Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Коктейл от обещания за съдебните медици

Пари за съдебните медици ще бъдат намерени, но не се знае кога и как. Така може да се обобщят многото приказки и малкото действия на управляващите в отговор на кризата със заплащането на съдебномедицинските експертизи. Коктейлът беше забъркан в сряда (18 май) на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия, свикано в отговор на стачката, която съдебните медици във Варна започнаха не на шега в понеделник. Тя спеши бързо депутатите, след като още във вторник се стигна до два фрапантни случая с трупове, които варненските съдебни медици отказаха да обследват. След заседанието на здравната комисия стачката беше прекратена, но проблемът си остава. Въпреки че заместник вътрешният министър Веселин Вучков увери, че във ведомството е издадено и устно, и писмено разпореждане до всички областни структури да започнат да изплащат приоритетно хонорарите на съдебните медици.
Стачката обяви председателят на Българския институт на съдебномедицинските специалисти д-р Вилиян Доков. Той обясни накратко в каква задънена улица е вкарана професията - от началото на годината варненските болници „Св. Анна и Св. Марина не са фактурирали никакви суми, тъй като МВР отказва да приеме какъвто и да е платежен документ от двете болници за извършените от тях услуги. В петък предишната седмица съдебните лекари от Варна се срещнали с окръжния прокурор и с директора на полицията и им съобщили, че дължимата сума е 25 000 лева. Тя се натрупала, след като през март вътрешното ведомство обещало да реши проблема, но си останали с обещанието. Преди това Доков говорил и с представители на здравното министерство, които направо го отрязали, че пари за съдебните медици няма - нито като клинични пътеки, нито като целеви средства. Лекарят подчерта, че целта на протеста не е да се правят циркове, а да се обърне сериозно внимание на проблема.
Като че ли повече работа свършиха не толкова думите му, колкото двата трупа, открити още във вторник - на 31-годишна украинка и на 6-годишно дете. Трупът на жената престоя часове наред на открито, след като ръководителката на катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ Света Марина доц. д-р Добринка Радойнова, която е национален консултант по съдебна медицина, заяви, че тя и колегите й са в стачка и не могат да го приемат за аутопсия. След намеса на местните медии тялото беше прието в УМБАЛ Света Марина, но само за да бъде съхранено в хладилна камера. Стачкуващи съдебните медици настояха, че аутопсията ще бъде направена, след като се реши проблемът с финансирането на труда им. Окръжната прокуратура в града пък води тежки преговори, за да убеди д-р Радойнова да изследва трупа на изчезнало преди дни момче. Тя се съгласи, а окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров изпусна тежка въздишка: Действията на нашите колеги, които аз уважавам, изключително затрудняват нашата дейност.
Какво сториха и изприказваха управляващите? Освен че реши да свика извънредно заседание на парламентарната здравна комисия, председателят й Десислава Атанасова обяви, че разходите за съдебномедицинска експертиза трябва да поеме институцията, която я е назначила, а не Националната здравоосигурителна каса (НЗОК). Промени в този смисъл били предвидени в законопроект за поправка на Закона за лечебните заведения, внесен от Атанасова и от заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов.
На заседанието Атанасова обяви, че виновник №1 за ставащото е Висшият съдебен съвет (ВСС), който не издал навреме наредба за регламентиране на заплащането и разходите на лечебните заведения по изготвянето на съдебномедицински експертизи, както е предвидено в Закона за лечебните заведения. Но вместо да поиска ВСС да изпълни закона, Атанасова обяви, че ще бъде променен самият закон така, че писането на наредбата да е задължение на друга институция. Става дума за министрите на правосъдието и на здравеопазването, които са част от изпълнителната власт и не могат да се опъват. Предложението е в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да бъде създаден нов член 403а, който да им възложи да издадат наредба, свързана със заплащането на вещите лица, извършващи съдебномедицински, съдебнопсихиатрични и съдебнопсихологични експертизи. В същото време да отпадне текстът, срещу който преди месец-два скочи ВСС. Чл. 99а от Закона за лечебните заведения беше гласуван през лятото на миналата година и влезе в сила от 1 януари тази година. Той гласи: Разходите на лечебните заведения за болнична помощ за извършване на съдебномедицински експертизи и свързания с тях медицински транспорт се заплащат със средства от бюджета на съдебната власт.
Така ВСС може да почерпи, защото направи от раз троен шлем. Освен че не беше поискана сметка от съдебните началници защо не са изпълнили закона, те нито ще приемат наредба, нито ще плащат експертизи от бюджета си. С оглед на вижданията, че към авторите на наредбата трябва да се включи и МВР, се чуха обаче обичайните опасения, че колкото повече баби бабуват на наредбата, толкова по-хилава ще е тя. Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че колкото повече автори има новата наредба, толкова по-бавно ще бъде приета тя.
От всичко личи, че проблемът не е решен, а само подместен. Нищо че здравният министър Стефан Константинов побърза да се похвали: С няколко ясни текста ще решим въпроса за парите на съдебните медици. Принципът ще е: Който поръчва - той плаща. Когато е поръчана от полицията, полицията плаща, когато е прокуратурата - прокуратурата, когато е съдът - съдът. Аз като министър на здравеопазването се ангажирам съдебните медици да имат актуализация на медицинския стандарт по съдебна медицина и нещо много важно за бъдещето на професията - тези, които искат да специализират съдебна медицина, от следващата година ще получават по четири минимални работни заплати.
Повече смисъл има в решението участниците в дискусията да се съберат отново след един месец, за да направят конкретни предложения и да решат къде ще е мястото на съдебната медицина - в системата на правосъдието или в системата на здравеопазването. Твърде съмнително е това, което си пожела Константинов - в двумесечен срок да бъдат изплатени средствата по извършени вече експертизи и да бъде изготвена наредбата. Константинов каза, че е помолил за разбиране по въпроса за плащанията и смята, че ще има пълното съдействие от страна на полицията да започне отсега да изплаща пари на съдебните медици. Константинов каза още, че медиците са в пълното си право да протестират, но помоли и тях за разбиране.
Отсега може да се предположи, че след месец или два ще има нови спорове по един и същ ключов въпрос - от чий бюджет да се плащат съдебномедицинските експертизи. Прогласеният за водещ принцип Който поръчва - той плаща е отдавна утвърден и няма защо да се преоткрива топлата вода. Както Параграф 22 вече писа, проблемът е, че е недопустимо огромният процент от съдебномедицинските експертизи по наказателни дела да виси на бюджета на МВР. Правилото, че експертизите се назначават и плащат от органа, който ги иска, се тълкуваше досега изкривено. Възложеното на МВР полицейско производство по наказателни дела обхваща над 90% от съставите в Наказателния кодекс и съответно полицаите, водещи тези производства, назначават най-много експертизи. Забравя се обаче, че в тези случаи те се явяват органи на досъдебното производство. И въпреки че са на пряко служебно и дисциплинарно подчинение на директора на съответната областна дирекция на МВР, разследващите полицаи в действителност са процесуално отговорни изцяло пред прокуратурата. Тя пък е част от съдебната власт, което означава, че тези експертизи трябва да се плащат и от нейния бюджет, а не само от този на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във