Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Контраакция Достойни прокурори

Докато главният прокурор отвръщаше на удара, редакционните имейли на медиите бяха зарадвани с поредната порция анонимно изпратени документи. Документите пристигат от електронна поща [email protected] с обяснението, че са изпратени от група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани. Твърди се, че костинбродският случай е инсинуация, зад която стоят червеният лидер Сергей Станишев и медийният бос и вече депутат от ДПС Делян Пеевски. Сред тях е писмото, с което заместник главният прокурор Борислав Сарафов изпраща сигнала на Мая Манолова до Софийската градска прокуратура, постановлението на наблюдаващия прокурор Попколев, с което възлага на ДАНС да извърши проверка в печатница Мултипринт, и обяснения на собственика й Йордан Бончев. В сигнала на Манолова (по думите й той дошъл от вътрешни на печатницата хора)се говори за подготвка на фалшифициране на изборните резултати, в което били замесени шефове в Информационно обслужване АД. Добавя се, че БСП е искала от служебния премиер Марин Райков да освободи от постовете им директора на държавното дружество Ивайло Филипов и заместник-министъра на транспорта Валери Борисов.


Главният прокурор Сотир Цацаров беше крайно язвителен към групата достойни прокурори, които изпращат анонимни сигнали, разпространявайки класифицирана информация. Според Цацаров обаче тя не е изтекла от прокуратурата, а от ДАНС. И понеже вече беше запитан защо костинбродската акция е проведена с ДАНС, а не с ГДБОП, той даде да се разбере, че и двете спецслужби страдат от пробойни. Според Цацаров разпратените анонимно документи са достоверни, но са подбрани избирателно и не казват нищо особено, което прокуратурата да не знае или да е скрила. Същественото в тях било именно политическата оценка, че акцията в печатницата е поръчана от левицата. Шефът на държавното обвинение не пропусна да отбележи, че контраакцията на достойните прокурори се вписва в атаките на ГЕРБ срещу прокуратурата.


Премиерът Марин Райков беше още по-рязък и поиска лично от шефа на ДАНС Константин Казаков да изясни изтичането на информацията в доклад, който да бъде на бюрото му до края на деня - сряда (15 май).


Ако резултатите излязат, ще добавим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във