Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Колапс бави знаково дело

Свърши комфортът на мафиотските босове, обяви гръмко тези дни в интервю новоизбраният шеф на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов. Според него значимите престъпни фигури вече са обвиняеми, осъдени или са бегълци от правосъдието, а съдебният комфорт, на който са се радвали, е минало.


Прокурорът е прав, поне що се отнася до действията на МВР. Полицейски акции срещу всякакъв вид престъпност доскоро се провеждаха всеки ден, но напоследък намаляха заради заетостта на вътрешния министър с изборите. Що се отнася до съдебното мотаене на делата от особен обществен интерес, то си продължава и сега.


Периодът след съдебната ваканция започна с два от най-важните процеси - срещу групата за мокри поръчки Килърите и срещу групата за отвличания Наглите. И двата се характеризират с циркови моменти, които обещават да продължат и през есенния съдебен сезон.


Дежурен драматичен герой по делото Наглите е Даниел Димитров - Данчо Релето. В понеделник (19 септември) например процесът, който се провежда в Софийския градски съд (СГС), беше забавен, тъй като подсъдимият започна да се оплаква пред магистратите, че му е лошо, боли го главата, вие му се свят и му се повръща. В затвора нямали нужните лекарства, а го лекували с валериан и диазепам. Преди да е повърнал, в съда дойдоха доктори от Бърза помощ. Прегледът установи, че Релето не е чак толкова зле и може да участва в процеса. Адвокатите му поискаха отлагане на делото, но съдът прецени, че няма процесуални пречки то да се проведе и заседанието продължи.


Миналата година подсъдимият Димитров имаше дентални проблеми. Оказа се, че трябва да му бъдат извадени корените на цели 12 зъба. Това, разбира се, не можеше да стане в затвора или в МВР болница, а в специализирано лечебно заведение, което забави процеса. Но медицинската сага с Наглите не спря дотук. Оказа се, че освен Релето с крехко здраве е и друг подсъдим Павел Петков - Пафката. Неговият адвокат Илиян Василев поиска да се назначи съдебномедицинска експертиза, тъй като клиентът му не получавал адекватно лечение. Но според медицинска справка Петков е бил диспансеризиран и му е била приложена чернодробна диета. Адвокат Василев обаче възрази, че нито едно хранене не било съобразено със заболяването му. От предишната експертиза пък се разбра, че Пафката е боледувал от хепатит C и има увреждане на черния дроб. Освен това му е отстранен жлъчният мехур, което предполага диета, а според запознати в затвора менюто е основно от боб и леща...


След обстойните медицинските прегледи и диетичните спорове около хранителния режим на този подсъдим съдът все пак успя да свърши нещо и по същество в процеса. Един затворник бе доведен до Съдебната палата, за да даде показания по делото срещу деветимата подсъдими - както е известно, обвинени за наглите отвличания на хора у нас. Той разказа, че познава двама от подсъдимите от затвора, но отрече да ги е виждал да контактуват помежду си...


В същия ден в градския съд се проведе и заседание по друго дело. Един от отвлечените - бившият изпълнителен директор на ПФК Литекс Ангел Бончев съди фондация Утре за всеки, за да му бъдат върнати 157 000 евро, които похитителите на жена му го принудиха да дари на тази организация през 2008 година.


По думите на Бончев МВР и прокуратурата не са направили нищо, за да изяснят има ли някаква връзка между бандитите и фондацията. След освобождаването на Камелия Бончева се разбра, че от Утре за всеки охотно са се съгласили да приемат дарението, без да се интересуват от произхода на парите. Шефката на фондацията Нина Хаджийска коментира пред медиите, че прокуратурата също не се е интересувала от съдбата на тези пари. Официално организацията планирала да построи с тях център за рехабилитация на жени, болни от рак на млечната жлеза. Но се оказа, че във въпросната сграда се предлагат платени процедури, сред които СПА и масажи.


Искам да ми върнат парите, защото съм ги дал насилствено!, заяви пред магистратите Бончев. Съпругата му също изрази възмущението си от бездействието на разследващите и от поведението на ръководството на фондацията. Футболният бос се възмути и че не са му се обадили от фондацията да му върнат парите, след като са разбрали по какъв начин те са дарени.


Бившият футболен шеф беше отвлечен през май 2008 година. При предаването на откупа за свободата му неизвестните похитители взеха за заложник жена му Камелия. Половин месец по-късно Бончев изненадващо обяви пред бТВ, че ще дари парите, събрани за откупа на съпругата му, на Утре за всеки. Но от делото срещу т. нар. банда за отвличания на Наглите, която според прокуратурата е отговорна и за похищенията на Бончеви, не излязоха данни, които свързват фондацията с подсъдимите.


Междувременно Катрин Маркова - майка на похитения от Наглите Джорджо Марков, отрече слуховете, че е била любовница на няколко от участниците в групата за отвличания. В телевизионно предаване тя се възмути от опитите да бъде превърната от свидетел в обвиняема. Маркова отрече да има връзка с наглите Йожко, Поли Културиста и покойния Сапата.


Опитват се да изкарат, че сами сме си виновни. Адвокатите на обвиняемите се държат ужасно с нас. Арогантно и нагло, оплака се Катрин Маркова. Заедно с нея в студиото беше и отвлеченият й син, който също се възмущаваше от задаваните му въпроси в съда. Тийнейджърът сподели, че времето постепенно започва да лекува кошмарите от 11-те дни, в които е бил вързан за легло, но никога нямало да бъде спокоен за себе си, ако Наглите бъдат пуснати на свобода.


И заседанието по другото знаково дело - Килърите, не мина без проблеми. И този път една от причините то да се разтяга във времето бяха проблемите с главния герой на този епос Петър Стоянов - Сумиста, шеф на бандата за мокри поръчки. Николай Беров, защитник на бореца, каза, че е внесъл искане за изменение на мярката за неотклонение на клиента му (заради проблемите с кръвното на Стоянов - б.р.). Но в нарушение на закона съдията отказал да насрочи заседание за разглеждането на молбата и затова той имал съмнения, че съдията е предубеден. Адвокатът се оплака също, че съдия Луков забранил свижданията, кореспонденцията и телефонните разговори на Стоянов, без да се обоснове писмено. Той аргументира искането си за отвод и с това, че в закрито заседание председателят е постановил три определения за реда за събиране на доказателства. Страните по делото обаче не били информирани за това и така според юриста категорично е нарушено правото на защитата да обжалва съдебните актове.


Прокуратурата определи молбата и доводите на Беров за неоснователни и недостатъчни за отвод на магистратите. Според обвинението искането за промяна на мярката на Сумиста било отхвърлено заради отсъствието на защитата му в съдебната зала, но това не правело решението незаконно. В крайна сметка съдът отказа да си даде отвод. Заради всичко това насроченото за 13.00 ч. второ заседание по делото бе отложено за 15.30 ч., но започна след 16.00 ч., тъй като бе гледано искането за промяна на мярката за неотклонение на Петър Стоянов-Сумиста. Съдът направи проверка на явилите се обвиняеми, защитници, граждански ищци и свидетели. Прокурорите заявиха, че няма процесуални пречки да се даде ход на делото, но защитата на подсъдимите възрази, че всички граждански ищци са призовани нередовно. След кратко съвещание на съда се оказа, че шест от гражданските ищци наистина са призовани нередовно. Съдът реши те да бъдат призовани по телефона чрез поверениците си, след което съдът ще се произнесе по даване хода на делото. Така делото бе отложено за следващия ден...

Facebook logo
Бъдете с нас и във