Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОНТРОЛЪТ НАД ДАНС

Дълго време управляващото мнозинство прави-струва, докато най-накрая стана окончателно ясно кои са реалните участници в шоуто ДАНС-инг старс. Не че някой е хранил чак такава илюзия, че ще се отворят небесата, за да блесне невидяна звезда, не.
Но чак пък толкоз тепигьозлък (според коалиционния език) не сме виждали. Този извод, вместо пътеводна звезда, ярко блесна в четвъртък (13 ноември), след като управляващото мнозинство най-сетне осъществи мечтата си и създаде парламентарна комисия за контрол на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС). Опозицията отказа да излъчи свои представители - по простата причина, че не видя смисъл от участие в комисията. Както беше обявено отпреди, тя бе изградена на паритетен принцип, което изглеждаше справедливо решение. Но само на пръв поглед.
За шеф на комисията бе посочена Надка Балева, депутат от БСП. ДПС излъчи Касим Дал, а НДСВ се спря на незаменимия Минчо Спасов. Незаменим от гледна точка на коалиционната дружба, която той самоотвержено защитаваше по време на последните две заседания на комисията по обществен ред и вътрешна сигурност.
Както е известно, тя трябваше да предостави на депутатите в две последователни заседания подробна информация за скандалната разработка Лиана, като бъдат изслушани първо министър Михаил Миков, шефът на ДАНС Петко Сертов, а тази седмица - главният прокурор Борис Велчев, бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов и бившият заместник-шеф на ДАНС Иван Драшков. Визитите в парламента на хората, които трябваше да предоставят данни и материали за Лиана-та, опасала по неофициална информация един от коалиционните партньори, бяха съвсем кратички и безсъдържателни. Причина за това бяха именно процедурните хватки, приложени от шефа на комисията Минчо Спасов, чието искрено желание очевидно бе да не се допусне изслушването на петимата по същество.
Ясно е, че при подобно разположение на силите в новата комисия за контрол над ДАНС едва ли може да се очаква реален ефект от дейността й. Но за да бъде бетонът по-як и за да не се допуснат каквито и да е пробиви, съвсем на място дойде предложението на обявилата се за независим депутат Мария Капон. Тя услужливо предложи изменение на т.3 от решението за създаването на комисията. В нея се предвижда тя да взема решение с консенсус за осъществяване на контрол върху оперативни дела, а контролът върху текущи оперативни дела ще се осъществяват само в изключителен случай. Предложението, естествено, бе одобрено от мнозинството и така новото контролиращо формирование вече ще може да бърка в оперативни дела на агенцията, но само след решение на комисията, взето с консенсус. Нека да познаем какъв ще бъде резултатът от гласуването например на искане за достъп до разработките, водени от офицера под прикритие и съветник в ДАНС Алексей Петров? А такова желание има своите основания заради подадените в Комисията по корупция сигнали за неправомерно съчетаване на служенето на родината и бизнес начинанията на Петров...
Иначе добре подкованата с комисии и защитена законодателно ДАНС продължи да се радва на грижите и вниманието на управляващите. В четвъртък (13 ноември) МС определи за нов заместник-председател на овакантеното покрай Лиана от Иван Драшков място Николай Методиев Георгиев, държавен агент първа степен и досегашен главен директор на главна дирекция Контраразузнаване в ДАНС.
Освен кадровото укрепване Министерският съвет отново погали по главицата любимото отроче на премиера и му даде още парички. Кабинетът одобри увеличаване на дневните командировъчни пари на държавните служители от ДАНС, които участват в операции по поддържане на мира и в мисии, провеждани под егидата на международни организации. Не било справедливо кадровите военнослужещи в контингентите ни зад граница да получават повече от дансьорите, обяви МС.
Служителите на ДАНС в операцията Стабилизиране и възстановяване под командването на Многонационалните съвместни оперативни сили в Ирак и в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) в Афганистан ще получават дневни между 73 и 78 евро, в зависимост от притежавания ранг. Досега командировъчните са били 58-63 евро. Служителите, които са в контингентите в Босна и Херцеговина и в Косово, ще получават от 42 до 45 евро, вместо досегашните 37-40 евро.
За такива случаи народът казва Кога ковач стана, кога му дупе поцърне. Явно управляващите са сметнали, че ДАНС вече се е справила с предизвикателствата на вътрешния фронт, та е време да се заеме по-сериозно и с международното положение. Изглежда, са прави - ако съдим по последните решения на вътрешната комисия и от състава на бъдещата комисия за контрол над ДАНС, с корупцията у нас е свършено...

Facebook logo
Бъдете с нас и във