсили да поиска прокурорска проверка, която да установи кой от висшите магистрати е издал тайния документ. Сякаш широко оповестеният текст на ОЛАФ изкарваше ненадейно на бял свят кирливите ризи, с които са се издокарали бизнесмени и политици.
От своя страна, още преди да прочете доклада, опозицията заигра политически правилно и поиска импийчмънт на Първанов заради скандалния му спонсор. А Йордан Бакалов настоя Плугчиева незабавно да бъде изслушана от депутатите и да предостави скандалния доклад на ОЛАФ, който в същото време вече беше публикуван в оригинал във вестниците и в ИНТЕРНЕТ и можеше да бъде прочетен от всеки.
Амнезията, изглежда, удобно е обхванала всички. Дори и бившият министър на земеделието и горите Нихат Кабил, който беше сменен именно заради спрените европари. По повод документа той се изцепи, без да му мигне окото: Не знам нищо, още не съм се запознал с доклада. А самият той през февруари 2007 г. бе категоричен, че установяването на тази измама показва, че всички, които усвояват пари от Европейския съюз, трябва да спазват правилата.
Ако депутатите и държавниците се бяха запознали подробно с петте странички от документа, щяха да разберат, че 99 на сто от написаното в него е, меко казано, претоплена манджа с факти, познати още отпреди година и половина. В четвъртък (17 юли) стана ясно също, че с чернови вариант на страшния доклад на ОЛАФ представители на български институции и служби са се запознали още на...18 юни. В него обаче са отсъствали скандализиращите твърдения, като това, че има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано, което и да е лице.
Очевидно това е станало в хода на проверката на ОЛАФ, която е извършена между 9 и 20 юни. В изявлението си по повод скандала президентът Георги Първанов отбеляза, че тогава не е имало политически заключения. Кога, как и защо са се появили? Ще има ли опровержение, ако не се появят конкретни доказателства в подкрепа на тази теза?, запита той. Кой знае защо държавният глава се почувства толкова засегнат, че дори поиска премиерската ДАНС да нищи има ли политическо покровителство над заподозрените, както пише в актуалния вариант на доклада на ОЛАФ.
Цялата истерия около този документ повдига един много интересен въпрос - защо, макар и претоплен, докладът на ОЛАФ бе изпуснат в медийното пространство точно сега. Въпреки че президентът обясни, че няма от какво да се притеснява, защото предизборната му кампания не е провеждана задкулисно, очевидно повторното изтичане на документа в медиите няма друга логична цел освен дискредитацията му.
Може би част от отговора се крие в една много важна рокада в МВР, в резултат на която президентският човек там Румен Петков си тръгна и отиде да си ближе раните нейде. А, както е известно, освен на МВР той беше и начело на Съвет за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на общността (АФКОС) - очите, ушите и ръцете на ОЛАФ у нас. Очевиден е фактът, че докато Петков бе там, лавината от разкрития, направени през февруари 2007 г. за присвоените пари по САПАРД, полека -лека взе да се топи, и за една година сякаш изчезна. А посочените с пръст Стойков и Николов вдигнаха глави и заявиха, че очакват без притеснение края на процеса срещу тях.
От май обаче Петков не е в МВР, а АФКОС отиде към новата фаворитка на Станишев желязната Маги Плугчиева. И ето, че нещата вече излизат извън контрол. А може би е по-точно да се каже, че всъщност ситуацията е под контрол (като се има предвид силното телевизионно присъствие по две от трите национални телевизии на част от основните действащи лица в доклада още от четвъртък сутрин). Какъв е отговорът предстои да видим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във