Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Коледни съображения за новите насоки в МВР

Одобрението към полицията и МВР е намаляло с близо 10 на сто в сравнение с декември миналата година, сочи едно от последните социологически изследвания. Според тях пък съдебната ни система лети към пропастта и опасно доближава позицията на българския парламент. Ако съдът и прокуратурата го подминат, значи са стигнали дъното и понататък... ще трябва да копаят.


Изследването е направено сред пълнолетното население на страната, като са обобщени мненията на 1050 анкетирани българи. В проучването обаче не се казва нищо за здравния им статус. С риск да обидим социолозите, с огромно притеснение допускаме, че е твърде вероятно всички анкетирани да са имали някакви проблеми от ментално естество. Такъв извод се налага, ако се вгледаме в официалното съобщение на МВР по повод на посещението на Лука Волонте, докладчик по постмониторинговия диалог на Съвета на Европа за България, и за срещата му с министър Цветан Цветанов във вторник (20 декември). Пресслужбата на вътрешния министър, чийто индекс на доверието за една година е паднал от 7 на 4.8, пише неща, които са коренно противоположни на размислите на анкетираните нашенци. В началото на разговорите Лука Волонте подчерта удовлетворението си от усилията и постиженията на българската страна в борбата с корупцията, от предстоящото приемане на нов Наказателен кодекс, от изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и др. Бяха обсъдени теми, свързани с ангажиментите на страната ни в рамките на постмониторинговия диалог - реформата на полицията, борбата с организираната престъпност и корупцията, защитата на правата на човека, интеграция на малцинствата и други. Министър Цветан Цветанов представи накратко законовите промени, направени в началото на мандата на правителството с цел оптимизиране на структурите и капацитета за противодействие на тежката и организираната престъпност. Той подчерта реалните положителни резултати от тези стъпки - рязко намаляване на знаковите престъпления и чувствително ограничаване на влиянието на организираната престъпност в обществения живот на страната.


Не е трудно да се разбере откъде иде притеснението ни и да си задаваме въпроса кой е изтрещял - анкетираните, социолозите или пиарите на министъра. Не изключваме версията и усмихнатият иначе Лука Волонте да е преживял някакъв шок на наша територия, вследствие на който действително да е изрекъл такива думи. Примерно някой да му е подпалил автомобила, но извършителят бързо да е бил заловен от полицията, в резултат на което се е появила и широката му усмивка (виж снимката с министър Цветанов).


Лека тревожност ни обзема и от твърдението, че по темата за нарушаване на правата на човека министърът е изтъкнал абсолютната безкомпромисност към случаите на неправомерно поведение и обстойното разследване на всеки сигнал. Този път започваме да се тревожим за здравословното състояние на авторите на третия периодичен доклад на Комитета по правата на човека за прилагането на Международния пакт за гражданските и политически права, публикуван в началото на август тази година.


Кой знае защо там пише, че ООН се притеснява от големия брой случаи на измъчване и нечовешко и унизително третиране, от безнаказаността на полицейските служители, както и от факта, че на жертвите е отказван достъп до ефективна защита. България трябва да предприеме необходимите мерки да премахне всички форми на насилие от страна на полицията и лошо третиране по време на полицейски операции и да вземе мерки за ефективно преследване на извършителите и правна защита на жертвите, се казва в доклада.


Тъй като ООН е далеко, а и в САЩ все още бият негрите от време на време, склонни сме да повярваме на твърденията на МВР, че у нас няма случаи на полицейско насилие и съответно - на нарушени права при неправомерно поведение на полицаи. Къде ще идем, след като дори и в парламента - тази здрава основа за просперитета на държавата (според изследването) - повярваха на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, когато от трибуната заяви, че студентът Радослав Божинов, който се оплака, че е пребит от полицаи, е бил пиян и е оказал съпротива на служителите на МВР. Министърът защити подчинените си, заявявайки, че не са превишили правата си и в случая няма насилие.


Както е широко известно, образът на Божинов се появи в медиите добре бушониран. Той обясни че е бил изненадващо пребит на 14 април от цивилни полицаи на бул. Фритьоф Нансен на връщане от концерт.


Противоречивите твърдения и последвалата заблуда навярно са произтекли заради въведените нови насоки на работа на полицията, която вече не е репресивен орган, а структура в услуга на гражданите, предоставяща им сигурност - това според пресцентъра на МВР министърът Цветанов е заявил на госта си от Италия.


Очевидно връщащият се от концерт студент не е оценил (сигурно под въздействието на алкохол) услугата сигурност, която са му предложили цивилните ченгета. По всяка вероятност случаят е протекъл така: цивилните служители, следвайки новите насоки на работа, са поискали личната карта на Божинов, за да му обяснят, че не са репресивен орган. Студентът обаче е отхвърлил протегнатата дружелюбна ръка, като се е подхлъзнал (бил е пиян !) и е паднал на лицето си. И така няколко пъти - ту от лявата, ту от дясната страна.


Но да оставим този случай на съвестта на пишещите доклади в ООН. Ще подминем с опрощаваща усмивка и очевидно заблуждаващите резултати от социологическото изследване за сриващото се доверие към МВР. Все пак идат светли празници, в които всеки прави равносметка на изминалата година и чака с нетърпение оценката за стореното във вид на подаръци.


Какви ли ще са даровете в чорапчето на вътрешния министър Цветан Цветанов? Мога да кажа , че съм удовлетворен като цяло от положените усилията на служителите на МВР, за да подобрим работата си по линия на борбата с тежката организирана престъпност и да акцентираме основно на борбата срещу битовата престъпност. Тук трябва да се положат още усилия. Последствията от финансовата криза повишават този показател в цяла Европа. Но хората са тези, които дават оценка, казва в едно от последните си интервюта за годината Цветанов.


Прав е министърът, че хората са тези, които дават оценки. И ето че пак се връщаме към началото, все тъй объркани от въпроса кой в крайна сметка греши - анкетираните, социолозите, пиарите или горкият Волонте.


Отговор няма и по тази причина подхващаме познат рефрен: Бог се роди, Коледо, Бог се роди!. Той със сигурност го знае...

Facebook logo
Бъдете с нас и във