Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кокаинов прах по общинари и крале

Версията за връзка между "Кокаинови крале" и наркоаферата "Рали Дакар 2014" със задържаната във Франция пратка от 1400 кг кокаин, която пръв "БАНКЕРЪ" лансира в дописката "Боевски, Боев и боклукът" в бр.13, вече се потвърждава. В материала се цитираше писмо №763/23.02.2014 на Софийската градска прокуратура (СГП), с което следователят от следствения отдел на СГП Красимир Алексиев, натоварен с разследването на връзката на общинския съветник ог ГЕРБ Орлин Алексиев със случая около трафика на кокаин, иска документи от Столичната община. Сред изисканите документи са и договори, сключени между общината и фирма "Шик кар трейдинг".


Справка във фирмените регистри разкрива прелюбопитни връзки между общинаря Орлин Алексиев, бившия общински съветник от ГЕРБ и олимпийски шампион Гълъбин Боевски (задържан на аерогарата в Сао Паулу с девет килограма кокаин) и Матей Боев - един от "кокаиновите крале", заловен при спецоперацията срещу Евелин Банев-Брендо и групата му.


Дружеството "Шик кар трейдинг" е 100% собственост на Матей Митков Боев, арестуван в Италия във връзка с аферата "Кокаинови крале". Адресът, на който е регистрирано дружеството, служебните му телефони и e-mail-адрес съвпадат с тези на друга фирма - "M-Юнайт" ЕООД. Тя пък в момента е еднолична собственост на съпругата на Гълъбин Боевски - Милена Боева. До 2006 г. когато Гълъбин Боевски става общински съветник, дяловете в нея са били разпределени поравно между двамата съпрузи.


На същия столичен адрес (ул. "Капитан Тодор Ночев") са регистрирани и още няколко фирми, чиято собственост е преплетена между трима души - Милена Боева, Матей Митков Боев и сестра му Стефка Миткова Боева. В момента Стефка Боева е собственик на фирма "Билд АМ2" ЕООД, в което до 2007 г. съдружници са били общинският съветник Орлин Алексиев и съпругата на Боевски Милена Боева. На 7 ноември 2007 г. Алексиев, който по това време вече започва да управлява финансовата политика на общинския съвет, и съдружничката му Милена, прехвърлят фирмата на Стефка Боева.


Тази седмица връзката между "Кокаинови крале" и случаят с дрогата в гумите от ралито беше коментирана от представители на няколко институции. Пръв това направи вътрешният министър Цветлин Йовчев в сряда (9 април) след закритото заседание на парламентарната комисия "Вътрешна сигурност и обществен ред". Пред членовете й той докладва за дейността на МВР за установяването на съпричастността на български граждани към организацията на международния трафик на наркотици.


"Има основателни подозрения, че лицата, които са замесени в "Кокаинови крале", са свързани с този кокаин, който беше задържан във Франция. Получихме много сериозен и подробен сигнал, който съдържаше оперативна информация. Влязохме в контакт с нашите партньори от Франция. След активна работа с френските власти се стигна до задържането на тези 1400 кг кокаин", заяви след закритото заседание Йовчев. Той обаче отказа да коментира дали участници от българския отбор в рали "Дакар" 2014" имат общо със случая. "Не бива да се споделя тази информация. Не само че се води досъдебно производство, но има и класифицирана информация. Към момента това е оперативна информация, а не категорични доказателства за каквото и да било", каза той.


Ден след изслушването на Йовчев и главният прокурор Сотир Цацаров коментира предполагаемата връзка между двата случая. "Това са данни от оперативно естество, част от тях са с висока степен на достоверност, а други с по-ниска степен на достоверност", заяви той. По повод на информацията за наличие на връзки между Орлин Алексиев и Гълъбин Боевски Цацаров обясни, че това е станало през 2011-2012 г. и той няма данни, но може да го провери. "Част от казаното в сряда след заседанието на вътрешната комисия не е далеч от оперативната истина, но между оперативна истина и доказателство в наказателния процес има определен път и понякога от едното не следва другото. Не само понякога, а твърде често", каза главният прокурор.


За връзка между "Кокаинови крале" и Гълъбин Боевски спомена и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, когато коментираше през 2012 г. спецоперацията срещу Брендо и групата му. "Боевски има връзка с лице, което е задържано при операция "Кокаинови крале" и е бил използван от хора, близки до тази мрежа, за да трафикира кокаин. Това е въпрос на доказване, ако има съдебно производство", заяви Георгиев.


Такова досъдебно производство явно не е било образувано и вероятно точно това има предвид сегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, заявявайки в четвъртък (10 април), че предишното ръководство на министерството е работило избирателно по операцията "Кокаинови крале". "За мен е необяснимо, че по операцията, която всъщност е операция на други служби, е работено явно избирателно, тъй като има лица, които са свързани с т.нар. "Кокаинови крале", тази връзка е потвърдена и юридически, и с друга информация", заяви Лазаров.


Очевидно насоката, в която тази седмица пое разследването на наркоаферата "Рали Дакар", крие още изненади, свързани с въпроса ще намерят ли прокуратурата и МВР кокаинов прах по реверите на общинари и крале.

Facebook logo
Бъдете с нас и във