Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОМУНИКАТИВНО

Най-големият проблем за националната ни сигурност е лошата комуникация в държавата. Това ни е заложено генетично още от времето на Аспарух, който решил да омеша в едно прабългари и славяни. Оттогава когато един каже едно, друг разбира нещо съвсем друго. И после се изясняват кой какво е искал да каже.
В същността на този проблем най-добре е вникнал Симеон Велики, който наредил християнските книги масово да се превеждат на глаголическо писмо. Белким материалът, наследен от Аспарух, оцелее в превода. За съжаление Златният век изтекъл и всичко тръгнало постарому.
В по-ново време подходяща илюстрация на проблема е скандалът около прословутата реплика на Петър Младенов, първия президент на България, изречена на стълбите на Народното събрание. Едни тогава разбраха, че Станков щял да дойде, а другите - че танковете идвали натам. Добре, че в Горнобанската танкова бригада не бяха чули репликата, че кой знае какво щяха да разберат...
Тези дни също имаме примери до какво може да доведе лошата или въобще липсващата комуникация. АЕЦ-Белене направо гръмна още преди да е построена. Заради министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков и шефа на НЕК Красимир Първанов, дето не си казали каквото трябва за споразумението за изграждане на централата. В един ден Първанов бе уволнен, даден за разследване на ДАНС и върнат на работа. Никой не разбра как и защо.
Примерът на Симеон Велики обаче е жив, слава Богу. Премиерът Бойко Борисов направи разбор на ситуацията и най-накрая даде да се разбере, че виновна за неразборията е била липсата на комуникация.
Кой казва, че в багажник на джип не може да се проведе съдържателен разговор?

Facebook logo
Бъдете с нас и във