Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кой ще удави Златното пате?

Малцина биха се сетили какво стои зад невинното название Златното пате. Не, не е бебешки шампоан. Не е квартална кръчма, нито птицеферма за деликатеси. Е, има нещо детско - това е името на детската градина, под която се е ширнал имот от 14 дка в столичния кв. Стрелбище. Същият, който украси със златни букви набъбналото до пръсване досие на имотната мафия, след като бившият кмет и настоящ премиер Бойко Борисов изпищя през ноември миналата година, че с фалшифицирания му подпис теренът е прехвърлен на бившия шеф на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус (БОДК) Петър Драшков. Ако някой смята, че названието Златното пате не подхожда твърде на тази мащабна афера, може да употреби друго: Батко, син и братко. Баткото е споменатият бивш заместник-шеф на ДАНС Иван Драшков. Синът е неговият собствен - на 26 г. и отдавна върти бизнес за милиони.
Десет месеца след шумния арест на Петър Драшков източници на Параграф 22 от съдебната власт увериха, че е разработен брутален сценарий Златното пате (в съдебната му битност) да бъде удавено. Замислено е предстоящият съдебен процес... да се превърне в една от най-срамните страници в най-новата история на българското правораздаване. Според полицейските и съдебните ни информатори по-нататък делото Драшков ще представлява истинска порнография, защото е решено отсега, а действията на всички участници в процеса са уточнени в детайли.
Аферата гръмна през май миналата година, когато беше арестувана деловодителката в старата архива на Софийския районен съд Даниела Малинова. Служителката е популярна с недвусмисления прякор Дани Пачката. Тя подменяла оригиналните нотариални актове с фалшиви срещу тлъсти суми, определени в своеобразна тарифа - по 5, 10, 15, 20 хил. лв., според ценността на имота. Провалът стана, след като собствениците на два имота в кв. Бояна установиха с ужас, че вече не са такива, но и не го знаят. Първите, които се наредиха в схемата до Пачката, бяха адвокат Стефан Конакчиев, семейството Малин и Марияна Андрееви, както и ромските барони Андрей Иванов - Кьоравия и Иван Иванов.
Мощната бомба гръмна по-късно през ноември миналата година с изявлението на Бойко Борисов, че някой е фалшифицирал подписа му в договора за сделката, а общината е ощетена с милиони от нея. По-късно стана ясно, че тогавашният кмет няма заслуги в разкриването на престъплението, а просто огласява резултатите от работата на полицията и разследващите органи. Ревизия на т.нар. стара архива на съда установи десетки изчезнали и заместени с фалшиви нотариални актове. Участието на Малинова в далаверата с двата боянски имота не беше доказано, но пък се разкри, че са отмъкнати цели седем имота, далеч по-големи и все в широкия център на София, които са публична общинска собственост с обща площ 42.3 дка. Кръгът на съучастниците продължи да се разширява. Редом с Пачката бяха задържани още три възлови посреднички - мнимата общинска служителка Ивалина Трифонова, собственичката на заложна къща Ивета Т. и бившата служителка в службата по вписвания Елза Г. Оказа се, че престъпните сделки са вписвани от една и съща съдийка - Павлета Тасева. С нейните актове на вписване ставало и изпирането на имотите, тъй като измамниците обединявали два или повече имота в едно УПИ с нов партиден номер, за да не стане засечка при последваща сделка.
След вписването на фалшивия договор между общината и купувача новите собственици се обръщали към определени нотариуси за съставяне на констативен нотариален акт и пристъпвали към препродажба или към теглене на ипотечен кредит. Единият нотариус е Румен Димитров, чрез който Гад Зееви прехвърли на офшорка на Вирджинските острови през 2001 г. под носа на държавата двата най-апетитни имота на БГА Балкан - административната й сграда и хотел Плиска. Тези сделки бяха изповядани при вписана възбрана и липса на данъчна оценка.
Две години по-късно същият нотариус прехвърли на неграмотния ихтимански циганин Живко Баров шест фирми, задлъжнели на държавата с данъци за 18 млн. лева. Живко спечели единствено прякора Милионера.
Другият нотариус, Емануил Каракашев, беше привлечен като подсъдим по дело за измама със софийския апартамент на варненска вдовица, но делото се превърна в срамна демонстрация на беззаконието и на отказ от правораздаване, обезобразили българските прокуратура и съд.
И все пак тези хора са дребни актьори в сравнение с фамилията Драшкови и останалите участници в схемата. Проверка на Сметната палата от 1998 г. за разходването на извънбюджетни средства и управлението на имущество на БОДК за 1995 и 1996 г., когато негов директор е Петър Драшков, установява фрапиращи безобразия, които са окачествени като престъпления и данните са изпратени на Главна прокуратура, за да се търси наказателна отговорност. Инспектори констатират, че в разгара на банковата криза Драшков еднолично е депозирал огромни суми и е купувал големи количества акции с държавни пари в банки под особен надзор или направо в ликвидация. Отдал е неправомерно, без търг или конкурс, над 100 ведомствени апартамента на частни лица, фирми, дипломатически и търговски представителства, част от наемната цена за които не била платена, нито пък потърсена. Сключил и договори за съвместна дейност с фирми, които изобщо не били данъчно регистрирани и не представяли счетоводна документация за валутните преводи и за внесените и реализирани акцизни стоки.
Влагането на няколко милиона долара на БОДК във фалирали банки беше посочено още през октомври миналата година от лидера на партия Ред, законност, справедливост Яне Янев като вероятна причина за щедрите кредити, с които братовият син Иван Драшков-младши финансира строителния си бизнес. Ако парите са излезли от сметките на БОДК само за да бъдат раздадени от въпросните банки като лоши кредити и да бъдат изнесени в чужбина, можем да предполагаме що за стока са американските съдружници на малкия Драшков, които той представя за сериозни инвеститори.
Каквато и школовка да са получили в тоталитарните и посттоталитарните спецслужби, поведението им все пак подсказва, че са с двата крака в играта. Иван Драшков подкрепи арестувания Петър, като се появи още при първото му довеждане в съда и настояваше, че брат му всъщност не е измамник, а измамен. Впрочем Петър Драшков изкара едва 72 ч. в ареста, защото Софийският районен съд - а след протест на прокуратурата - и Софийският градски съд ревнаха в един глас, че им се вижда чист като сълза, че и помага на разследването. Три дни след ареста му мярката му за неотклонение задържане под стража беше отменена и дори не беше заменена с по-лека. Горкият висш кадър на службите посочи, че е дипломат, а не мутра и срещу него се упражнява репресия. Как да не му повярваш, като е очевадно, че при подобаваща пестеливост и заплата на дългогодишен държавен служител е съвсем в реда на нещата да купуваш в ценовия пик десетки декари в центъра на София? Четиринайсетте в Стрелбище купил за себе си, а други 2.3 дка в Банишора отишли у приятелката му.
Просто няма как всеки здравомислещ човек, пък бил той и юрист, да не се съгласи с българските съдии, че Петър Драшков е един наивник на средна възраст, като се има предвид колко лекомислено купил 14-те дка в Стрелбище. Дошла при него някоя си Мира Димитрова, представила се за служител на Столична община и му предложила (!) имота. За начало ченгето по душа и по професия не си направило труда да се увери в самоличността й, да провери има ли такава общинска служителка, като каква му предлага имота и какъв е неговият статут. Добрева, чието истинско име е Ивалина Трифонова, му поискала 937 хил. лв. продажна цена и 3 млн. евро подкуп за имот, чиято пазарна цена към онзи момент е към 14 млн. евро. Пазарлъкът става, но пред разследващите Петър Драшков вече твърди, че е платил само 1 млн. лева. Как сумата е редуцирана седем пъти не е ясно, но дори да е дал само 1 млн. лв., те пак са подкуп, защото той отлично е знаел, че се договаря с човек, който няма никакво отношение към собствеността на имота. Даването на милиона явно не е отразено никъде, тъй като е изключено такава смешна сума да бъде посочена в договора като продажна цена.

През януари тази година фалшивият договор, с който общината продава имота на фирмата на Петър Драшков Сида-С, e готов.
С договора в джоба той продължава да действа все така наивно и... чевръсто. Ипотекира имота срещу заем от милион и двеста хиляди евро от частна фирма, който вероятно му е нужен, за да покрие рушвета. После продава имота за 10 млн. евро на фирмата Симеон-2, чиито собственици са считаният за най-богат депутат от ГЕРБ и цигарен бос Емил Димитров и неуспелият кандидат-депутат от РЗС - бургаският хотелиер Славян Теофилов. Ако Драшков се пише измамен, те пък заемат позицията на двойно измамени, тъй като са теглили кредит от 10 млн. евро, за да го платят. Всъщност Димитров и Теофилов засега не губят нищо, защото са ипотекирали срещу кредита същия имот. Но ако престъплението бъде доказано, нотариалните актове ще бъдат обявени за нищожни и банката ще си търси парите от тях, а те - от Драшков.
Във всеки случай фрапиращо е как никой по веригата не си прави труда да провери сериозно произхода и статута на имота. Даже нотариусът Емануил Каракашев, който твърди, че при редовен от външна страна и вписан в Службата по вписвания договор за покупко-продажба няма причина да откаже изготвянето на констативен нотариален акт. Ако всички нотариуси са като Каракашев обаче, тази професия би трябвало веднага да бъде забранена. Та нали наред с фалшивия договор на него са му представени още куп документи, всеки от които на свой ред също е фалшив. Като например актуалната скица на имота и удостоверението за данъчната му оценка.
Ако при толкова много престъпления и толкова много съучастници прокуратурата повдигне обвинения само срещу няколко бушона, които да прикрият организаторите срещу обещание за условни присъди, няма да остане и сянка от съмнение, че делото е нагласено толкова престъпно, колкото и самата измама. В тази афера има десетки съучастници, които плачат за подсъдимата скамейка и тя заслужава да се превърне в Дело №1 срещу имотната мафия. Обвинителният акт ще даде ясен сигнал докъде смятат да бръкнат хората на Борис Велчев. Или докъде им е наредено...

Facebook logo
Бъдете с нас и във