Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОКАЛА, КАНЧЕТО И БОКСЬОРА ОСТАВАТ ЗАД РЕШЕТКИТЕ

Състав на Софийския градски съд направи най-добрия подарък на МВР по случай професионалния му празник (5 юли). Във вторник (4 юли) градските магистрати оставиха зад решетките с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража известния столичен бандит Мирослав Тошев-Кокала.
На 22 юни, около 11.30 часа, Кокала и двама негови ортаци, известни с екзотичните си прякори Канчето и Боксьора, са забелязани от патрул на Четвърто РПУ-София да влизат в жилищна кооперация на столичния бул. Васил Левски. Двайсетина минути по-късно тримата излезли, оставили нещо в багажника на мерцедеса си и хлътнали в друга кооперация наблизо. След като Кокала, Канчето и Боксьора посетили още няколко блока, полицаите решили, че във возилото се е събрал достатъчно доказателствен материал и тръгнали да арестуват тримата бандити. Най-изненадващо обаче Мирослав Тошев и хората му решили да се направят на мъже, оказали съпротива на ченгетата и на бърза ръка били респектирани по подобаващ начин. А в багажника на мерцедеса освен цял арсенал за разбиване на врати и леки коли полицаите открили и дневната плячка на апашите - няколко мобилни телефона, лаптоп, два цифрови фотоапарата, две видеокамери, два мобилни телефона, пари и купчинка златни накити. В хода на разследването е установено, че през последните няколко седмици тримата са обрали още няколко апартамента на ул. Парчевич и Солунска в София.
Според съобщението, разпространено от пресцентъра на МВР след успешната акция Мирослав Тошев-Кокала е регистриран за криминални прояви още като непълнолетен, задържан е многократно за кражби и за хулиганство. Освен това Кокала е осъждан за кражби и за нанасяне на телесна повреда, а през дългия си стаж, в различно съучастие с други криминално проявени лица, е отнемал скъпа битова техника, електроника, златни накити, пари и други ценни вещи.
По какви причини пресцентърът на МВР спести част от истината за Кокала, не е известно. Защото според данните, с които Параграф 22 разполага, професионалната биография на 34-годишния Мирослав Тошев съвсем спокойно може да послужи на главния прокурор Борис Велчев като повод за образуване на... дела за престъпления по служба на цял отбор магистрати.
Подобна препоръка никак не е лишена от смисъл, защото зад гърба си Кокала има над 150 полицейски регистрации за най-различни криминални престъпления, но до момента не се е намерил нито един магистрат, който да го вкара в затвора поне за пет-шест години.
За последно името на Мирослав Тошев-Кокала нашумя преди три години, когато съвсем безпричинно преби Веселка Филипова от международния отдел на бившата вече Дирекция Национална служба Полиция (ДНСП).
Екшънът се разигра на 7 юни 2003 година. Веселка Филипова кара Фолксваген Поло по еднопосочната столична ул. Зайчар. Изневиделица срещу нея изскача автомобилът на Кокала, който е влязъл в улицата, нарушавайки Закона за движение по пътищата. Филипова набива моментално спирачки и спира на метър-два от него, но Тошев излиза от колата и започва да крещи на жената Махни се, бе боклук!
Без да обяснява каква е и къде работи, Филипова кротко заявява на Кокала, че улицата е еднопосочна и че той няма никакво право да се движи срещу нея. Тогава Мирослав Тошев побеснява и удря Филипова няколко пъти с юмрук през отворения прозорец на колата. След като освобождава напрежението, Мирослав Тошев изчезва, а Веселка Филипова е приета в Пирогов с аркада над лявото око, строшена челюст, счупен нос, пукнато ребро и съсирек в мозъка.
Няколко часа след инцидента Мирослав Тошев е арестуван, а при обиска в жилището му са открити преносим компютър, телевизор Сони Тринитрон, бижута и пари, които Тошев е откраднал в деня преди инцидента (6 юни 2003 г.) от жилището на един столичен нотариус.
За инцидента с Веселка Филипова Софийската районна прокуратура (СРП) образува бързо производство и на 8 юни 2003 г. внася обвинителния акт срещу Кокала в Софийския районен съд. Вместо за побой и нанасяне на средна телесна повреда обаче според СРП Мирослав Тошев трябва да бъде съден за... кражба на два златни пръстена.
На 10 юни делото е върнато на прокуратурата за прецизиране на обвинението, а на 14 юли 2003 г. процесът срещу Кокала започва по правилния текст от Наказателния кодекс - за хулиганство и за нанасяне на средна телесна повреда.
На 11 декември 2003 г. се случва друго чудо. Софийският районен съд осъжда Мирослав Тошев е осъден на 14 месеца затвор - за... нанасяне на лека телесна повреда, но прокуратурата моментално протестира това решение.
На 8 март 2004 г. второинстанционното дело в Софийския градски съд започна и с това всичко хубаво, доколкото употребата на тази дума е уместна, приключи. След няколко абсурдни по своя характер заседания, на 13 септември 2004 г. тричленният състав на СГС по делото срещу Кокала, председателстван от Даниела Росанова, обяви, че ще прочете присъдата на побойника в едномесечен срок.
Доколкото е известно, на 13 октомври 2004 г. Софийският градски съд потвърди присъдата на Мирослав Тошев - 14 месеца лишаване от свобода, и той... излезе на свобода. По простата причина, че от 13 юни 2003 г. до 13 октомври 2004 г. Кокала бе с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража и домашен арест, което означава, че през есента на 2004-а той вече бе излежал наказанието си. Остава да видим дали и сега бандитът ще попадне на благородни магистрати и ще извади същия късмет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във