Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОЙ ЛЪЖЕ - НА ВЪЖЕ, А ФИЛЧЕВ - В КАЗАХСТАН!

Един месец преди да сдаде поста на Борис Велчев бившият главен прокурор Никола Филчев разпространи дебелото четиво, с което направи опит да легитимира седемгодишното си присъствие на върха в държавното обвинение. Това четиво, озаглавено Отговори на въпроси, зададени от Европейската комисия от областта на съдебната система, отнасящи се до глава 24 Сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, изпратени от Върховната касационна прокуратура на Министерството на правосъдието на 17 януари 2006 г., бе разпространено на 27 януари 2006 г. и в него четем (правописът е оригинален):
През 2005 година е потвърдена от Върховния касационен съд присъдата по образуваното съдебно производство по внесения обвинителен акт по сл.д.№ 154/2003 г. на Националната следствена служба, с която на рап певеца известен като Ванко 1 и други лица действали в съучастие с него, са наложени наказания лишаване от свобода за различни срокове...
Както става ясно от материала за Ванко 1, който публикуваме на стр. 8 в днешния брой, Върховният касационен съд никога не е потвърждавал присъдите на рапъра, на братовчед му и на баща му. Нито през 2004 г., нито през 2005 г. - както е записано в Отговорите... на Върховната касационна прокуратура, нито по-късно.
За сметка на това обаче, вместо някой да потърси сметка на Филчев за откровената лъжа, в началото на февруари 2006 г. правителството го избра за посланик на България в Казахстан, а след това президентът Георги Първанов издаде указ за назначаването му. Няколко месеца по-късно бившият обвинител № замина за далечна Астана, после внезапно се върна в родината, за да... изчезне безследно до края на август.
В началото на септември Филчев отново хвана самолета за Астана, преди около две седмици връчи акредитивните си писма на казахстанския държавен глава и... около него всичко утихна. Допреди няколко дни, когато в ефира на една национална радиостанция президентът Георги Първанов чистосърдечно призна, че изпращането на бившия главен прокурор в Казахстан било компромис.
Аз не крия, признавам, че става дума за един компромис, защото много добре съм съзнавал и тогава, че Филчев няма кой знае какви качества, за да може да бъде онзи дипломат, който да представлява страната ни на такова високо равнище, както мнозина други, заяви Георги Първанов в ефир, след което направи много важно уточнение: Отново обръщам нещата обаче така: какво би станало, ако ние не бяхме постигнали назначението на такъв главен прокурор, какъвто е Борис Велчев? И приемете, че това е цената на компромиса...
Хубаво е, че победата на Георги Първанов на балотажа е в кърпа вързана. В противен случай той най-вероятно щеше да се прости с петнайсетина-двайсет процента от гласоподавателите, защото досега и той, и неговите коалиционни протежета - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, по най-категоричен начин опровергаваха всички приказки за пазарлъци при избора на Борис Велчев.
Лошото е, че г-н президентът си позволи да заговори на тази тема едва след като стана ясно, че Борис Велчев е единственият сериозен аргумент на управляващите за пълноправното членство на България.
А загадката в случая е никаква: просто пазарлък за дипломатическото бъдеще на Филчев наистина е имало. Той (пазарлъкът) обаче не е бил свързан с избора на Борис Велчев, а с истините за БСП и за сателитните й фирми, които посланикът ни в Казахстан е научил и (скрил на сигурно място), докато е бил главен прокурор от 1999 до 2006 година.
Така че... това е положението: Кой лъже - на въже (както е казал народът), а Филчев - в Казахстан (както е казал президентът)!

Facebook logo
Бъдете с нас и във