Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Контрабандисти на цигари в затвора за 52 години

Пловдивският окръжен съд постанови рекордни присъди и глоби на замесените в контрабанден канал на цигари, разкрит през 2003 година. От три до девет години ще прекарат зад решетките десетте човека, участвали в аферата. Сред тях има пилот, бордови инженер, бизнесмени, митничари и охранители на летище Пловдив. Общо глобата, която ще трябва да заплатят, е 480 000 лева.
Пловдивският окръжен съд постанови девет години затвор за бизнесмена Виктор Неделчев, осем - за Христо Шегунов, и шест за търговския директор на Еър Нове Светослав Христов. По пет години ще прекарат зад решетките Радослав Петков, Тошко Петров, Мариян Стойчев и Ивайло Бонев, а по три години ще лежат Дилян Петров, Иван Христозов и Николай Панайотов. Наказанията са за нелегално пренасяне през границите на страната на 985 мастербокса цигари за над 1 700 000 лева. Никой от подсъдимите не се призна за виновен, а адвокатите им заявиха, че ще обжалват наказанията.
Аферата гръмна през май 2003 г., когато на летище Пловдив нахлуха антимафиоти с качулки и щракнаха белезниците на ръцете на служители от охраната, на гранични полицаи, на митничари. Няколко дни по-късно бяха арестувани и трима бизнесмени. Полицаите тогава обясниха, че повод за акцията е разкрита контрабанда с цигари в особено големи размери. Ставало въпрос за 500 мастербокса Суверен, а щетата за държавата била 1 650 000 лева. Оказа се, че фиктивният реекспорт е бил извършен със самолет Ан-26 още през февруари .От летището в Пловдив стоката била изнесена, най-вероятно през дупки в оградата, натоварили я на камиони и изчезнала яко дим. После се разбра, че пратката е престояла в митнически склад на пристанище Варна-Запад поне десет месеца и че цялото количество цигари под митнически надзор е над 900 мастербокса.
Според данни от разследването на 23 октомври 2002 г. от летище Варна за Скопие е излетял самолет на авиокомпания Еър Нове с три тона цигари Суверен на борда, разтоварил е стоката и се е върнал обратно. В България взел втора пратка - този път от пет тона, излетял пак за Скопие, натоварил отново първата пратка и кацнал на летище Пловдив - празен според придружаващите документи. Цигарите потънали някъде в България. Номерът се повторил и на 12 февруари 2003 г. пак от със същия Ан-26 на Еър Нове. Този път той летял през Атина до Марсилия - натоварен с цигари. Самолетът стигнал до Гърция, но не го разтоварили, а се върнал в Пловдив да презареди, преди да продължи за Марсилия. Отново - по документите, е кацнал на летището пак празен. А цигарите били качени на тирове и изчезнали в неизвестна посока.
Сигналът за странните полети на Еър Нове е подаден от митничар. Аферата гръмва чак след три месеца - акцията на антимафиотите става през май, когато папиросите са неясно къде, а самолетът е отлетял за Колумбия. От полицията обясниха, че през това време са събирали данни, включително и от служби в чужбина, за замесените в далаверата лица и фирми. Едва тогава става ясно, че контрабандните цигари са били собственост на фирми, които се занимавали с акцизни стоки и които всъщност били наели самолета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във