Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Комисията Антимафия тръгна на патерици

Върховният специализиран държавен орган за борба с корупцията и конфликт на интереси - парламентарната комисия Антимафия възкръсна, но на патерици. В сряда (29 юни) парламентът отново отряза лидера на Атака Волен Сидеров - за четвърти пореден път в рамките на три седмици - от правото му да оглави комисията. Ден по-късно трима от депутатите в комисията с мъка покриха нужния кворум и проведоха заседание.
Така петчленната поначало комисия закуцука в борбата с корупцията. Свикването стана по инициатива на Димо Гяуров от Синята коалиция и Бойко Великов от Коалиция за България. С половинчасово закъснение дойде Камен Костадинов от ДПС, а Николай Коцев от ГЕРБ не се появи на заседанието, проведено при закрити врата.
След заседанието Гяуров каза, че то е преминало при много добър и колегиален дух и освен текущата работа са взети някои организационни решения. Заседанието бе кратко, но свършихме огромен обем от работа, тъй като имаше множество натрупани преписки. Насрочихме заседание за следващата седмица в сряда и взехме решение, че на място ще решаваме кой ще председателства конкретното заседание. Възможно е ръководенето да става и на ротационен принцип до излъчването на председател, заяви Гяуров. От думите му стана ясно, че комисията ще изслуша идната сряда напусналите Атака депутати Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев по тяхно желание. Според Гяуров опасността от блокиране на работата на антикорупционната комисия е отминала, а липсата на Николай Коцев не бива да поражда спекулации. Той посочи важен ангажимент като причина за отсъствието си. Това не е знак за демонстрация, увери и Костадинов.
Че парламентарната комисия Антимафия може да работи и с трима депутати, съмнение няма. Въпросът е дали при този кворум работата няма да се състои предимно в премятане на преписки и папки. И дали отсъствието на представителя на ГЕРБ наистина е толкова случайно. След заседанието стана ясно, че е постъпил сигнал срещу депутат, който спрял строеж с всички легитимни разрешителни в Благоевградско. Името му не беше обаче огласено. Заведен бил и обемен доклад по изслушвания на регионалния министър Росен Плевнелиев и главния инспектор на ДНСК Милка Гечева относно проверките на незаконното строителство край язовирите и по Черноморието. Какви са констатациите и каква ще е съдбата на доклада също не стана ясно.
За черешка на тортата пък беше предложен сигнал от РЗС срещу премиера Бойко Борисов. Хората на Яне Янев предоставли цитати от Уикилийкс и обещали да дадат и доказателствени документи, ако комисията разпореди проверка. Наличните й членове пък отказали да я направят, без да са получили доказателства.
Най-горещият скандал - за тлъстите консултантски хонорари на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, също тъне в мъгла. Обратно на очакванията от комисия Антимафия съобщиха, че по случая преписка при тях няма. Два дни преди заседанието известният като Лъчо Мозъка народен избраник увери изпълнителната комисия на ГЕРБ, че сам е сезирал Държавната комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предоставяйки наличните документи. Каквото можеше да ми се извади, всичко ми се извади, затова съм спокоен, декларира Иванов. И няма причини да не е, защото въпросната комисия още не работи, въпреки че съставът й отдавна трябваше да е попълнен. А избирането й може на свой ред да бъде протакано толкова, колкото са съгласни управляващите и опозицията.
Симулирането на дейност от комисията Антимафия, както и да го погледнеш, е твърде удобно най-вече за управляващите от ГЕРБ. Според доклад на НАП Лъчезар Иванов, по професия гинеколог, е прибрал тлъсти хонорари като консултант на охранителна и застрахователна фирма. Докладът показа, че Иванов е взел 131 000 лв. от консултантски услуги, съгласно граждански договори, със Секюрити Груп Алфа ЕООД и ЕвроинсАД. Освен това той подал декларация по ЗДДС 246 дни по-късно от законовия срок и не внесъл полагаемия данък. Видният ГЕРБ-ер беше смъкнат от всички заемани от него ръководни постове (заместник-председател на Народното събрание, шеф на софийската организация на ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание) преди година след опит да уреди за шеф на митница Калотина мъжа на сътрудничка в ръководената тогава от него здравна комисия.
Излиза, че упорството на Сидеров да заеме председателския пост в комисията, както и ползваният като мотив за недопускането му екшън край столичната джамия уж гневят, но всъщност устройват ГЕРБ. Промяната на правилника в последния ден на предишната пленарна сесия, която даде на депутата от Атака Валентин Николов трети пореден председателски мандат, стана с подкрепата на управляващите. После обаче Николов напусна Атака, а от ГЕРБ явно усетиха, че Сидеров ще е твърде неудобен за тях точно преди изборите. От Атака пък са категорични, че няма да предложат друг за поста освен него.
Положението устройва и опозицията, в чиито депутатски редици също щъкат ценни консултанти като Петър Курумбашев и Мая Манолова. Червените дори сториха реверанс на управляващите с изказаната от Георги Пирински вяра, че мнозинството на ГЕРБ няма да допусне такъв изключително тежък удар върху държавността и остатъците от доверие на хората.
А корупцията и конфликтите на интереси са на завет. Видяхме го при вицепремиера Цветан Цветанов. След проверка на НАП по сигнал за несъответствие между законни доходи и придобито имущество данъчният шеф Красимир Стефанов втрещи всички с констатацията, че такова няма. Нищо че семейството на вътрешния министър се оказа с шест апартамента и 14 банкови сметки, в които са внасяни месечно тлъсти суми, а Цветанов пътувал 97 пъти в чужбина през последните шест години, 37 от които в частни командировки.
Но докато Сидеров играеше по свирката на ГЕРБ, беше очевидно, че Атака чрез Валентин Николов прави необходимото да оправи проверката срещу Цветанов. Сега Сидеров ще сърба, каквото е надробил, и на свой ред ще опитва да вгорчи питието на управляващите. А натрупаните в комисията Антимафия преписки ще отлежават или ще бъдат придвижвани, както винаги, по целесъобразност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във