Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Конституционен съд в ликвидация

Безсрамното кадруване в съдебната система в България достигна нови върхове тази седмица с избора на двама конституционни съдии от парламентарната квота. От четирите предложени кандидатури Народното събрание одобри в сряда (31 октомври)двете най-скандални - на депутата от ГЕРБ Анастас Анастасов и на съдийката от Върховния административен съд (ВАС)Венета Марковска. Анастасов, който от районен съдия в Ямбол хвръкна до депутат и до заместник-председател на Народното събрание, получи почти пълна партийна подкрепа, като събра 122 гласа в своя полза. Сочената за сив кардинал на съдебната система Марковска го надскочи с 5 гласа, радвайки се на подкрепа от управляващите и от ДПС.


Депутатът от Синята коалиция и заместник-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова събра в своя полза едва 41 гласа. Но пък се оказа нещо като морален победител, тъй като нито един народен представител не гласува против - повечето се въздържаха или не участваха в гласуването. Номинираната от БСП председателка на търговското отделение във Върховния касационен съд Татяна Върбанова бе подкрепена от 57 депутати. Въздържалите се отново бяха много. Големият брой пасували при вотовете по кандидатурите на Михайлова и Върбанова беше приет еднозначно като израз на неудобството, което изпитват народните представители, задето са се подчинили на партийната повеля да направят от Анастасов и Марковска конституционни съдии.


Гласуването се оказа пълна пародия. Подканянията на парламентарната шефка Цецка Цачева за дебати и за въпроси към кандидатите увисна във въздуха - не се намери дори един депутат, който да говори по същество. С призива: Нека тайно да покажем съвестта си! червеният Любен Корнезов направи процедурно предложение гласуването да е тайно. То обаче беше отхвърлено - също без дебат. За съвестта на Корнезов може да се съди от поздравленията към двамата конституционни съдии, които отправи по-късно.


Единственият депутат, който напомни за призива на Европейската комисия от предишния ден да се направи пълна проверка на постъпилия миналата седмица сигнал срещу Марковска, беше Янаки Стоилов от БСП. Без да коментира, че Марковска се утвърди като задкулисен съдебен кадровик и администратор на съдебни поръчки именно по времето на червените управления, Стоилов изказа очевадната истина, че Народното събрание много често не отчита професионалните и моралните качества на кандидатите. Представилият кандидатурата на Марковска независим Дарин Матов го изигра ни чул, ни видял, вероятно защото като независим държи най-вече на независимостта ни от Брюксел. Председателката на правната комисия Искра Фидосова пък спомена сигнала под сурдинка с обяснението, че не бил обсъден, защото е анонимен. Въпреки това Марковска депозирала писмен отговор. Според Фидосова всички кандидати притежават необходимите нравствени и професионални качества.


След гласуването Марковска съвсем се оплете в обясненията си по съдържанието на сигнала. Той е подписан с името Георги Тонев Колев и съдържа данни от медийни публикации отпреди две години за връзката на съдийката с бизнесмена Георги Георгиев и за ползите, които е извлякъл от нея. Марковска продължи упорито да отрича всичко, но на практика не можа да отрече нищо. Георгиев нямал нищо общо с нея и със семейството й..., но имал общ бизнес със сина й Петър Марковски. Адвокатът Румен Еленски не се явявал като защитник в нейни дела, но всъщност било възможно да се е явявал и били дори приятели още от Плевен. Марковска извади дори и алиби - по реституционно дело за апетитен имот в София, в което страна били неговата майка и сестра му преди години, тя отхвърлила претенциите им.


На свой ред Георгиев сложи рамо на Марковска с изявление до медиите, твърдейки, че става въпрос за манипулации и инсинуации. Познавал Марковска, но не живеел с нея (но живял ли е с нея преди, което е публична тайна в съдебните среди?), не притежавали общи имоти и нямал яхта в Гърция. Цялото му недвижимо имущество било придобито по време на брака му, продължил до 2008 година. Даренията за него пък били от родителите му и от негова леля. Плащал редовно данъците си. Георгиев нарече себе си обикновен български гражданин и се закани да предприеме всички необходими действия, за да защити името си. То станало обект на интерес заради политическата корупция и се използвало като оръжие срещу един съдия, за да отстранят кандидатурата му. Относно инцидента с полицаите бизнесменът потвърди тезата си, че не е автор, а потърпевш със средна телесна повреда, и че последната дума ще има съдът.


И докато интернет форумите кипяха с мнения срещу избора на Анастасов и Марковска, президентът Росен Плевнелиев заби поредния червен пирон в ковчега на Конституционния съд, като назначи главния прокурор Борис Велчев за негов член. Мандатът на бившия съветник на експрезидента Георги Първанов изтича през март догодина, затова ще бъде прекратен предсрочно. Висшият съдебен съвет още не е открил процедура за избор на негов приемник и вероятно ще бъде възложено на някой от сегашните му заместници временно да ръководи прокуратурата. Двама от тях - Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, станаха членове на ВСС, което означава, че и. д. главен прокурор ще стане Галина Тонева. Сочат я обаче и като сигурен кандидат за титуляр на поста.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във