Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Коларов срещу кушлевци в Комисията за конфискация

Ръководството на Комисията за конфискация на престъпно имущество е в състояние на междуособна война, след като новият й председател Тодор Коларов публично се обяви срещу двама от членовете й, назначени през 2010 г. при ръководството на бившия шеф проф. Стоян Кушлев. Скандалът в комисията тлее от месеци, но тази седмица гневно избухна. Остротата на конфликта бе подсилена от директния сблъсък между Коларов и заместник-председателя на Народното събрание от ГЕРБ Анастас Анастасов.


Че климатът в комисията е нетърпим стана ясно малко след встъпването на Коларов в длъжност в края на юни. Месец по-късно той призова двама членове на комисията - Красимир Тодоров и Николай Желев, да подадат оставка. Двамата отказаха да подпишат нови трудови договори с по-ниски възнаграждения. Макар да ставаше въпрос за прилагане на решение, подкрепено и от самите тях, те отказаха да приемат налагането на таван, и то само на допълнителното им брутно възнаграждение за прослужено време. Така Тодоров и Желев продължават да прибират по около 5000 лв. месечно, докато заплатата на председателя е общо 3434 лева. Тогава Коларов заяви, че в комисията няма реформаторско мнозинство и нарече двамата членове пасивни наблюдатели, които не може да отстрани сам, тъй като са излъчени от парламентарната квота.


В началото на седмицата Коларов поиска парламентът да отстрани от комисията Красимир Тодоров, след като миналата седмица Софийската районна прокуратура образувала срещу него разследване за подаване на невярна декларация за конфликт на интереси. В нея Тодоров укрил данни, заради които изобщо не е можело да бъде назначен за член на комисията през лятото на 2010 г., тъй като не е отговарял на законовите условия. Става въпрос за участие в две търговски дружества, за което той си затраял, вписвайки неверни обстоятелства в декларацията си по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. В изявление пред медиите Коларов заяви, че депутатите не могат да останат безучастни, ако искат да избегнат спекулациите, че кадруват с двоен аршин. Той съобщи още, че Софийската районна прокуратура е образувала на 13 октомври досъдебно производство срещу Тодоров за подадената невярна декларация.


Още на следващия ден засегнатите отвърнаха на удара. Във вторник Тодоров и Желев внесоха в Народното събрание искане да бъдат изслушани от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, тъй като не били съгласни с начина и стила на управление на Тодор Коларов. Същото направи и трети член на комисията за конфискация - заместничката на Коларов Антоанета Цонкова. За нея досега имаше индикации, че ще се сработи с новия председател. В средата на миналия месец Коларов каза, че освен него единствено тя от членовете на комисията е получила допуск за работа с класифицирана информация, а другите трима изобщо не са подали документи. Коларов подчерта, че липсата на допуск е основание за освобождаване или преназначаване на служителите, но за членовете на комисията той няма такива правомощия. Изискването председателят въвел със заповед, според която всички инспектори, които работят по преписките, трябва да имат ниво допуск Секретно, а всички териториални директори и петимата членове на комисията - Строго секретно.


В разправията се включи и Анастас Анастасов, който освен заместник-председател на парламента е и председател на парламентарната Комисия за вътрешна сигурност и обществен ред, която трябва да изслуша недоволните от Коларов. Анастасов каза пред журналисти, че още преди да бъде назначен Тодоров е споменал, че бил във въпросните фирми. Ако това е така, вината за назначаването му е изцяло на депутатите, респективно на парламентарната група на ГЕРБ. При това Тодоров не просто е споменал за участие в тези фирми, а го е направил заради проверка на инспектората на правосъдното министерство, който трябвало да установи дали той може да заема поста. Заключението на инспекторите било, че е несъвместим за тази длъжност и е изготвено дни преди Тодоров да бъде назначен. Както изглежда, от ГЕРБ направо са го скрили, в противен случай опозицията едва ли би си затраяла.


Още в сряда Коларов нарече реакцията на Анастасов разочароваща и контраатакува с въпрос за ролята му в избора на Тодоров. Той прилага различни стандарти по скандала. Закононарушения на член на Комисията за установяване на престъпно имущество няма да се разглеждат, но ще се разгледа сигнал, изразяващ несъгласие на членове с начина и стила на управление в комисията. Безпристрастен ли е г-н Анастасов по скандала? Той пропусна да информира българското общество каква е неговата роля при номинирането на г-н Красимир Тодоров за член на комисията.


В четвъртък Атанасов вече го даде неутрален. Не разбирам защо г-н Коларов задава към мен въпроси, които са от компетентността на други органи, в това число и на прокуратурата. Още повече че решението е на Народното събрание, а не на един депутат или група. Народното събрание има друга функция и тя е законодателна. Ако съответните органи установят по безспорен начин верността на твърденията на г-н Коларов, те по закон са длъжни да ни уведомят за решенията си, за да предприемем необходимите действия. Има сигнал от трима от членовете на комисията с искане за изслушване. От май тази година в пълен състав действа Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, единствено тя може да установи наличието на такъв. Само неин влязъл в сила акт е основанието за освобождаване на лице, заемащо публична държавна длъжност. А председателят на тази комисия г-н Златанов е заявил, че при тях такъв сигнал не е постъпвал, заяви пред медиите Анастас Анастасов.


Според анонимни източници от комисията Тодоров и Желев отказвали категорично да се примирят с отнемането на доходи и привилегии, за каквито огромното мнозинство държавни служители не смеят и да мечтаят. Те негодували заради отнетите им служебни автомобили и от тройното съкращаване на парите за бензин - от 6000 на 2000 лева. Не им харесвало и да заседават два-три пъти седмично, след като при Кушлев го правели само по веднъж. Както се казва - за толкова пари - толкова работа.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във