Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Комисията Кушлев дърпа 7 милиона от джоба на Данови

След множество интриги и полемика между прокуратура, съд и защита най-после се видя краят на варненското мегадознание. Финалният спринт обаче се оказа по-силен за обвиняемите, отколкото за обвинителите. Един куп споразумения, чрез които бандитите няма да усетят що е присъда, доказаха, че мегапрокурорите не разполагат с най-силните козове.
Плод на тяхното безсилие бяха и одобрените от Окръжния съд споразумения, според които Веселин Данов и неговото ВИП-отроче Христо влязоха в затвора съответно за три и за една година. Както вече е известно, двамата обвиняеми по мегадознанието, разследващо дейността на въоръжена престъпна група, ръководена от варненските общински съветници Иван Славков и Веселин Данов, се договориха с прокуратурата за присъдите си. А ще ги излежат - в буквалния смисъл - при общ режим, в затворническо общежитие от открит тип. Освен това Христо ще излезе на свобода само след три месеца.
След влизането на присъдата в сила Веселин Данов няма да може да участва на парламентарните избори, каквато беше неговата идея. Кандидатурата му за депутат издигна Обединение на българските патриоти и тя бе регистрирана от РИК-Варна. Данови трябва да освободят и местата си в общинския съвет, които продължиха да заемат и по време на ареста си. Двамата влязоха в местния парламент от листата на Народняшка земеделска партия, чийто лидер е бащата. Техните места сега ще бъдат заети от петия и шестия в листата на партията - съответно Иван Недялков и Станимира Стаменова.
По време на престоя си в общинския съвет Данови влязоха в една група с хората на Веселин Марешки и на ДПС, чийто общински съветник Иван Славков също е обвиняем по мегадознанието. Но той все още не е стигнал до споразумение с прокуратурата. До този момент тя се е договорила с 19 от всичките 24 обвиняеми. Тринайсет от присъдите вече са влезли в сила, след като бяха одобрени от съда. Освен Данови ефективни наказания получиха още Веселин Жеков (две години и четири месеца), Иван Янков (три години и четири месеца), както и Румен Желев-Тревненския (две години) затвор.
След като мюзик айдълът на варненския ъндърграунд Веско Жеков изпя лебедовата си песен срещу ВИП-брадъра Веселин Данов и срещу Иван Славков, крайморското реалити вече придоби облика на Сървайвър. Имаше ги и интригите, и борбата за оцеляване. Местната публика обаче ще има възможността да погледа и намесата на гост - участниците от комисията Кушлев. След това нещата може да се форматират в посока Искрено и лично...
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, по-известна като Комисията Кушлев, запорира авоари на Веселин и Христо Данови за 7 млн. лева. С Решение на Варненския апелативен съд от края на април тази година е допуснато обезпечаване на бъдещ иск на комисията чрез налагане на възбрана върху недвижими имоти, както и запори върху банкови сметки и дружествени дялове на Веселин Данов в размер на 4 322 180 лева.
Бедата сполетя около 30 недвижимости на Данов-старши, сред които над 20 ниви, хотел - ресторант Ной, пет дворни места и парцели, два апартамента и един офис. Блокирани са още осем банкови сметки и дружествените дялове на ВИП-брадъра в капитала на Данов - комерс ООД.
Комисията Кушлев е обжалвала решение на Варненския окръжен съд, който първоначално не е допуснал обезпечителните мерки. Но апелативната инстанция е приела жалбата за основателна. Според апелативните магистрати искането на комисията е мотивирано и подкрепено с убедителни писмени доказателства. Налице са кумулативно предвидени законови предпоставки, констатира в определението си Апелативният съд. Според него е установено, че лицето е придобило имущество със значителна стойност, и може да се направи основателно предположение, че то е от престъпна дейност. Освен това срещу лицето е започнало наказателно преследване.
В края на миналата година комисията Кушлев е ограничила проверявания период от придобиването на имуществото до внасянето в съда на искане за отнемането му в полза на държавата. В този интервал Веселин Данов и съпругата му са придобили имущество, равняващо се на 30 994 минимални работни заплати, което по смисъла на нормативните текстове е значително и надвишава предвидената граница от 60 000 лева. По делото не са установени доказателства за наличието на законен източник на дохода и се прилага презумпцията, според която придобитото е свързано с престъпна дейност, се твърди още в определението на Апелативния съд.
Магистрати освен това смятат, че не е задължително да има връзка между престъплението, за което е повдигнато обвинение, и придобитото имущество, което подлежи на запор. Поради това такава не се изследва. Разминаването в периодите на получаването на авоарите и на визираната престъпна дейност също е проявление на цитираната презумпция, гласи обосновката на съда. За налагането на обезпечение по този закон не е необходимо да има влязла в сила присъда, а само да е започнало наказателно преследване за конкретно посочени престъпления. Дали за придобиването на имотите са били теглени кредити, или са налице доказателства за законни доходи от продажби на недвижими имоти, както твърди Данов-старши, следва да се установи от последващо исково производство, а не от обезпечителното, твърдят служители на Темида. Определението е изпълнено незабавно. На Комисията Кушлев е отреден едномесечен срок за предявяване на иска, считано от влизането в сила на осъдителната присъда по образуваното срещу Данов наказателно производство.
В средата на май е запорирано имущество и на Христо Данов, което да обезпечи иск от страна на комисията за 2 659 742 лева. Според информация от специзточници тегобата е налегнала 22 недвижими имота на Данов-младши.
Щенията на комисията Кушлев не спират дотук. В края на декември миналата година тя е поискала обезпечаване и срещу Иван Славков на стойност 577 776 лева. От всички посочени от комисията обекти обаче Окръжният съд е допуснал запор само върху два автомобила - Мерцедес Виано и Тойота Секвоя. После процедурите по това искане спират, поясняват магистратите. Дали причината е реквизитна неточност в жалбата на комисията до Апелативния съд, предстои да се разбере. Според запознати личният автопарк на Славков включва над 10 автомобила, сред които фигурират и доста екзотични марки.
Справка с разрешеното от Варненския апелативен съд запориране показва, че имоти на Данов-старши са пръснати из цялата Варненска област, част от тях граничат директно с морето, а други са на възлови места във Варна. Минути след като съдът одобри споразумението с него, телевизионната звезда навлезе в задочна полемика с комисията Кушлев, като заяви, че тя запорира имоти, както й харесва. Това не само ме притеснява, но ме довежда и до фалит, отбеляза отчаяният Данов.
Той не скри, че разполага с милиони левове, но, по думите му, за разлика от тези на други съдени, произходът на неговите е доказан. Брадърът допълни, че от 1993 г. насам има заверени данъчни декларации за всяка година. Той посочи, че преди две години законно е продал имущество за 400 000 евро, след което е закупил два апартамента за 450 000 лева. Няма никаква логика да тежи възбрана върху тези жилища, твърди Данов.
Той заявява, че от 2002 г. има заключение от Варненската окръжна прокуратура и от ВКП, че всичко, което е придобил дотогава, е абсолютно законно и редовно. Оттогава съм придобил три имота и селски земи, които са за 50 000 лв. всичките общо - заяви Данов.
Във връзка със споходилия го недоимък той добави, че в момента има да погасява 375 000 евро кредит към банка, който е станал изискуем. Сметките му обаче са блокирани и наемите, които получава от реституирани имоти в София и Пловдив, не могат да се използват за погасяване. Това ще наложи продажба на имущество, оплака се брадърът. За мен в момента се грижи държавата, а жена ми какво да яде? Трябва да започне да краде или да продава наркотици ли?, проплака Данов. Изпратен е протест до Върховния касационен съд, който още не се произнесъл, потвърди без много надежда той.
Пет минути след като се призна пред Темида за виновен, пред варненските медии бизнесменът отрече всичко и заяви, че го е сторил, за да прекрати тежкия си престой в ареста, както и да изпълни бащинския си дълг към Христо. Адвокатите на Данови са ги съветвали да се борят докрай, но тежките условия в ареста са пречупили волята му, посочи той. Ако бях навън, никога нямаше да подпиша споразумението, категоричен бе Данов-старши.
По отношение на щенията си да става депутат той коментира, че мястото в парламента не гарантира нищо и не се е насочил към политиката, за да се крие от правосъдието. Свършиха ме като човек и личност. За девет месеца в килията за всеки може да се каже, че е виновен, през сълзи заяви Данов. По негови думи, обвиненията, които е получил, не отговарят на истината и с така формулирани доказателства могат да сполетят всеки. Брадърът изтъкна, че делото е трябвало да влезе в съда, но при условие, че всички обвиняеми са извън ареста, за да доказват при равни условия кой е виновен. Точно хората, които трябваше да са в ареста, бяха навън. Обвиненията срещу мен се базират на долните и гнусни лъжи на трима души във Варна, обобщи Данов. Той отрече да е продавал наркотици и поиска хората, твърдящи, че е вземал пари от проститутки, да минат през детектор на лъжата.
Синът му беше далеч по-лаконичен и заяви, че е признал вината си, защото никой не му е дал шанс да се пребори със системата и да докаже невинността си.
Между магистратите обаче се коментира, че ВИП-брадърът се е навил да подпише споразумение, за да спасява каквото може от авоарите си. Въпреки запорираното имущество и сметки бизнесменът не е за ожалване, посочват запознати. Той има влияние в редица обществени сектори във Варна и разполага с подставени лица, чрез които контролира изгодни за него дейности, реди мълвата. С най-големия пазар в морската столица например се разпорежда именно Данов, който определя наемите, твърдят търговци, които на 10 юни протестираха срещу високите наеми. Макар и в ареста, общинският съветник продължава да командва пазара чрез своя човек Юлияна Трифонова, която е председател на съвета на директорите, посочиха те.
Следвайки попътния вятър за сключване на споразумения с прокуратурата на килограм, пред съда застана и друг герой от варненския ъндърграунд. Четиридесет и две годишният Радослав Калчев, по-известен като Черния Роди, се яви доброволно във Варненска окръжна прокуратура и парафира присъда от една година и 11 месеца. Той е 19-ят обвиняем по мегадознанието, разследващо дейността на престъпната група, ръководена от общинските съветници Славков и Данов. Калчев призна вината си за участие в бандата с Веселин Данов, Недялко Цвятков-Чобана и други лица през периода септември 2004-а - ноември 2006-а година. От Окръжния съд коментираха, че преди няколко седмици прокуратурата е поставила искане Калчев да бъде задържан под стража заради системното неизпълнение на пробационните мерки, наложени му след условното предсрочно освобождаване по присъда за наркопрестъпление. До 11 юни той беше обявен за общодържавно издирване, докато не реши доброволно да се яви в прокуратурата. В периода на неизтърпения остатък от наказанието в размер на година и 5 дни той системно се е отклонявал от определените му две пробационни мерки. На това основание съдът определи, че Калчев ще изтърпи ефективно този срок.
Говори се, че Роди е бил накиснат от наркобоса на Фирмата Веско Жеков, който, за да отърве кожата, пропя срещу Данов и срещу бившия си съдружник Иван Славков. Какво ли ще се случи, когато всички герои по мегаделото излязат на свобода след броени месеци, времето ще покаже. Едно е сигурно обаче - въпреки купчината присъди истинските войни в подземния свят във Варна още не са започнали...

Facebook logo
Бъдете с нас и във