Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОМИСИЯТА КУШЛЕВ - МНОГО ПАРИ И ШУМ ЗА НИЩО

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), отново влезе в светлината на прожекторите в края на миналата седмица, но поне засега шумът си остава само медиен.
Причина да се сетим за съществуването на тази формация стана задочният сблъсък между проф. Стоян Кушлев и представители на обвинението по въпроса - кой е виновен за това митничарят Михаил Янков да успее да продаде от следствения арест имоти за около 1 млн. лева. Според Кушлев виновни били прокурорите, че ги уведомили със закъснение за повдигнатото обвинение. Според прокурорите виновни са кушлевци, че с цели три месеца са забавили процедурата по установяване и отнемане на имуществото на бившия митничар, който е подсъдим по дело за наркотрафик заедно с Будимир Куйович и компания.
Според версията на обвинението още на 11 януари прокуратурата е информирала директорите на поделенията на комисията Кушлев в София и в Хасково за делото срещу четиримата и им е предоставила цялата събрана информация за имуществото им. Още по онова време наблюдаващият прокурор внесъл в Окръжния съд в Стара Загора искания за налагане на възбрани и запори за абсолютно всички имущества, за които е имало данни.
На 15 януари комисията Кушлев е образувала преписка, но едва три месеца по-късно - на 9 април, било възбудено и производство срещу бившия митничар за установяване на имуществото му. Тогава станало ясно, че между 27 февруари и 7 март Янков - посредством жена си или сина си, е продал имоти за около 1 млн. лева. Защо са спали три месеца подопечните служители на Кушлев? Кой е крив, кой е прав и как точно е станало прехвърлянето на имотите на митничаря на близки се зае да установява пловдивската апелативна прокуратура. Обвинителите се заканили да приключат случая в най-кратки срокове.
Това не е първият гаф на комисията Кушлев. Изобщо, откакто бе сформирана преди три години, тази структура влиза в общественото полезрение все по скандални поводи. През април тази година и друг задържан, попаднал в ареста за амфетамини, Иван Терзиев - Беленския, успя да прехвърли недвижимо имущество и пари от банкови сметки, също за около 1 милион лева.
Служителите от Комисията проспаха и продажбата на хотела на убития в Амстердам Косьо Самоковеца. Преди те да запорират имота на застреляния бандит, неговата вдовица Ангелина Димитрова успя да го реализира. Нищо, че и срещу нея имаше производство за кантрабанда на наркотици.
И тогава, както и сега прокуратурата и кушлевци бяха с кръстосани шпаги. Търканията между тях се дължат на това, че на практика комисията Кушлев в голяма степен дублира функциите на прокуратурата, а също и на съда, когато опира до налагането на запор на имущество.
Именно затова преди около три месеца правосъдният министър Миглена Тачева заяви, че онова, което прави комисията, би могла да върши успешно и прокуратурата. А тази седмица пред Параграф 22 г-жа Тачева потвърди резервираността си по отношение на тази структура и уточни: Работим по въпроса комисията да се преструктурира. Трябва да се направи така, че да може да конфискува имущество, преди прокуратурата и съдът да се намесят, а не да повтаря техните функции. Нещо от типа на едновремешните комисии за разрешаване на трудово-правни спорове. И трябва да направим преглед не само на тази комисия, но и на много други органи.
Преди три месеца съдбата на комисията бе обсъдена на заседание на правителството, след което премиерът Сергей Станишев заяви, че тази структура трябва да бъде преценявана от гледна точка на нейната полезност за обществото. Рекапитулацията от дейността й показва, че към момента са заведени искове за конфискуване на имущество само към около 40 души (по 63 дела) на стойност ...39 624 189 лева. Много ли е това, или е малко за период от три години - никой не може да каже.
Въпросът е дали си струва да се държат на работа цели 294 души (колкото е личният й състав) и да се осигурява бюджет от 7 млн. лв., за да се установи накрая, че служителите на Кушлев реагират на принципа след дъжд качулка. И това става въпреки обстоятелството, че организацията има регионални поделения във всички области в страната. За сравнение - в Ирландия подобна структура разполага с 50 души и няма регионални бюра. При това от тези 50 служители само 10 са на щат - 8 души администрация, един юрист и шефът на ирландското бюро, а останалите са сътрудници от полицията, от данъчното и служители от социалните служби.
Между другото проф. Стоян Кушлев се похвали тези дни, че вече са започнали проверка на имотите на митничарите, които бяха задържани при прословутата акция на ДАНС на Калотина, когато през прозорците хвърчаха евробанкноти. Нашите инспектори ще установят какви имущества имат тези митничари, заяви той. Това негово изявление дойде два дни след като съдът ги пусна на свобода - с мотива, че няма обосновано предположение да са извършили престъпление. Ако е така - що ще чинят хората на Кушлев?

Facebook logo
Бъдете с нас и във