Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОМИСИЯТА КУШЛЕВ ПОГНА СЪДРУЖНИЦИ НА ОЧИТЕ

Мразовит април се очертава за един от най-известните съдружници на несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите. В началото на месеца комисията Кушлев започва битка с бизнесмена Николай Попов, известен с екзотичния прякор Чайника. На практика това е първото дело на територията на Бургас за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, което реално влиза в съдебна зала.
Петдесетгодишният Николай Попов, съратник на Митьо Очите, е бивш съдружник на концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков, който беше един от създателите на небезизвестната по Южното Черноморие охранителна фирма Първа частна милиция. Попов и Пенков имат обща фирма Аква бийч БГ, регистрирана през 2004 година. Година по-късно Чайника става съдружник с Димитър Желязков във фирма Агро СтилООД.
Процедурата по отнемане на имуществото на Николай Попов - Чайника бе започната от комисията Кушлев, след като той и Страхил Капелов, един от най-приближените хора до Митьо Очите, бяха осъдени за рекет над Рали Пенков. Двамата поискаха споразумение с прокуратурата и го получиха. Според обвинението, те със заплахи се опитали умишлено да принудят концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков да им плати 300 000 лева. Рекетът е извършван в продължение на пет месеца в началото на 2005 година.
Делото бе образувано, след като на 13 юли 2005 г. в Обзор бе взривена колата на Пенков. Тогава загинаха на място съпругата му Златина и 2-годишната му дъщеричка Мария. Чайника първоначално бе сред основните обвинени за инцидента. В хода на разследването на атентата обаче криминалистите отхвърлиха тази версия и се съсредоточиха върху лица от групата на Димитър Желязков - Очите.
Изготвеният иск на комисията срещу Николай Попов - Чайника е на обща стойност 364 519 лв, установи проверка на Параграф 22. На толкова са оценени описаните в началото на процедурата и запорирани впоследствие имоти, за които безспорно е доказано, че са собственост на Чайника.
Седемнайсет от имотите са придобити от общата фирма на Чайника и Очите - Арго Стил 2005ООД. Компанията е създадена през юли 2005 г. и в нея двамата съдружници притежават равни дялове. Имането, собственост на въпросната съвместна фирма, за което комисията Кушлев има претенции, представлява предимно ниви в землището на село Дрянковец и в местности на територията на Община Айтос. В иска фигурират и имоти, за които е установено, че са семейна собственост и притежание на Николай Попов - Чайника и съпругата му Йорданка Попова. Сред запорираните вещи са и няколко лични автомобила на Чайника, както и товарни возила, водещи се на името на другата му фирма - ЕТ Нисиди 11. Предмет на дейността на тази компания са товарни превози на територията на страната.
Освен върху имотите на Николай Попов - Чайника, запор е наложен и върху обекти, собственост на Страхил Капелов - ортака на Чайника в процеса за рекет над Рали Пенков, концесионер на плажа в Обзор. В момента се проверява дали имуществото на Капелов е достатъчно, за да се заведе дело и срещу него.
Междувременно в Сливенския окръжен съд вече минаха няколко заседания по делото срещу друг съдружник на Димитър Желязков - Марин Куцаров, по прякор Куцара, родом от Котел.
На името на Куцара и Очите се води регистрираната през месец януари 2005 г. съвместна фирма Инвест петролеум. Според данните от търговския регистър на съда, компанията е с предмет на дейност търговско посредничество с горива, метали и химически продукти.
Куцара попадна в полезрението на комисията Кушлев, след като бе осъден за рекет над дребни търговци от курортен комплекс Слънчев бряг. Скандалът избухна през лятото на 2006 година. Тогава заедно с Куцара зад решетките попаднаха и двама от най-приближените му хора. По време на процеса срещу тримата мъже из кулоарите на съдебните зали на няколко пъти се споменаваше името на Димитър Желязков като тартор на групата. Въпреки подозренията, че зад изнудванията на дребно стои несебърският наркобос, това така и не бе доказано по време на процеса.
Искът, предявен срещу Куцара от комисията, е на стойност 105 805 лв., като част от запорираното имущество е собственост на съвместната му фирма с Очите. На практика към днешна дата Желязков не участва вече в нея. Последната пререгистрация на дружеството е от лятото на 2007 г., когато Димитър Желязков е прекратил участието си в Инвест петролеум, а притежаваните от него 50% от капитала на дружеството са прехвърлени на Силвия Тихина. Така вторият ответник по делото, заведено от Комисията Кушлев е именно Тихина, а не Очите, както първоначално се смяташе.
Делото срещу Куцара, който в момента излежава присъда за рекет в Старозагорския затвор, е започнало през лятото на 2007 г. и бе отложено за октомври. Заседанието по него сега е насрочено за 25 март.
Въпреки че от комисията Кушлев публично оповестиха, че ще запорират имотите на Димитър Желязков - Очите на стойност за 2.4 млн.лв., на практика все още срещу несебърския наркобос няма предявен официален иск.
Според юристи, твърде възможно е процесът срещу Очите да не тръгне до началото на съдебната ваканция, тъй като делата за отнемане на имуществото принципно текат много трудно, а и все още липсва практика от страна на комисията, която трябва прецизно да посочи основанията за иска си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във