Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Конфуз във ВСС заради деца на магистрати

В конфузна ситуация се оказаха в сряда (13 май ) някои от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради назначенията на техни деца за младши съдии в Софийския градски съд (СГС). Висшите магистрати Мая Кипринска и Цветана Табанджова не излязоха от залата по време на гласуването за техните щерки Слава Гьошева и Неда Табанджова, при което не стана напълно ясно участвали ли са във вота. Дъщерите са придобили правото да кандидатстват след участие в конкурс и класиране според постигнатите резултати. След заседанието членът на съвета Цони Цонев декларира пред медиите, че колежките му не са гласували.
Изискване в закона е членовете на ВСС да не участват във вота, когато се назначават техни роднини, но никъде не е записано, че трябва и да излязат от залата
Цонев обясни, че няма как някой да посегне към пулта за гласуване и това да не бъде забелязано от колегите му, тъй като магистратите били натъпкани като сардели в работното си помещение.
Аз седях до Табаджова и видях, че тя не гласува, увери Цонев. Освен това при всяко от двете гласувания министър Миглена Тачева изрично е уточнила, че става дума именно за дъщерите на едната и на другата. В протоколите обаче се отчита само бройката на гласувалите и няма как да се разбере чий е липсващият глас. По думите на пресаташето на ВСС Латинка Светозарова пък двете майки нямало как да повлияят на колегите си, тъй като при назначенията се гледат оценките от изпитите. Гласува се по номерата в списъците, докато се заемат всички свободни бройки, и няма как кандидат, който е по-назад в списъка, да измести друг, който е на по-предна позиция.
Докато траеше гласуването, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев обаче излезе от залата, тъй като сред кандидатите бе дъщеря му Мирена Пенчева. Но се оказа, че това е било ненужно - тя е класирана на 27-о място и е без шансове за успех, тъй като е посочила, че желае да работи само в Софийския градски съд (СГС), а за него бройките бяха седем и местата бяха заети от кандидати на по-предни позиции.
По-паметливите помнят, че подобни ситуации не са прецедент за Висшия съдебен съвет. Преди четири години синът на тогавашния член на ВСС Александър Воденичаров - Асен Воденичаров, бе назначен за съдия в Софийския градски съд, макар и с по-малко от година стаж в районния съд. Тогава негови колеги се възмутиха от този овчарски скок в кариерата - за подобно повишение други магистрати чакат с години. По време на това гласуване Воденичаров не само излезе от залата, но и отиде на друг етаж, което не попречи синът му да бъде одобрен.
На заседанието си в сряда ВСС взе и други решения. Бе уволнена бившата шефка на Варненския административен съд Анелия Цветкова. Както е известно, тя беше арестувана при операция на ДАНС и на Софийската градска прокуратура на 17 юли 2008 г. година в заведение във Варна с подкуп от 10 000 лв., а в дома и бяха открити други 150 000 лева.
По-късно съдът я пусна под парична гаранция от 20 000 лв. с мотива, че доказателствата срещу нея са противоречиви. Цветкова сама подаде оставка като административен ръководител още на 22 юли миналата година, затова тази седмица Висшият съдебен съвет я уволни само от длъжността съдия. На този етап тя не е осъдена за получаване на подкуп, каквото е обвинението на прокуратурата. Висши магистрати обаче обясниха, че тя е отстранена за уронване престижа на съдебната власт. Според мотивите към решението Цветкова без правно основание е получила пари по необичаен начин на необичайно за съдия място. Уволнението на съдийката е основано на Етичния кодекс и окончателната присъда - дори ако тя е оправдателна, няма как да повлияе на решението на ВСС.
Освен това по предложение на Инспектората към Висшия съвет бе санкциониран съдията от Софийския градски съд (СГС) Мариан Марков. Месечното му възнаграждение се намалява с 25% заради системно забавяне на решения по дела. Инспекторите са ревизирали документацията на Марков за периода от 28 април 2008 г. до края на миналата година. През това време той е решил осем дела, без да напише мотивите си. По други 59 пък не е подготвил решенията в законовия срок, без да има обективни причини за забавянето. Срещу съдията в Инспектората са постъпили два сигнала от граждани, в които се посочва, че Марков не е произнесъл присъда по дело повече от година след приключването му, а 13 месеца пък се е мотал и не е написал мотивите си по друго, вече решено дело. Още на 22 април 2008 г. председателят на съда Светлин Михайлов е порицал Марков за системното бавене, но очевидно това наказание не е стреснало неговия служител. Ще отбележим, че наказаният магистрат гледа делото срещу бившия изпълнителен директор на ЦСКА Александър Томов.
ВСС отложи за пореден път разглеждането на жалбата, подадена от Ивайло Дражев по повод на факта, че двама висши магистрати - Андрей Икономов и Камен Михов, членуват в ръководството на БФС. Решението дали в случая има конфликт на интереси се очаква ВСС да вземе на следващото си заседание в сряда 20 април, което ще се проведе в Пампорово. По време на оживените дебати по въпроса сред членовете на ВСС се наложи мнението, че няма конфликт на интереси, тъй като дейността на БФС не е свързана с печалби. Магистратите решиха също да бъдат проверени и няколко дела с обществен интерес - две в Бургас, две в Стара Загора и едно в Русе. Висшите магистрати преназначиха 560 следователи от окръжните прокуратури и от Столичното следствие като прокурори по силата на поправките в Закона за съдебната власт. Според новите текстове следователите минават на подчинение на държавното обвинение.
На извънредно заседание в четвъртък (14 май) Висшият съдебен съвет назначи временно изпълняващи длъжността административни ръководители на апелативните съдилища във Варна и София. В морската столица длъжността ще заеме настоящият председател на съда Виолета Бояджиева, която бе преизбрана за втори мандат, но изборът и се обжалва от конкуренти в надпреварата и докато тече процедурата тя ще заема временно поста. В София случаят е подобен. За шеф на Софийския апелативен съд (САС) бе избран Веселин Пенгезов, но неговият избор също се обжалва от опонентите му. Жалбите са постъпили във ВСС във вторник (12 май) и трябва да бъдат разгледани от Върховния административен съд, за да се види дали е нарушена процедурата по вота. Същевременно 24 съдии са написали отворено писмо до ВСС, с което изразяват несъгласие с избора на Пенгезов. Докато административният съд реши редовно ли е избран новият ръководител, длъжността ще се изпълнява от най-старшия съдия в САС Снежана Душкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във