Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кокаинова империя

Човек, ако хвърли напосоки камък в световния океан, няма как да не улучи някой български наркотрафикант. С такова впечатление ни оставя наситеният със събития месец август, когато испанските власти обявиха за исторически в борбата с наркомафията. Няма друг период в историята на Апенините, през който само за четири седмици да е залавяно такова огромно количество кокаин - около 5000 килограма.


Най-голямата заслуга за този рекорд има българското участие в трафика на наркотици. Както е известно, в средата на август в морето край южния испански град Кадис бе завзет корабът Свети Николай, плаващ под български флаг и с преобладаващо български екипаж. На борда на плавателния съд бяха открити близо три тона кокаин. В момента арестуваните 21 нашенски моряци търкат наровете на ареста в Мадрид, където очакват началото на процеса. Той ще се води в тамошния специализиран съд.


В началото на седмицата стана известно, че британските спецслужби са засекли компрометиращ телефонен разговор между капитана на Свети Николай Иван Станчев и наркобос от Латинска Америка, отговарящ за доставката на кокаина до испанските брегове. Това обстоятелство превръща Станчев в основен обвиняем по делото. Всички наши моряци вече са разпитани от прокурор в присъствието на съдия от специализирания съд в испанската столица. А - както е известно, тукашният спецсъд бързо-бързо освободи заловените у нас двама заподозрени - единият собственик на кораба, а другият - предполагаем организатор на канала.


Сега към тази внушителната група в Мадрид предстои да се присъединят и още четирима българи - трима мъже и една жена, заловени в испански води на две яхти, плаващи под британски флаг, с товар от 500 кг кокаин. Нарко-мулетата са задържани при съвместна акция на британските и испанските служби, докато се опитвали насред Атлантическия океан да прехвърлят от единия на другия плавателен съд споменатия половин тон дрога.


Както и в първия случай, кокаинът е трябвало да бъде доставен до бреговете на испанската област Галисия. Според други източници обаче крайната дестинация на дрогата била Великобритания. По данни на испанската полиция двама от заловените престъпници вече са били в ареста преди няколко години за трафик на хашиш. Оказа се, че задържаните яхти също са собственост на българи, макар и те да са подставени лица. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че нашите служби знаят кои са и къде са, но... засега ги няма никакви. Вицепремиерът каза също, че разследването щяло да стигне до най-високите нива на наркомафията и ще бъде премахната порочната практика български граждани да участват в международни престъпни групи за наркотрафик.


Атрактивна закана - без съмнение, но как ще бъде изпълнена - не е много ясно. Досега ефикасността в борбата срещу наркомафиотите - поне на българска почва, е нулева. Наркобосове от сорта на Златко Баретата, Евелин Банев - Брендо, Христофорос Аманатидис - Таки и др. от години се влачат из нашенските съдилища и все нещо пречи да бъдат осъдени.


Положително развитие в борбата с наркобандите се забелязва само и единствено когато се намесят чуждите специални служби. Нека да припомним, че ако преди няколко месеца не се бяха намесили италианците, и до днес обявеният от самия министър Цветанов за кокаинов крал Евелин Банев -Брендо щеше да се разхожда необезпокояван на свобода. Въпросният крал бе задържан през май в мащабно международно разследване за трафик на 40 т кокаин годишно. Съдът в Милано издаде заповед за задържането му заради обвинение, че е бил ключов участник в наркоканал от Латинска Америка към Италия. През юли българският съд го предаде на италианските власти. Според разследването там Брендо е финансирал плаванията на кораби, които пренасяли наркотици, снабдявал е мулетата с фалшиви документи и пр. Показателното е, че цялата тази престъпна дейност Евелин Банев е развивал спокойно през 2008-а - годината, когато вече беше подсъдим у нас за пране на 2 млн. евро от сделки с наркотици. Но спокойно се разхождаше на свобода срещу санкция с парична гаранция и движеше делата си.


От 10 май тази година в един от най-строго охраняваните затвори в Дубай се намира и друг наркобос - Христофорос Аманатидис - Таки. Прокуратурата го разследва от години за това, че заедно с Христо Вартерян-Ицо Исуса е създал престъпна група за разпространение на наркотици. Таки обаче беше в неизвестност и по тази причина бе обвинен задочно за организиране на наркотрафик. Най-накрая Интерпол го сгащи в луксозен хотел в арабската държава.


Кой знае защо обаче тамошните власти още не ни го изпращат да го съдим, въпреки че веднага след залавянето му главният прокурор Борис Велчев подписа съответното искане за екстрадиция. Може би фактите, които са събрали българските разследващи, не са достатъчни, за да убедят дубайския съд, че Таки наистина е трафикант на дрога?!


В светлината на така описаните факти въобще не е ясно как ще се стигне до най-високите ръководни нива в наркомафията. Засега разчитаме не само на чуждестранни спецслужби, но и на чуждестранни съдилища - за жалост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във