Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОМЕДИЯ

Епохата на нямото кино ни е завещала безценни кадри с комичните изпълнения на известните полицаи от Кийнстоун. И до ден днешен приключенията им докарват зрителя до неудържим смях.
Ценителите на комедията не са забравени и днес, в епохата на триизмерното кино. Оказва се, че кийнстоунските полицаи имат достойни заместници в лицето на ченгетата от Столична дирекция на полицията (СДП). Понякога действията им предизвикват онази неповторима смесица от съжаление, умиление и бурен смях, с която може да се похвали всяка лента от времето на Чаплин.
Преди три години от Столичната дирекция избяга заподозреният за убийства на родни мафиоти хърватин Бранко Вуянович. Публиката прие този сюжет с умиление и иронична усмивка, защото мигом прозря нескопосаната оперативна игра на ченгетата.
Още по-бурен смях обаче обзе същата начетена публика, щом научи за кражбата на дознания и дела в сградата на СДП, където незнаен извършител проникнал по специален начин, без взлом. Сюжетът е класика - онези, които преследват крадците, стават жертва на същите.
Днешният зрител обаче бързо избърсва сълзите на смеха. Той се замисля над някои тежки въпроси и тутакси попада в лоното на драмата. Например каква му е файдата от стратегията Полицията в близост до обществото? Както се казва - мерси за такава близост, след като в самата полиция се краде?! Ако още по-дълбоко се замислим, в тази връзка каква например ще е съдбата на Агенцията по сигурността? Дали направо да не я нарекат Агенция за национална несигурност?
Ето защо като съвестни данъкоплатци предлагаме някои идеи на т.нар. компетентни фактори:
- Столична дирекция на полицията да сключи застраховка против кражби, пожар, наводнения и земетресение;
- за да се гарантира сигурността на класифицираната информация (дознания, производства, оперативни дела), цялата власт в полицията да се предаде в ръцете на чистачките, които знаят да си пазят ключовете;
- да се създаде и Министерство на много вътрешните работи (ММВР) за борба с подобни случаи в цялата държава
Току виж помогнало...

Facebook logo
Бъдете с нас и във