Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Комисия Антимафия: Кушлев мина всички граници!

Упоритият отказ на Стоян Кушлев да се яви пред парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси принуди народните представители, които влизат в състава й, да прибегнат до алтернативен начин за проверка на сигналите срещу председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, добила популярност като Комисията Кушлев.
След третото неявяване на Кушлев (на 13 януари) депутатите са изпратили писмени въпросници до всеки от осемте му служители, посочени в сигнали до НС като негови и на жена му роднини. Даден им е тридневен срок, в който да отговорят на въпросите, които са отправени и към самия Кушлев. Питат ги роднини ли са му, какви заплати взимат и какъв е общият размер на техните възнаграждения. На тези и други въпроси, свързани с тежък конфликт на интереси, Кушлев трябваше да отговори лично на заседание на парламентарната антикорупционна комисия. Досега той е пратил обратно само писмен отговор, от който депутатите твърдят, че не са разбрали нищо.
Сигналите срещу шуробаджанащината, налагана от Кушлев, постъпиха в пощенската кутия на антикорупционната комисия през октомври и ноември 2009 година. В разрез с твърденията на Кушлев пред медиите, че го плюят анонимно, единият сигнал е на гражданка от София, която съобщава за участие на Кушлев в гражданските сдружения Царки ловен клуб и Национална развъдна асоциация по овцевъдство. Според друг сигнал, който е наистина анонимен, Кушлев назначил в ръководената от него комисия осем свои роднини и близки. Трима от тях са посочени като племенници на съпругата му - експертите Деян Иванов и Георги Видров, както и шефът на дирекция Бойка Първанова. Вторият братовчед на жената на Кушлев - Георги Илиев, пък е главен секретар на комисията. Експертът Красимир Илков е разпознат като роднина на вездесъщия професор също по женска линия. Твърди се още, че началникът на политическия му кабинет Иво Минков е негов племенник, а началникът на дирекцията на комисията в Бургас Павлин Иванов е негов кумец. Според данните в сигнала шефът на дирекция Материално-техническо обслужване Валентин Маринов е член на управителния съвет на Царски ловен клуб, чийто председател е Кушлев. Но и двамата не са обявили участието си в сдружението. Според информацията в сигналите Кушлев уволнил неправомерно шест човека, които след това спечелили делата си за връщане на работа, а присъденото обезщетение отнело над 100 000 лв. от бюджета на комисията.
Депутатите поканиха на заседанието си на 25 ноември всичките петима членове на Комисията Кушлев. Те обаче реагираха с писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което информират, че поради неотложни ангажименти нямат възможност да присъстват в пълен състав, както са искали депутатите от антикорупционната комисия. И в крайна сметка не дойде никой. Депутатите от антикорупционната комисия решиха още да сезират Върховния административен съд (ВАС) за конфликт на интереси при трима от членовете на Комисията Кушлев - заместничката му Антоанета Цонкова и членовете Красимир Тодоров и Николай Желев. Те нарушили Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, подавайки със закъснение предвидените в него декларации.
Кушлев и компания не се явиха пред депутатите и при следващата покана през декември. Този път професорът им прати хабер, че не можел да се яви заради проблеми с говора и много работа покрай дела за отнемане и запориране на имоти. Писмото трябваше да мине и за писмен отговор на депутатските въпроси. В него обаче не се съдържаха ясни обяснения, а безпардонният му тон вбеси народните представители. Кушлев не отговори директно дали е в роднински отношения с някои от назначените в комисията лица. Той само посочи, че изброените в сигнала хора не са свързани с него по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси. Професорът отговори уклончиво и за възнагражденията в оглавяваната от него комисия - вместо да получат числа, депутатите бяха уведомени, че възнагражденията са съобразени със закона за работа на звеното.
Силно съм неудовлетворен, Кушлев за втори път не идва - не знам дали поради загуба на говора, на картината или на друго, заяви Бойко Великов от БСП. Димо Гяуров от Синята коалиция пък се зарече, че ако Кушлев не се яви и продължи да показва такова грубо неуважение към парламента, ще му поиска оставката. Те се заканиха, че ако след проверката на всички данни Кушлев отново не се яви пред тях, ще изпратят протест до министър-председателя и до председателя на Народното събрание за грубо погазване на конституцията. Междувремено в медиите изтече информация, че според служители на Комисията Кушлев в деня, когато не се явил в Народното събрание заради пресипналия си глас, шефът им водил безпроблемно заседание на ръководството, а на следващия ден си хортувал на среща с американския посланик.
Ден преди заседанието на 13 януари депутатите от антикорупционната комисия бяха сюрпризирани с болничен лист. При това положение те решиха да започнат проверка по сигналите и след 14 дни отново да поканят Кушлев за изслушване. Народните представители поясниха тогава, че ако твърденията се окажат верни, това ще бъде нарушение на два закона: на чл.12, т.1 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси и на чл.12 от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Последният забранява на членове на Комисията Кушлев да членуват в ръководни органи на юридически лица с нестопанска цел и да получават възнаграждения за това. Същият член сочи и че при установено със съдебен акт нарушение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси Стоян Кушлев трябва да бъде отстранен предсрочно от заемания пост. Това е работа на премиера. Ще напомним, че без да представи каквито и да било аргументи и обратно на исканията в ГЕРБ, той надари професора с втори петгодишен мандат.
И докато Кушлев и компания правят всичко възможно да укриват шуробаджанашките практики в комисията, потресени редови служители от администрацията й изнесоха анонимно в медиите поредната порция шокиращи данни за фантастичните възнаграждения на петимата комисари и на техните протежета. Кушлев, чието решение в началото на първия му мандат да си определи заплата от 7000 лв. предизвика буря от възмущение, прибирал всъщност... същите пари. Че и повече! В основата на сумата са предвидените по закон 90% от възнаграждението на председателя на парламента, което прави около 3500 лева. После обаче идват две тлъсти добавки в процентни начисления върху нея - 25% за работа с класифицирана информация и максимално допустимите 40% за прослужено време. Отделно Кушлев взимал и процент заради професорската си степен и пари за представителни разходи. За капак при всеки случай на запорирано имущество, на заведено или спечелено дело се полагали допълнителни материални стимули. Бонусите за Кушлев били най-високи, макар че черната работа отхвърляли хората под него.
Според изнесената информация Кушлев прибирал от 4000 до 6000 лв. премия на тримесечие, останалите комисари - от 3000 до 5000 лв., а главният счетоводител и началникът на кабинета - по около 2000 лева. Всички служители на комисията взимали още пари за облекло и за социално-битови и културно-масови дейности. Всички тези бонуси се разпределят по силата на знайни само за петимата членове на комисията вътрешни правила, тъй като законът урежда единствено основните им заплати. Към луксозното Пежо 607, заради което Кушлев бе критикуван в началото на мандата му, той си добавил още два скъпи автомобила за лично ползване. В автопарка му вече влизат и Шкода Сюпърб, и джип Фолксваген Туарег.
На фона на тази нахална разточителност и на сочения от всички за крайно авторитарен стил на работа на Кушлев, изглежда, само той си знае колко пари всъщност взима. А единственият, който със сигурност знае защо бившият царедворец на Тодор Живков и на Симеон Сакскобурготски се сдоби с втори мандат на тази ключова длъжност, пък е премиерът Бойко Борисов. От мътилката на тези мрачни неизвестни обаче изплува една пъклена версия, достойна за милиционерските похвати, в които упрекват управляващите. Тя е, че с поддържането на дискредитиран номенклатурчик като Кушлев се цели провал на самата комисия точно преди в парламента да бъде внесен проектът за нов Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност. Одобреният от Венецианската комисия на Съвета на Европа радикален проект за гражданска конфискация на необяснимите богатства вече предизвика яростна съпротива от различни лобита, целящи запазване на статуквото. Най-силният законотворчески проект на управляващите, дело на правосъдното министерство, предизвиква истински ужас у незаконно забогателите. Както Параграф 22 писа обаче нееднократно, премиерът Борисов и вицето му Цветан Цветанов, които претендират да са водачи в битката с мафията, продължават подозрително да мълчат и да не обелват нито дума за единствения закон, способен да внесе прелом в грабежите на прехода. И ако проектозаконът влезе в Народното събрание в пика на скандалните разкрития около комисията, която трябва да го изпълнява, ще е най-лесно да се отметнат от него.

Председателят на антикорупционната комисия, депутат от Атака, Валентин Николов:
След като Кушлев изпрати болничен лист при последната покана, решихме, че така повече не може. Може и да е болен, но цялостното му поведение демонстрира грубо пренебрежение към Народното събрание. Преди дни изпратихме официални писма до всичките осем лица, посочени в сигнала като роднински назначения. Дадохме им три дни за отговор, които вече изтекоха. Предстои да проверим върнали ли са отговори и ако има такива, да ги разгледаме. Ще разглеждаме въпроса идния четвъртък и ако се окаже, че констатациите за несъвместимост отговарят на описаното в сигналите, ще сезираме ВАС и ще изпратим преписката на премиера. В писмените си обяснения досега Кушлев не каза нищо конкретно, лично също не дойде, но пък за сметка на това си позволи да ни обвини в медиите, че обслужваме интереси на Маргините. Ще си търсим правата и аз като председател на тази парламентарна комисия ще направя всичко необходимо да защитя честта й. Не става въпрос за заяждане, въпросът е принципен. Той си мисли, че е подчинен само на министър-председателя, но не е така. Да прочете конституцията и ще разбере, че е отговорен и пред Народното събрание. От държавен служител, който не уважава народните представители, може да очакваш по всяко време да злоупотреби с власт. Обещавам ви, че историята ще има продължение. Няма да го оставим!

Facebook logo
Бъдете с нас и във