Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кой кой е в масовите безредици?

Събитията от последните дни показаха това, което мнозина подозираха - българската полиция няма хабер как да се справя с кризисни ситуации като палежите в селото на Кирил Рашков и протестните шествия на хиляди младежи срещу безхаберието на властта.


В Катуница жандармеристите се държаха като безпристрастни свидетели на погрома. Те, изглежда, са били инструктирани да подсигурят плацдарма за т.нар. от главния секретар на МВР Калин Георгиев контролирано насилие, докато владетелят на подпалените имоти Кирил Рашков се оттегли на безопасно за него място. А по време на протестите в страната полицията прие да играе ролята на башибозук, който лови и наказва момчета и момичета, събрани на големи групи.


Тези дни потвърдиха подозрението, че репресивните силови структури остават подвластни на конюнктурни политически игри. Потвърждение за това са действията на т.нар. специализирани полицейски сили, които са обединени в едноименната дирекция в рамките на Главна дирекция Охранителна полиция (ГДОП). Те нямаха нищо общо с приписаните им по закон компетентност и задачи.


В чл.52а. от Закона за МВР е записано, че ГДОП е национална специализирана охранителна и контролна структура на МВР за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. Там се определят и дейностите по изпълнение на тази важна задача: опазване на обществения ред; защита и охрана на стратегически и особено важни обекти; гарантиране на сигурността при провеждане на мероприятия; контрол на безопасността на движението по пътищата, на техническата изправност и регистрацията на моторните превозни средства, на водачите на моторни превозни средства и на пътнотранспортните произшествия; разрешение и контрол за ползване на общоопасни средства; разрешение и контрол за извършване на охранителна дейност; конвоиране на лица в страната и в чужбина.


Законът - в чл.81г. от ЗМВР , много точно определя и задачите на Дирекция Специализирани полицейски сили. Това е специализирана структура на Главна дирекция Охранителна полиция за опазване на обществения ред, охрана на масови мероприятия, овладяване на масови безредици, противодействие на терористични действия, охрана на стратегически и особено важни обекти и дипломатически представителства.


От текстовете е видно, че в Катуница полицията е била изправена пред две конкретни задачи - опазване на обществения ред и овладяване на масови безредици. От обилните телевизионни репортажи цяла България обаче се убеди с очите си, че униформените действат като при охрана на стратегически и особено важни обекти, с ниво на дипломатическо представителство, каквито определено не са палатите на Кирил Рашков.


Ако предположим, че това се дължи на неопитност на личния състав, участвал в събитията, бихме били снизходителни. Това обаче не е така - дирекцията Специализирани полицейски сили съществува от миналата година, когато с промените в Закона за МВР всъщност беше преименувана (дотогавашната) дирекция Жандармерия. А тя беше наследник пък на една от възловите допреди три години национални служби в МВР - Жандармерия. Службата обаче беше подложена на серия от законови метаморфози, които в крайна сметка я сведоха до обикновена дирекция - така че най-накрая изтриха наименованието Жандармерия и от текстовете на закона.


Макар и силно променено, все пак това звено на вътрешното ведомство си е същото. В Правилника за прилагане на ЗМВР се казва, че в дирекцията могат да се създават отдели, сектори, други звена от по-нисък ранг и териториални звена, които се ръководят от директора на дирекцията и не се включват в структурата на областните дирекции на МВР. Тоест гарантирана е относителната самостоятелност на звеното, както и структурното му обособяване на територията на страната извън останалите полицейски сили.


Общата численост на спецполицаите в тази дирекция е 1517 души. Те са разпределени в седем специализирани полицейски управления в страната - София, Монтана, Плевен, Пловдив, Бургас, Варна и Кърджали. Най-голямото е в столицата - общо 664 души са на разположение да потушават масови безредици по улиците на София. Както впрочем се случи и продължава да се случва след инцидента в Катуница. От началото на седмицата стана очевидно, че тежковъоръжената за борба с масови безредици част е извадена на улиците със задачата да разпръсква мирните шествия и да респектира организираните в социалната мрежа младежи.


Ако в МВР са разполагали с оперативна информация за подготвяните протести в Катуница, както се твърди, то ръководството на ведомството е имало време да прехвърли сили от София към Пловдив, за да овладее положението и да не допусне контролираното насилие. Но това не се случи, а репортажите и инсинуациите от мястото на събитието все едно лиснаха бензин на тлеещ огън и протестите заляха страната. А служителите от Пловдивското специализирано полицейско управление се направиха на свидетели и пред очите им запалиха Рашковите палати. Те и да бяха понечили да ги опазят, нямаше да успеят. Все пак броят на спецполицаите в тамошното управление е 116, за кое по-напред - да блокират селото, да направят контролно-пропускателни пунктове, както изисква процедурата, да патрулират по улиците ли?


Несериозно звучи и предположението, че ситуацията в Катуница се е развила светкавично, така че МВР не е имало време да анализира обстановката. В дирекцията съществува сектор Координация и информационно-аналитична дейност, където 13 мозъка с пагони седят и взимат заплати, за да вършат точно такава работа - анализ, прогноза и превенция на подобни ситуации.


Те са преминали през специализираните курсове в Академията на МВР, където в детайли се разнищва същността на безредиците. В учебните помагала в тази дисциплина пише следното: Безредиците могат да имат организиран характер (организирани или провокирани от отделни лица или организации) или да възникнат стихийно, внезапно. Тъй като организирането или провокирането на безредици изисква подготовка, оттук и възможността на правоохранителните органи да разкрият и предотвратят безредиците. Внезапно (стихийно) възникналите безредици нямат предварителни признаци за настъпване, проявяват се с голяма сила за кратко време и трудно могат да бъдат предотвратени и спрени. За възникването на този вид безредици има предпоставки, които могат да се предвидят, ликвидират или да се ограничи влиянието им... Безредиците може да се класифицират според поведението на тълпата (участниците в безредиците). Поведението на тълпата се определя от числеността й, степента на възбуда, ръководи ли се или не, кой я ръководи и подстрекава. Тълпата се класифицира като агресивна, търсеща и бягаща. Агресивната тълпа напада или защитава някакъв обект (човек, сграда и т.н.), който е причина или вероятна причина за явление, от което е недоволна... При безредици на различни етапи от тяхното развитие една и съща тълпа може да се държи ту агресивно, ту като търсеща, ту като бягаща. Според подвижността си тълпата може да се класифицира като подвижна или неподвижна. Според степента на организираност тълпата се дели на предварително подготвена, възникнала стихийно и впоследствие насочвана към определени действия и стихийно възникнала. Посочената класификация има значение за избора на тактика за предотвратяване на безредиците и за възстановяване на обществения ред при възникването на безредици.


Да допуснем, че никой от МВР не си е направил труда да направи този анализ. Положението все пак е могло да бъде овладяно с налични технически средства, с каквито разполагат жандармеристите. През 2008 г. Белгия подари на службата две 30-тонни водометни машини за разпръскване на тълпи на обща стойност около 4 млн. евро. Едната от машините остана в София, а другата замина за Пловдив.


Машината така и не я видяхме, макар че присъствието й беше наложително. Не видяхме прилагане на някаква спецтактика, която да парира гнева на протестиращите в Катуница. Видяхме единствено що е то контролирано насилие. Остава да разберем защо стана така...


nbsp;


Несмъртоносно оръжие

Един от най-популярните в САЩ видове несмъртоносно оръжие, предназначено за обезвреждане на престъпник, без да навреди на здравето му, е пистолетът TASER. Списанието Mobile PC даже го е включило в списъка на стоте най-добри приспособления на всички времена. Понастоящем тези пистолети се използват от полицаите в петнайсетина страни по света. TASER е дистанционно електрошоково оръжие, което изстрелва две стрелички - сонди (електроди) с проводници, впиващи се в тялото на жертвата през дрехите и поразяващи човешкия организъм с разряд на електрически ток (сега - 50 хил. волта).


TASER е изобретен през 1974 г. от Джак Кавър, сътрудник в НАСА. След получаването на патента Кавър създава своята фирма, която се ориентирала към частни потребители, но скоро претърпяла крах. Новите собственици, съвместно с Кавър, създали компанията Air Taser, която се опитала да създаде връзки с полицията. Отначало това не им се отдало, но през 1991 г. ситуацията се изменила. Същата година в Лос Анджелис полицаи пребиха чернокож, а побоят беше заснет с камера. След това в града избухнаха масови безредици. След този случай градските власти и финансираната от тях полиция решили, че вложенията в нови технологии си заслужава. Те се заинтересували от разработки, подобни на TASER, които биха позволили усмиряването на нарушителите на реда, без да се прибягва към други, по-груби методи за въздействие.


nbsp;


Химически средства

Ситуациите на възникване на масови нарушения на обществения ред не са рядкост в живота на обществото и има вероятност да се прибегне към използване на химически вещества при агресивно поведение на участниците. Тези средства се разглеждат преди всичко като алтернатива на използването на огнестрелно оръжие и физическа сила и могат да намалят до минимум нараняванията на участниците в безредиците. Полицейските структури на всички държави разполагат с химически вещества, които се съдържат в средства за ръчно и автоматично изхвърляне. Полицията в държавите от Европейския съюз използва химически вещества с дразнещо въздействие. Дразнещите вещества въздействат върху сетивните, т.е. чувствителните нервни окончания на лигавицата на очите и на горните дихателни пътища, както и на кожата. Причиняват бодежи в очите и носа, спазми на клепачите, обилно сълзене и хрема, кихане, слюноотделяне, гадене, затруднено дишане и болки в гърдите, както и парене на кожата и зачервявания. След отдалечаването от наситения с химическо вещество въздух неприятните усещания изчезват за относително кратко време (10-30 мин.)


Веществата се съдържат в химически гранати и спрейове или се използват във воден разтвор, разпръскван от водометни машини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във