Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кокошарник

В началото на миналия месец премиерът Бойко Борисов изрече сакралната фраза: "Гарантирам ви, че след няколко месеца Румъния ще бъде отново зад нас!" На третия ден след обещанието му новото спецзвено "Антикорупция" започна работа. И "корумпетата" така се уплашиха, че спряха с големите рушвети. От немай къде звеното започна да се занимава с кокошарски случаи. А вече и с битови. 

Завчера започна знаков процес - срещу бившата следователка от Варна Илияна Асенова-Трендафилова. Обвиняват я за нападение над колежката й Станимира Димитрова. Преди схватката двете били при шефа на варненското следствие Петър Ганчев. След срещата той помолил Трендафилова да остане. Като си тръгнала, тя срещнала Димитрова и я обвинила, че злослови по неин адрес. Ганчев чул разправията и ги скастрил, че не бива да се карат в коридора. 

Следователките не мирясали и се пренесли в кабинета на Трендафилова. В един момент се чули истерични крясъци и... станала тя, каквато станала. Резултатите според обвинителния акт - лека телесна повреда с кървящи ожулвания, одрасквания, контузия с оток и ограничени движения на става на дясната ръка. За да го установят, на разследващите са им трябвали две години и половина и помощта на седем вещи лица. Само за експертизи са похарчени вече 800 лева. Наред с тях в съда са призовани и 16 свидетели. Ако Трендафилова бъде оправдана, държавата ще плаща и адвокатски разноски, а Висшият съдебен съвет вероятно ще бъде осъден за незаконното й уволнение. 

Въпросът е трябва ли да разхищаваме наличната антикорупционна енергия, след като сме изкоренили корупцията по високите етажи на властта? Следователи от старата школа питат нямаше ли да е по-евтино, ако Ганчев беше отвъртял по един шамар на  подчинените си? И предлагат този вид санкция да залегне в Закона за съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във