Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Колата на консул остана на трупчета

Почетният консул на Ирландия у нас Саймън Холмс вероятно се е надявал да получи в скоро време парите по гражданския си иск за откраднатата му преди осем години кола. В четвъртък (16 декември) обаче неговите надежди бяха попарени от Софийския районен съд (СРС), който оправда на първа инстанция подсъдимия за обсебването на автомобила му Петър Стоянов - Сумиста. Както е известно, Стоянов бе посочен от МВР за шеф на организираната престъпна група за мокри поръчки с прозвището Килърите.
През февруари 2003 г. Сумиста е бил задържан при полицейска операция, докато е управлявал автомобил, за който се разбира, че е собственост на ирландския гражданин Саймън Холмс, станал по-късно консул на страната си в София. По онова време той е бил само представител на консултантската компания Делойт и Туш за района Източна Европа.
Според прокуратурата, освен че е обсебил автомобила на Холмс, Стоянов е притежавал и незаконно оръжие, и 12 броя бойни патрони.
Магистратите обаче прецениха обстоятелствата по друг начин. Те отхвърлиха като неоснователен и недоказан гражданския иск на Саймън Холмс за сумата от 22 262 лв. и отмениха мярката за неотклонение, наложена на Стоянов по това наказателно производство - парична гаранция в размер на 500 лева.
Процесът обаче бе съпътстван от обичайните в подобна ситуация изпълнения на главата на Килърите, свързани с неговото здравословно състояние. Неотменна част от декора напоследък са линейките на Бърза помощ, каквато Петър Стоянов призова и сега. Нещо повече - Сумиста дори настоя делото да бъде проведено в медицинския автомобил. Идеята му не бе възприета от председателя на съда Даниела Борисова, въпреки че не бе лишена от логика - като се има предвид окаяното състояние на сградата на съда с падащите му тавани.
Стоянов, който беше шампион по сумо, откъдето идва и прякорът му, често вдига кръвно, но странно защо винаги в съдебните зали. Последният път това се случи в Шуменския окръжен съд на 3 декември. Тогава още с влизането си в залата той получи хипертонична криза и се наложи да бъде повикана спешна помощ. Вожда - какъвто е другият прякор на Стоянов, обясни, че всяка вечер викал помощ, но медиците от местната болница имали нареждане да не идват в килията му. Кажете ми откъде да си купя шуменския наказателен кодекс, защото тук явно не действат законите на България, попита тогава Сумиста присъстващите в съдебната зала.
На заседанието тази седмица в София бяха изслушани вещите лица от Института по криминология към МВР, които са изготвили ДНК експертиза на веществени доказателства. Чрез нея трябваше да се установи чии са космите, открити в лекия автомобил Ауди, който се твърдеше, че е обсебил Сумиста.
Прокуратурата поиска да бъде наложено минималното наказание, предвидено в Наказателния кодекс (НК) за незаконно притежание на оръжие и за вещно укривателство, защото трябвало да се вземе предвид чистото съдебно минало на подсъдимия към онзи момент. Защитата на Стоянов пък поиска оправдателна присъда, тъй като според адвокатите няма достатъчно доказателства, че именно той е извършил престъпленията. Адвокатът на бившия борец заяви, че иззетият автомобил е бил преместван от полицията, което не е отразено в документите. Той се усъмни, че при неговото преместване в колата може да е подхвърлено незаконното оръжие, намерено по-късно при обиска на колата. Невинен съм по всички обвинения, които са ми повдигнати, заяви Стоянов пред съда. Той обясни, че спрямо него се осъществява репресия от страна на МВР. Той уточни, че друго дело срещу него е било прекратено, както и че му е било казано, че ще бъде осъден независимо на каква цена. Не мога да възприема нещата, които се случват в момента. Прокуратурата защитава обвинения - безпочвени, подправени нарочно и направо манипулирани, коментира Сумиста. Решението на СРС може да се обжалва или протестира пред Софийския градски съд.
Междувременно, докато оправдаваха Петър Стоянов Сумиста в София, в четвъртък в Шумен заради връзките си с него бе задържан главен инспектор Христо Христов, началник на следствения арест в града, съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев. При ареста са били открити и 150 патрона за пистолет, който той е притежавал законно. Намерени са още и таблетки с неизяснено съдържание, уточни окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова. Работата по случая продължава.

Седем години, десет заседания...
На 25.02.2003 г. - делото е образувано в СДВР и e заведено в прокуратурата на 04.03.2003 година.
На 23.01.2007 г. - Петър Видинов Стоянов е привлечен като подсъдим.
На 09.02.2007 г. - досъдебното производство е внесено в съда с обвинителен акт.
На 03.12.2007 г. съдията-докладчик е прекратил съдебното производство по делото и го е върнал за отстраняване на съществени процесуални нарушения.
На 20.12.07 г. прокуратурата внася повторно делото в съда.
На 22.05.08 г. е даден ход на делото. Пострадалият свидетел е разпитан и е конституиран в като граждански ищец и частен обвинител. Съдът е приел гражданския му иск за сумата от 22 262.50 лева. Изслушани са 7 съдебни експертизи и още двама свидетели.
На 23.10.2008 г. са разпитани трима свидетели. Делото е отложено за 05.03.2009 г. поради направено от страните искане за разпит на останалите свидетели по делото.
На 05.02.2009 г. по делото е постъпило заявление от наблюдаващия прокурор, който е внесъл обвинителния акт в съда - Валентин Филипов, че си прави самоотвод и не желае да представлява държавното обвинение в хода на съдебното производство.
На 05.03.2009 г. са разпитани четирима свидетели и са изслушани обяснения на подсъдимия Стоянов. По искане на страните са допуснати нови свидетели за изясняване на делото от фактическа страна.
На 14.05.2009 г. са разпитани още трима свидетели и са приети три експертизи. Делото е отложено за събиране на доказателства по искане на страните.
На 06.10.2009 г. е отложено поради настъпила смърт в семейството на единия съдебен заседател. Двама от неявилите се свидетели са обявени за издирване.
На 08.12.2009 г. са разпитани още петима свидетели, допусната е съдебно графическа експертиза, допусната е очна ставка, изискани са справки от следствения арест.
На 30.03.2010 г. делото е отложено по искане на защитата за нови справки от следствието.
На 17.06.2010 г. е проведена очна ставка между двама свидетели по делото и са изслушани обясненията на подсъдимия. Призован е нов свидетел по делото и са изискани писмени справки от МВР за изясняване на фактическата страна след изслушване обясненията на Стоянов. Делото е отложено от съда за 12.10.2010 г. за събиране на доказателства, но поради участието на Стоянов в Конгрес на световната федерация по сумо в периода от 12.10.2010 г. до 16.10.2010 г. делото е пренасрочено за 02.11.2010 година.
На 2 ноември 2010 г. - (десето заседание) съдът изслуша последния свидетел по делото и допусна две съдебни експертизи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във