Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Конституционният съд клекна пред иманярската мафия

Конституционният съд премахна последните пречки за официално разграбване на антиките. Мъдреците, които трябва да бдят за спазването на основния закон в държавата, обявиха за противоконституционна разпоредбата в Закона за културното наследство, изискваща правото на собственост върху движимите културни ценности, които са национално богатство, да се установява с официален документ, а притежателите им да не могат да стават техни собственици, като се позовават на изтекла давност. Искането внесе омбудсманът Гиньо Ганев и с това породи вълна от възмущение, че обслужва пряко босовете на иманярската мафия. В пълен синхрон с омбудсмана, с Конституционния съд, с министъра на културата Вежди Рашидов и заместника му Тодор Чобанов, депутати от ГЕРБ, сред които председателят на парламентарната Комисия по култура Даниела Петрова, вече внесоха законопроект, с който да подменят неудобните за колекционерското лоби текстове.
Така големите колекционери, които водеха кампанията срещу атакуваните текстове, ще могат да бъдат признати за собственици на колекциите си въз основа на частен документ - например завещание, обикновен договор за продажба или за дарение. Като се има предвид краткият петгодишен период, в който вещта трябва да е владяна, за да бъде придобита по давност, за повечето хора, натрупали културни ценности, съставляващи национално достояние, няма да е проблем да се докажат като техни собственици. Това на свой ред ще им осигури възможността да ги продават свободно на аукциони в чужбина, където са големите пари.
Посочените в решението мотиви са такива, каквито ги написа в искането си омбудсманът: нарушаване на принципа на частната собственост. Конституционните съдии твърдят в добавка, че атакуваните текстове поставят невъзможни условия пред колекционерите, тъй като при придобиването на ценностите не е имало законово изискване за наличие на официален документ и такъв сега няма как да се издаде. Петима от съдиите обаче са подписали решението с особено мнение, което обосновават с обратните мотиви - че държавата следва да охранява балансирано интересите на обществото, а това в определени случаи може да наложи ограничаване на частната собственост, а понякога и принудителното й отчуждаване.
Колебанието на висшия орган, който следи за спазване на конституцията, е категорично доказателство, че работата не е чиста. Конституционните съдии са абсолютно неубедителни дори в опита си да демонстрират загриженост за законността, цитирайки чл. 80, ал. 2 от Закона за собствеността, според който придобивната давност няма действие, ако владението върху съответната движима вещ е придобито чрез престъпление. Едва ли има обаче дори един съдия, който да не е убеден, че оборотът на огромна част от антиките се осъществява задължително чрез извършване на престъпления. И води неминуемо до изтичането на националното културно богатство в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във