Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Конфликт по интереси

Поредната комисия Антимафия стана за резил. Прокуратурата започна да разследва за длъжностни престъпления хора от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Новината беше съобщена в четвъртък (11 юли)с уточнението, че досъдебното производство по случая е започнало два дни по-рано. Обвинения засега не са повдигнати, формулировката е: Длъжностни лица, които са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си или за другиго незаконна облага.


Веднага стана ясно обаче, че на мушката е председателят на комисията Филип Златанов. С разрешение на Софийския градски съд служители на ДАНС и следователи от следствения отдел на Софийската градска прокуратура са претърсили офисите на комисията и жилищата на Златанов в София и Перник. Иззети са компютърни материали и документи, а работата изглежда дебела, ако се съди от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров: Най-късно до вторник ще има информация за целите на досъдебното производство, за това, което е установено при претърсването, както и за евентуално обвинение срещу длъжностно лице, заемащо много високо служебно положение. Всеки коментар или факт на този етап би затруднил разследването, заяви Цацаров.


Златанов е първият председател на комисията, която пое функциите на едноименните комисии към министерствата и общините. Мотивите за създаването на централизиран и независим държавен орган бяха той да получава всички сигнали и да налага санкции за конфликт на интереси. Идеята беше реализирана при управлението на ГЕРБ и тогавашната опозиция нямаше особени възражения. Вероятно защото в петчленния състав на комисията има представители на всички основни политически сили, се смята, че балансът на интереси е налице. Освен Филип Златанов членове на КПУКИ са Катя Станева, Паскал Бояджийски, Николай Николов и Сабрие Сапунджиева. Именно за Сапунджиева, която направи шеметна кариера, минавайки през президентството, през ЦИК и Министерството на правосъдието, и през Бюрото за контрол на СРС, се говори, че я гласят за мястото на Златанов.


Той пък не закъсня да увери, че не се притеснява от започналото досъдебно производство за длъжностни престъпления в институцията, която оглавява. Златанов потвърди, че в комисията е направен обиск, а той и подчинените му са съдействали изцяло на разследващите. Нямаме какво да крием, защото работата ни е прозрачна, твърди Златанов.


Малцина обаче биха повярвали на думите му. Последното солидно доказателство в обратна посока беше закъснението, с което комисията се произнесе за наличие на конфликт на интереси при бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Той предлагал промени в законите за горите и за здравето с цел да осигури облага на фирми на майка си и на сестра си. Решението беше взето след близо осем месеца бавене, след като в интервю Димитров скочи срещу Цветан Цветанов и Искра Фидосова. След като отправи критики към тогавашните управляващи, по същата схема беше наказан и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. Той сам поиска комисията да провери има ли конфликт на интереси в притежаваните от него акции в предприятието Каолин и внесеното в Министерския съвет решение то да получи концесия. Отнесе го и бившият председател на комисията по конфискацията Тодор Коларов - след като заяви публично, че държавата няма воля да се справи с организираната престъпност и затова спъва работата му.


Но пък комисията не намери нищо нередно в това, че депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е прибрал, но не е декларирал 131 000 лв. от охранителна фирма за медицински консултации. Не съзря нарушение и във взетия от сина на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов изгоден кредит от Общинска банка. Ловните пътешествия на експрезидента Георги Първанов също се оказаха безукорни. Златанов и служителите му не намериха за нередно бившият държавен глава да го кара по царски за чужда сметка, защото не можели да установят връзка между излетите му и конкретен облагодетелстван бизнесмен, който да му е платил разноските.


В отговор на упреците, че вместо да бори мафията, комисията я прикрива и отбива номера, като санкционира дребни чиновници и кметове, Филип Златанов призова те да не бъдат подценявани - били много и създавали на комисията много работа. Тази била и основната причина процедурата редовно да се бави, надхвърляйки двойно и тройно законовия срок от два месеца.


Златанов имаше и други готови отговори на неудобни въпроси. Пред медиите той даде своето обяснение защо в много случаи общественото мнение е убедено, че конфликт на интереси има, а ръководената от него независима държавна комисия установява, че няма. Причината била в това, че българите изобщо не били наясно що е то конфликт на интереси - 6 от 7-те милиона наши сънародници имали различни схващания по въпроса. Затова комисията организирала семинари в цялата страна, вършейки огромна просветителска работа. Основна част от нея била на всички да стане ясно, че корупцията и конфликтът на интереси нямали нищо общо. Корупцията била работа на прокуратурата, а конфликтът на интереси - на комисията. За съжаление изглежда, че прилика между двата вида газене на закона все пак има - каквито са резултатите от битката на прокуратурата с корупцията, такива са и на комисията в борбата срещу конфликта на интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във