Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Контрабандистко

Мине не мине време, и току някой от Специализирания отряд за борба с тероризма се забърка в скандална история. Помним кървавата престрелка между барети и спецполицаи от БМБ в "Белите брези", после опита за покушение срещу бившия член на отряда Алексей Петров и заловената фабрика за убийства на бай Добри, съставена все от възпитаници на СОБТ, нерегламентираната охрана от действащи барети на видни бизнесмени и колекционери. А последната новина, разкриваща, че в отряда все още мирише на гнило, е, че спецбоецът  Драгомир Драгомиров е задържан за контрабанда на цигари през ГКПП "Капитан Андреево". Той е в ареста с обвинения като помагач на престъпна група, занимаваща се с контрабанда и за използване на фалшиви документи.

СОБТ по традиция е сочено за подразделение на МВР, в което служат истински професионалисти. За да попадне някой там, трябва да има редица качества, каквито другите полицаи не притежават в достатъчна степен. В случая с Драгомиров обаче едва ли разработването на схема за контрабанда и приложението й с помощта на подправени документи е качество, от което обикновените полицаи са оперирани. Напротив - достатъчно е да си припомним историята с онези катаджии по магистрала "Тракия", които криеха подкупите в кухите дръжки на палките си, наричани от препатилия народ "майки-хранилници".

Очевидно СОБТ не е по-различно от останалите звена на МВР. Макар че се ползва с привилегии, каквито редовите полицаи нямат. А най-важната сред тях е тоталната тайна за дейността им и произтичащата от това липса на ефикасен контрол върху нея.

Тайнствеността, покриваща всекидневието на баретите, е мит, който в информационно-технологичния ХXI век е анахронизъм. Затова ако през деня баретата е антитерорист, през нощта става контрабандист.

Facebook logo
Бъдете с нас и във