Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Конституционен съдия под налягане

Изборът на конституционен съдия на мястото на отзованата Венета Марковска стана политически кич №1 в държавата. Опошляването на проблема заприлича на гротеска и изби в поредица от мръсни предизборни номера, чийто край не се вижда. Ако надуването на балона продължава с това темпо, той ще се пръсне, преди да е свършил за пет пари работа, а публиката ще забрави какъв изобщо е бил товарът в коша му.


След шумния провал на управляващи и опозицията от бившата тройна коалиция да прокарат кандидатурата на Марковска с ваденето на мръсното бельо от коша се зае първо СДС, а тази седмица - и РЗС. Тоталният срив сред сините, чието официално ръководство опита да пробута кандидатурата на бившия президент Петър Стоянов без съгласието на своите депутати, изкара отново на гребена на вълната топжонгльора Яне Янев. В поредното му безподобно изпълнение участие взе и новопривлеченият благодетел Веселин Марешки, решил да разшири аптечния си възход първо към футбола, а сега и към политиката.


Готовността на Янев да номинира конституционен съдия (можело и двама)едва ли се дължи на грижата му за държавността - поне така излиза от признанието му, че ще чака краха на Синята коалиция, за да предложи своя кандидатура. За всички е ясно, че се изпълнява поредната поръчка на ГЕРБ. При това тя включва не само формалното издигане на кандидат, а ангажирането на човек именно в услуга на управляващите. На този фон уверението на Янев, че обсъжда с Марешки сериозно имената на фигури от академичните среди и че изборът бил между професор и доцент от Софийския университет, прозвуча комично. Също като обявеното ново име на партията за изборите - За ред, законност и справедливост и Марешки.


Янев, разбира се, би захапал всяка възможност да кадрува. Докато натискаше в казана за номиниране на конституционен съдия Синята коалиция, някогашният земеделец ошамари България на гражданите по въпроса за избор на нов главен прокурор. Схемата е позната - в РЗС разполагали с достоверна информация, че екип от квалифицирани юристи и влиятелни граждански организации готвят сигнал до компетентните институции за политическа корупция, търговия с влияние и пране на пари, осъществявани от дългогодишните министри Меглена Кунева и Даниел Вълчев. А предстоящото обследване на дейността на тези двама видни представители на партийния картел във властта е главната причина Кунева да прави отчаяни опити чрез подставени лица да влияе и да бламира избора на нов главен прокурор до парламентарния вот. В добавка Янев поясни, че Кунева говори толкова много за главния прокурор и за Висшия съдебен съвет заради притеснения, че може да бъде разследвана.


Колкото и прозрачни да са ходовете на Янев, те добиват плътност покрай синята мътилка. Прътът, който депутатите на СДС сложиха в колелата на каруцата на председателя Емил Кабаиванов, има неподозиран потенциал - след него партията или ще остане само на книга, или ще легне за животоспасяваща операция. В това състояние едва ли някой от кадрите и привържениците й се интересува от избора на един брой конституционен съдия. Това е дреболия за изключените трима депутати Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, за подалата оставка Надежда Нейнски, както и за останалите шестима депутати на СДС, отказали да номинират друг предложен им от ръководството кандидат за конституционен съдия въпреки заплахата да бъдат също изключени. Остана само политиката.


В сряда тя роди най-смисленото нещо в синия лагер от десетилетие насам. Депутатът от СДС Михаил Михайлов предложи партиите СДС и ДСБ да се разпуснат и да се обединят в една политическа формация. За това съобщи не той, а председателят на областната организация на СДС в Силистренско Димитър Георгиев, който е привърженик на Кабаиванов. Според него непослушанието на сините депутати било плод на усещането им, че мястото им в партията и в Народното събрание не е сигурно, поради което искали да върнат статуса на Синята коалиция.


С това нещата опряха пак до Иван Костов. От ДСБ отказаха твърдо да издигнат отново кандидатурата на Екатерина Михайлова за конституционен съдия заради опорочената от управляващите процедура. Потвърждавайки тезата си, че скандалната ситуация е изцяло по вина на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, тъмносините показаха, че са костелив орех и приемат офертата на Борисов да излъчат кандидатура за КС като подмятане на бучка захар в лъжица катран. В своята съвкупност тези случки сочат, че ако ще има обединение, в центъра му ще е Костов.


А Кабаиванов продължава да прави всичко възможно обединението да се случи. В отговор на въпрос дали СДС не рискува да изгуби всичките си депутати, карловският кмет отсече, че по-скоро те рискуват да останат без партия и че все повече стари седесари се връщат в партията. В същото време се появиха индикации, че цели регионални организации обмислят напускането на партията. Целта на сегашното ръководство обаче била да влезе в следващото Народно събрание с повече депутати, отколкото сега имат СДС и ДСБ, взети заедно (14). Въпреки единодушния отказ на сините депутати да номинират посочен от него човек, той подхвърли името на първия син премиер Филип Димитров, който е посланик на Европейския съюз в Грузия. Димитров е обаче не по-малко компрометиран от Петър Стоянов. Живи са както слуховете за агентурната му и други зависимости, така и споменът за падането на кабинета му след поискан от него вот на доверие.


В четвъртък по никое време кабаивановото СДС измъдри ново двайсет. За конституционен съдия беше номинирана заместник-ръководителката на апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева. Отказът на сините депутати да играят по свирката на партийното ръководство беше преодолян с привличането на трима независими депутати, отцепили се от Атака и зацепили се към ГЕРБ - Валентин Иванов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов. Оказа се, че малко преди това те учредили гражданско сдружение Патриот, което подписа моментално договореност със СДС за провеждане на общи политики и законодателни инициативи.


Как тогава да не приемеш едно към едно констатациите, че Кабаиванов води СДС към ликвидация, а ГЕРБ има пълен контрол върху партията? Предложилият обединение с ДСБ Михаил Михайлов съвсем осветли ситуацията в СДС, казвайки, че СДС е в ръцете на триумвират, който решава всичко, а председател на партията е не Емил Кабаиванов, а провалилият се като шеф на предизборния щаб за президентските и местните избори Борис Марков. Задавайки въпроса: Къде сме ние?, Михайлов напипа и кокала в синята каша - проблемът на СДС не е изборът на конституционен съдия, а това, че партията не прави политика. Както го рече депутатът: СДС предаде Бойку дух.


nbsp;
Скандалът с проваления избор на Венета Марковска за конституционен съдия роди и законодателна инициатива. Двама от независимите депутати, предложили кандидатурата й, Димитър Чукарски и Тодор Великов, внесоха проект за промяна в Закона за Конституционния съд, която да лиши президента от възможността да осуети полагането на клетва. Дали целта е само да се натрие носът на Росен Плевнелиев, или да му се окаже и натиск, не е ясно. Предложението е полагането на клетва да става по досегашния ред - в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и шефовете на двете върховни съдилища. Новото е изричното пояснение, че присъствието или отсъствието на когото и да било от тях не е условие за валидност на клетвата.Мотивите за предложението бяха изложени още с дебата след осуетеното от Плевнелиев заклеване на Марковска - присъствието на изброените четирима представители е церемониален акт, който не може да повлияе на валидността на клетвата. Обратното нарушава принципа за разделение на властите и създава възможност за злоупотреба с право.Чукарски заяви, че трябва да бъде затворена вратата, която така широко президентът отвори. По думите му през нея можел да се промъкне всеки и да тълкува законите, както иска. Независимият депутат обаче се издаде, че на дневен ред е нетолкова изборът на конституционен съдия, колкото на главен прокурор. Покрай забележката, че в последно време се наблюдавала голяма активност от страна на президента по отношение на този избор, Чукарски предупреди Плевнелиев, че след като парламентът е избрал Висшия съдебен съвет, отговорността за избор на главен прокурор е на съвета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във