Параграф22 Daily

§22 Анализи

"Коледари" бастисаха три бора и бреза на по 50 години

Коледа е. Светъл семеен празник, който омиротворява, дава надежда, че светът може да е по-добър. Правим си подаръци, за да се зарадваме с внимание и обич. Но уви, не всички са под въздействието на коледния дух. Разказваме ви тази история, защото тя може да се случи на всекиго. В конкретния случай сполетява човек на изкуството – известният композитор и китарист, основателят на група „Атлас“ Петър Писарски.

Когато през целия живот си изкарваш хляба с музика, с идеята, че тя събира хората, за да могат те да са заедно – и по-добри, и по-истински и по-свободни, а изведнъж се сблъскваш с действителност, в която твой съсед разбива вратата ти, след което нагло влиза в двора ти и реже с бензинова резачка дървета на по 60 години, случилото се звучи още по-жестоко и безпощадно.

Преди няколко дни Писарски отишъл до вилата си в „Драгалевци“. Тя е построена от баба му и дядо му и там последно е живяла неговата майка. Приживе дядо му и баба му са посадили дървета в двора – днес те са високи 30-метрови борове и брези.

http://<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/IsIC0Px9JpA" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

В онзи злополучен ден, още на портата, Писарски се натъкнал на стряскаща гледка – разбит катинар. А когато влязъл вътре – видял четири осакатени дървета. Кората на три бора и една бреза била разрязана по целия диаметър.

Целта е ясна – да не им се даде шанс да оцелеят – те да започнат да гният и собственикът им – Писарски – да бъде принуден да ги отсече – не собственоръчно, а първо, взимайки разрешение от общината, после поръчвайки на фирма да го направи – срещу сериозно заплащане.

Случаят има предистория – съсед, чиято къща е от другата страна на улицата, по нейния диагонал, поискал преди време въпросните три бора и брезата да бъдат отсечени, за да не паднат по случайност и да му повредят оградата.

Писарски отказал да го направи, защото дърветата били здрави и по никакъв начин не заплашвали имота на съседа. Дори предложил, ако подобно нещо се случи, да заплати нанесената щета. Но съседът явно не е от хората, които възприемат разумни доводи. Вместо това издебва момента, когато няма никой в имота, разбива вратата и си решава въпроса – с бензинова резачка!

Оттук нататък на ход е полицията, тъй като са налице поне два престъпни състава - влизане с взлом, унищожаване на чужда собственост, унищожаване на защитен дървесен вид.

Странно е обаче – защо при подаден сигнал – не е пристигнал полицейски патрул на местопрестъплението. Подобен тип поведение трябва да се овладява навреме. Защото ако остане безнаказано, утре следите от бензинови резачки ще станат хиляди. И няма да остане нито бреза, нито бор, нито ела. За коледен дух пък да не говорим. Празниците ще са по-специално време единствено защото тогава всякакви триони и сатъри ще се продават с намаление. С колко процента ли? Толкова, колкото са големи… мечтите ви. Затова мечтайте смело! Не само, защото е Коледа!

Facebook logo
Бъдете с нас и във