Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОЙ ЩЕ СЕ ИЗВИНИ ЗА РЕЗИЛА ВАНКО 1

Кой знае защо през последните няколко месеца прогресивната българска общественост непрекъснато сочи с пръст към червената фурия Татяна Дончева и повтаря до втръсване едно и също: Тя е виновна за скандалната поправка в Наказателния кодекс (НК), заради която международният трафикант на проститутки Иван Главчев, по-известен като рапъра Ванко 1, ще лежи зад решетките някакви си 15-16 месеца.
По принцип Татяна Дончева наистина има доста сериозен принос за нелепото изменение на чл.155 от НК, заради което склоняването към проституция се наказва със затвор от 10 до 20 години само ако е съпроводено с употреба на наркотици. Във всички останали случаи максималната санкция е шест години затвор.
Това изменение на чл.155 от НК влезе в сила на 13 октомври 2006 г., а седмица по-късно Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу Ванко 1 и братовчед му Димитър Рачелов на Пловдивския апелативен съд с указание да приведе присъдите на двамата в съответствие с наказателното нововъведение.
На 24 януари (сряда), около 10.30 часа, волята на ВКС най-сетне беше изпълнена. Ако върховните съдии след време потвърдят третото поред решение на Пловдивския апелативен съд, в криминалното досие на Ванко 1 ще бъде записано осъден на четири и половина години лишаване от свобода (вместо 12 години), а в досието на братовчед му Димитър Рачелов - осъден на четири години лишаване от свобода.
За разлика от предишния път, когато обществената реакция бе дело единствено на медиите и някои опозиционни депутати, сега протестната вълна срещу червения ремонт на чл.155 от НК сякаш се разля по на широко и измокри дори крачолите на един магистрат и двама висши функционери на БСП.
„Когато често се пипа един закон, както се случи с чл.155 от НК, който от 1999 г. досега е променян три пъти, ефектът е такъв, че все едно е изменен лошо или е изменен безпричинно. Това недоглеждане от страна на законодателната власт слага петно върху работата на българското правосъдие и позори България пред Европа и света, заяви веднага след приключване на делото срещу Ванко 1 представителят на апелативната прокуратура под тепетата Красимир Папаризов.
Също в сряда, но няколко часа по-късно, вътрешният министър Румен Петков се обади откъм Силистра, обяви изменението на чл.155 от НК за скандално и обеща: МВР ще внесе за съгласуване в Министерския съвет предложение за промени в Наказателния кодекс (НК) още през следващата седмица.
Абсолютно необяснимо е, да не кажа ненормално, че във всички демократични общества за такъв тип престъпления наказанията се увеличават, а в България ги намаляваме. И то при положение че няма никакво съмнение, че за последните 7-8 години трафикът на жени с цел сексуална експлоатация е бил и продължава да бъде голям проблем, заяви още шефът на МВР Румен Петков.
А още час-два по-късно председателят на 40-ото Народно събрание Георги Пирински реши завинаги да изтрие срама от светлия лик на БСП и отново обеща, че в най-скоро време ремонтът на скандалната поправка ще стане приоритет на депутатите от управляващото мнозинство.
Тъжно е, но ако полицията, следствието и прокуратурата в Пловдив, както и Върховният касационен съд си бяха свършили работата през 2003-2005 г. така, както пише в дебелите книги, за затворниците Иван Главчев, Петър Главчев и Димитър Рачелов отдавна никой нямаше да си спомня. Камо ли да ги свързва със скандалния октомврийски ремонт на Наказателния кодекс.
Според статистиката Иван Главчев-Ванко 1, баща му Петър Главчев и братовчед му Димитър Рачелов са арестувани на 7 май 2003 г. и са обвинени по три текста от Наказателния кодекс: чл.155 - склоняване към проституция, чл.159б - трафик на хора през граница, и чл.321 - създаване на организирана престъпна група. Освен това Ванко 1 се сдоби и с обвинение по чл.339 - незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, защото при обиска в дома му бяха открити няколко доста сериозни пушкала.
На 22 септември 2003 г. обвинителният акт е внесен в Пловдивския окръжен съд, а на 5 ноември 2003 г. присъдите на тримата са прочетени: Ванко 1 - 12 години затвор и глоба от 120 000 лв.; Димитър Рачелов - 10 години затвор и глоба от 100 000 лева. Петър Главчев - три години затвор и глоба от 50 000 лева.
Днес никой не иска и дума да каже по какви причини от бомбастичната полицейска операция през първите пет месеца на 2003 г. в крайна сметка престъпленията на Ванко и роднините му бяха сведени до два мършави мотива, аргументиращи тежките присъди по чл.155, ал.3 от НК. Първият гласи, че в периода 1999 г. - март 2003 г. Иван Главчев и Димитър Рачелов са склонили най-малко десет българки да проституират в Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел. А вторият мотив е още по-смехотворен: На 6 март 2003 г. Петър Главчев е събрал, транспортирал и превел през нерегламентирани места на границата на страната момичета с цел проституция.
И това мълчание никак не е случайно, защото покрай необяснимите амбиции на меверейците и магистратите час по-скоро да изпратят Ванко 1 зад решетките разследването срещу рапъра беше претупано и поне половината от оперативната информация остана недоказана.
Според източници на Параграф 22, в края на 2002 г. във Франция са арестувани десет български проститутки. В показанията си пред полицията те заявяват, че са въвлечени в трафика от пловдивчанин на име Иван Главчев. Малко по-късно тези проститутки са върнати в България, а френските спецслужби уведомяват българските антимафиоти за находката.
Веднага след получаването на сигнала от Франция цялата фамилия на Ванко 1 е окачена на куката, като в хода на операцията са използвани и цял куп специални разузнавателни средства. Още тогава криминалисти споделиха с Параграф 22, че тримата са разработили перфектна система за бърза печалба от проституция. А каналът им за износ на жива плът е зареждал основно бардаците във Франция, Испания и Италия и е действал най-малко три години.
По приблизителни изчисления на пловдивски ченгета структурата на Ванко 1 е печелила по около един милион евро на месец, а в показанията си пред криминалистите и следствието в Пловдив неколцина от жертвите на рапъра са обяснили и механизма, по който функционира престъпната организация: Ванко 1 контролира 70% от сутеньорския бизнес в Пловдив. Той държа момичетата си в подчинение чрез побоища и психически тормоз. Организацията в чужбина е желязна и на всеки пет проститутки се пада по един сутеньор. Половин час стандартен секс струва 50 евро, а за някои по-горещи услуги цената е 300 евро.
Всички тези дреболии обаче не влизат в употреба по време на съдебния процес, защото или не са доказани, или пък няма жив свидетел, който да ги потвърди. А това... също не е никак случайно.
Не по-малко странно е поведението на ченгетата и магистратите в един друг, уж страничен, случай.
На 26 май 2004 г. в Пловдив бе арестуван бившия служител на Регионално звено Сигурност към РДВР-Пловдив (днес ОДП-Пловдив) Илия Тачев и срещу него бе образувано досъдебно производство за подбуждане към лъжесвидетелство и опит за подкуп на длъжностно лице от системата на МВР. Според обвинителния акт, в периода септември 2003 г. - април 2004 г. (т.е. докато вървят процесите срещу Ванко 1 в окръжния и в апелативния съд), Тачев е направил всичко възможно, за да провали делото срещу рапъра:
- през април 2004 г. е притискал проститутките на Ванко 1 - Ива Митева и Станислава Дюлгерова, да сменят показанията си пред Пловдивския апелативен съд;
- когато момичетата е трябвало да свидетелстват срещу Ванко 1, бившият контраразузнавач ги е разхождал из страната, като в периода септември 2003 г. - април 2004 г. той ги е водил в Ямбол, Созопол, язовир Антонивановци, Казанлък и в с. Шипка.
- през същия период бившият контраразузнавач е предложил подкуп от 20 000 евро на антимафиота Димитър Александров от РЗБОП-Пловдив с идеята той да не изпълни разпореждане на своя началник и да не довежда момичетата в съдебната зала.
На 31 октомври 2006 г. състав на Пловдивския окръжен съд с председател Цветан Цветков освободи бившия контраразузнавач от наказателна отговорност за подбуждането към лъжесвиделество и му наложи изумителната глоба от 1000 лева. А по второто обвинение - за подкупването на аннтимафиота, съдът прецени, че Тачев е невинен, защото... нямало начин Димитър Александров да изпълни исканата от него услуга.
И никой не направи елементарната връзка, че в недалечното минало бившият контраразузнавач Илия Тачев е бил съдружник с адвоката на Ванко 1 - Иван Радичев. Така, както никой не си направи простата сметка, че делото срещу Ванко 1 е престояло във Върховния касационен съд цели... 22 месеца и няколко седмици. Уж без никаква полза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във