Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Комисията Кушлев удря и мозъка на Очите

Конфискация в полза на държавата на имущество на обща стойност 175 900 лв., собственост на сочения за стратег на най-голямата наркоструктура по Южното Черноморие Янко Гюров - Помориеца, ще поискат експерти от комисията Кушлев.
Делото срещу Гюров, признат от държавното обвинение за дясна ръка на ъндърграунд боса Митьо Очите, влиза за гледане в Бургаския окръжен съд на 5 февруари, научи Параграф 22. Според представения от юристите на комисията Кушлев обвинителен акт не е възможно с честни доходи от законов бизнес Гюров да е натрупал подобно състояние.
В иска са включени офис от 64.47 кв. м, изграден на две нива в ККСлънчев бряг, 35 дружествени дяла, притежавани от Гюров заради участието му във фирма Дъчстрой - за търговия на едро с дървен материал, материали за строителство и санитарно оборудване, в която е съдружник заедно с приятелката си Маргарита, и още 12 500 лв. - сума от продажбата на 1250 дяла от другата му фирма Зеленика.
Експертите от комисията Кушлев твърдят, че за всички тези активи Гюров няма законен източник на средства. Самият той пък твърди, че може да оправдае произхода на средства, с които са придобити. Ако в съда се констатира разминаване в легалните му приходи, имуществото на Помориеца ще бъде отнето в полза на държавата.
В момента всички обекти, включени в описа на комисията Кушлев, са под запор, установи Параграф 22. Възбраната е направена месец и половина след като Гюров, Митьо Очите и подчинените им се признаха за виновни за участие в организирана въоръжена структура за разпространение на наркотици. Така де факто те станаха първите осъдени наркобосове в страната, признали си доброволно за престъпленията.
Янко Гюров бе осъден от Бургаския окръжен съд на четири години и четири месеца затвор, с два месеца по-малко, отколкото ортакът му Димитър Желязков. За Очите пък Комисията Кушлев внесе в БОС мотивирано искане за отнемане на имущество за близо 2.4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във