Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОМИСИЯТА КУШЛЕВ ПОВДИГНА ДЮШЕКА НА БАБА ЦОНА

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, ще проверява дали бабата на Ванко 1, Цона, действително е имала законен частен бизнес през 50-те и 70-те години на миналия век и какви са доходите, получени от него. Както е известно, второто заседание на Окръжния съд в Пловдив за незаконното имущество на рапъра се състоя в понеделник (14 април), но не успя да изясни много от фактите, които биха хвърлили светлина върху изхода на делото.
Проверката се налага, защото в този период търговска дейност се е извършвала от частни лица по изключение и само с разрешение на общинските народни съвети. Самата баба Цона призна пред съда, че е дала 45 хил. лв. на единственото си мъжко внуче, за да си купи кола. Осемдесет и осем годишната жена сащиса магистратите и всички присъстващи в залата с твърдението, че тя и съпруга й още през 1957 г. са имали фирма Селска забрадка за гоблени, юргани и килими, която работила до 70-те. После станали търговски пътници към арменската кооперация Съгласие и 12 години продавали килимчета, пътеки, гоблени и покривки. Понеже били на процент, пробивните търговци успели да скътат доста пари. Държали ги вкъщи, защото нямали доверие на банките.
На това съдебно заседание обаче не беше изяснено как деноминацията и новите соцбанкноти са се отразили на имането. През 60-те години частни фирми в България не е имало. Ще проверим дали е било издадено разрешение за извършване на такава дейност. Недостоверно е след толкова инфлации и деноминацията да са били спестени тези 45 хил. лева, категоричен бе представителят на комисията Кушлев Слави Донев.
През 2001 г. добрата баба зарадвала внука си и с луксозен джип Мерцедес. Оказва се обаче, че точно в този период, когато е имала спестени 45 бона, тя на два пъти е подавала молба като социалнослаба за увеличение на пенсията, която е била удовлетворявана.
И още един свидетел вся смут в залата с твърдението, че лично е присъствал на първия рожден ден на сина на Ванко 1 - Петър, в село Искра и видял с очите си как тъстът и тъщата на рапъра дали 10 000 долара на бебето, за да му построят къща. Ванко 1 обаче не можа да чуе нито едно от тези откровения, защото до този момент не е присъствал на съдебните заседания. Искът по делото за незаконно придобито от него имущество се отнася за имот от над 710 кв. м в с. Ягодово с двуетажна къща и пристройки, два автомобила БМВ и Мерцедес, както и за дяловете му в две дружества Ар енд Би ентъртеймънт и Наксел ООД.
Преди около месец Окръжната прокуратура в Пловдив започна разследване срещу Иван Главчев - Ванко 1 за пране на пари и за данъчни престъпления. Тогава апелативният прокурор Росен Димов съобщи, че се очаква информация от френските специални служби за приходите на Главчев от трафика на хора и проституция, за да може данните да бъдат съпоставени с размера на имуществото му.
Оказа се, че независимо от комисията Кушлев, прокуратурата има възможност с комплексни действия да извърши по-мащабна атака срещу подобни престъпления, заяви по този повод заместник главният прокурор Христо Манчев.
Срещу фамилията Главчеви се води още едно дело, пак по искане на комисията Кушлев- за седеметажния хотел в центъра на Пловдив на стойност над 800 хил. лева.
Ванко 1 напусна килиите на Пловдивския затвор през февруари 2008 г. след едногодишен престой там заради присъда от четири и половина години за склоняване към проституция на момичета, включително и непълнолетни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във