Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кой се скри зад гърба на Филип Тефтерчето?

"Действията на подсъдимия Филип Златанов и въобще цялостната дейност на КПУКИ в периода, в който той е изпълнявал длъжността на неин председател, създават впечатление, че КПУКИ е зависима от политически интереси, обслужва властимащите и е орган, който цели да наказва и да отстранява от заеманите публични длъжности лица, които били "неудобни" на управляващата политическа партия поради политически и лични пристрастия и интереси", пише съдия Андрей Ангелов в мотивите си към присъдата на бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, известен като Филип Тефтерчето. Въпросът кой му е дърпал конците и кой стои зад инициалите "ЦЦ" и "ИФ" в скандалното тефтерче на Златанов интересува милиони народ, но очевидно най-малко вълнува съда или прокуратурата.


Според съдия Ангелов, не е предмет на делото дали инициалите съвпадат с имената на реални хора, които са давали разпореждания на Златанов как да злоупотребява с дадената му власт. Впрочем чисто юридически той е абсолютно прав - съдът работи само с обвинението и с материалите, които са предоставени. "Извън предмета на доказване в това производство е установяването дали тези съкращения - "ИФ" и "ЦЦ", са инициали на имена на хора, или не. Единствено за пълнота следва да бъде посочено, че посочените съкращения действително представляват инициали на имена, тъй като единствено на хора (човешки същества) е присъщо и е обективно възможно да извършват описаните в бележките действия - за ИФ: "ще го оправи", "винаги да се уведомява", "първо да се съгласува с ИФ". А вписаното за ЦЦ е: "лично ЦЦ".


Назначеният от ГЕРБ шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) бе осъден в началото на април тази година от Софийския градски съд на три години и половина затвор по обвинение за престъпление по служба. Тепърва обаче делото ще се търкаля из инстанциите, така че присъдата съвсем не е окончателна. Пикантерията в делото срещу известния вече като Филип Тефтерчето идва от това, че в скандала бяха замесени също имената на президента Росен Плевнелиев и на съветничката му Димана Ранкова. Срещу тях имало сигнали за конфликт на интереси, по които е работила КПУКИ. Както и от подозренията, че зад прословутите инициали "ЦЦ" и "ИФ" в тефтерчето стоят остриетата на ГЕРБ Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Подозрения, които безспорно се засилиха след внезапната оставка, която подаде Фидосова веднага след като гръмна скандала около Златанов и прословутите му записки кого трябва "да удари" и кого "да оправи".


Тефтерчетата всъщност са две - едното е черно, а другото - в цвят бордо. Записките в тях без съмнение принадлежат на Златанов, заключава съдията по делото. Това се доказва и от почерковата експертиза, а и от признанието на самия Златанов, който по време на претърсването заявява, че са били иззети негови лични документи. "Безспорно в тях подсъдимият е възпроизвеждал свои мисли, впечатления, данни, наблюдения, подсказки", пише съдия Ангелов в мотивите си и обяснява, че тези "лични бележки" всъщност са свързани само и единствено със служебна дейност на Златанов и разкриват намеренията за извършване на действията и бездействията му по служба. Затова са и ценени като доказателства по делото.


Всъщност Златанов бе осъден за това, че е взел незаконно и еднолично решение да не публикува преписка по сигнала за конфликт на интереси срещу Плевнелиев, в която президентът е бил обвинен за участие във фирми, докато е бил част и от държавната власт. Сигналът е подаден през юли 2012 г., през септември същата година комисията се събира, разглежда го и решава, че няма данни за нарушение на закона. След което преписката е прекратена. Решението за прекратяване обаче така и не вижда бял свят до момента , в който полицията нахлува за обиск в кабинета на Златанов. Нещо повече - от съдебното решение се разбира, че Златанов е разпоредил цялото досие по сигнала да бъде изтрито от електронната деловодна система "Архимед". Защо е било нужно това - само Златанов си знае. От тефтерчето му в цвят бордо става ясно само, че е "недопустимо да стане известно". А в специален файл "Регистър важни преписки.xls" в компютъра си е записал: "Президентът Р.П.- да не се пуска на сайта решението за прекратяване - ИФ."


Според съдия Ангелов задължителната според закона "специална цел" на Златанов да извърши тези действия е доказана: да набави за Росен Плевнелиев облага, свързана с ненакърняване на обществения му имидж при наличие на сигнал за конфликт на интереси. Трагикомичното в цялата тази история е, че самият Плевнелиев твърди, че облага за него не само няма, а дори напротив - имиджът му е увреден от цялата тази история.


Другото обвинение срещу Златанов бе, че "пропуснал" да разпореди да се изпратят писма, от които Димана Ранкова да разбере, че комисията е открила конфикт на интереси в действията й като заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Решението на КПУКИ за установения конфликт при Ранкова престояло само четири часа на сайта на ведомството, след което било свалено по разпореждане на Златанов. Впоследствие то бе отменено от съда, защото се оказа незаконосъобразно.


Срещу него имаше и трето обвинение, свързано с преписката за конфликт на интереси срещу одиторката от Сметната палата Лилия Бунева, по което обаче първоинстанционният съд го оправда. С което даде повод не само на подсъдимия, но и на прокуратурата да атакува присъдата на Златанов.


С тези мотиви делото вече може да тръгне към Апелативния съд. Въпреки че и оттам надали ще се чуе отговор на въпроса кой даваше указанията на Филип Златанов и кой се скри зад гърба му...?

Facebook logo
Бъдете с нас и във