Параграф22 Daily

§22 Анализи

Контролът върху цените се поверява на стрина ви Гюргя

Цените ще се контролират от НАП по сигнали за нарушения от потребителите. Производителите ще докладват за необосновани търговски надбавки на прекупвачите, те пък ще следят колко си надписват търговците на дребно. При това положение Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите спокойно може да бъдат закрити и функциите им да бъдат поети от икономическия министър и лично от премиера. А политическото ръководство на операцията – от Корнелия Нинова, виден борец в борбата със спекулата.

Всичко това се развива през 2023 г. в страна с развита и отворена към страните от Евросъюза пазарна икономика, където конкуренцията би трябвало свободно да шества.

Посочете обаче един политик, който - като влезе в телевизора - да не произнесе думата "спекула" поне три-четири пъти? Имахме представата, че спекулата е термин от соца, защото се появява там, където има недостиг на предлагане. Скромното търсене оскъпяваше недоимъка и поощряваше продажбите под рафта или в задния двор на „друга” цена, а връзкарството побратимяваше. Но при изобилие на стоки родно производство и при отворени граници за внос, да се говори за спекула е абсурд.

Защо стана така? Защото

за 2022 г. втората най-популярна дума е „инфлация”

и трябва да се следи словесната модна тенденция ли?

„Спекула” е респектираща дума. Тя поражда поредното разделение в обществото между потребители-балами и търговци-мошеници, между жената зад щанда и онази в обора.

„Спекула” е много подходяща за обречена на краткотрайност власт: срещу спекулата се взимат бързи и решителни, а значи и необмислени мерки, а пазарните деформации в резултат от тях остават в наследство на следващите управляващи.

„Спекула” чудесно отмива вината от правителството и неговите специализирани контролни институции и я изплисква върху икономическите субекти. Така се крие властова некадърност, нерешителност, некомпетентност – чрез популизъм.

„Спекула” държи периметъра на непогрешимост на властта непокътнат. Защото умело прикрива истината, че част от инфлацията – поне 40 на сто (другата е пренесана отвън), е в резултат на безадресното изливане на предизборни пари, които са причина за нея.

Ето ги и глашатаите на спекулата.

Министърът на икономиката Никола Стоянов: „Със сигурност има спекула, дори това, че всеки се презастрахова - е някакъв вид спекула”.

Все още лидерката на БСП, бивша вицепремиерка и бивша министърка на икономиката Корнелия Нинова: „Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата!”

:Държавният глава Румен Радев: „Ако България не бъде изключение от бъдещото европейско ембарго над руския внос на нефт, в страната ще има чудовищна инфлация, заради която хиляди предприятия ще фалират!"

Някой беше казал, че инфлацията е преди всичко инфлационно очакване. Така че,

докато държавниците го подклаждат, те го стимулират допълнително.

Повод за тези мисли даде факта, че правителството въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните по цялата верига на доставките - от производителя до щандовете в магазините. Гълъб Донев дори посочи, че е установена разлика от 20 и 30% между цените от производител, през търговеца до щанда, подсказвайки, че ще следи всяко яйце от дупето на кокошката до омлета на стрина Гюргя.

Министър-председателят обясни, че ще бъдат безкомпромисни в контрола и ще обединят усилията си, за да покажат движението на всяка една стока.

„През Агенция „Митници”, през НАП, през логистичната верига на доставките, през прилаганите търговски практики - даде заявка Гълъб Донев, но много скоро усети, че превишава правата си и обеща да не се намесва в свободния пазар - Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Ще покажем нелоялните търговски практики, за да са наясно потребителите!

Е, и? Ще има специализирани „хрътки” - сиренари, яйчари, хлебари ли? Те ще вадят на светло поскъпването от производителя до щанда. После вероятно ще се организират щурмови отряди за възмездие?

Но заради какво може да бъде санкциониран търговец, които си слага 30% надценка? Ако работи с такава горница и продава успешно - значи е добър в занаята. Или работи в локация, където хората отдавна са надраснали адета да се втренчват в етикетите на стоките. Или се гърчи на място, където друг не би отишъл – в затънтено планинско село, разположено на пет километра от края на пътя до него.

Целта е ясна  -

да се подложат на обществено порицание „спекулантите”,

в резултат на което те да се вразумят. Такава "профилактика” не е новост в стопанската история на България, но може да бъде обект на изучаване като световен прецедент.

„НАП не може да следи цените. Това може да направят КЗП и КЗК. В нормата, която е за защита на потребителите, и в Закона за защита на конкуренцията трябва да се дадат по-разширени правомощия", коментира Любомир Каримански, съветник на финансовия министър Росица Велкова.

Ами то, след като КЗК И КЗП не могат да обемат предмета си на дейност и никой не се сеща да увеличи (както е прието да се казва) административния им капацитет, не е ли по-добре тези структури да бъдат закрити?

Другият вариант е, понеже

ръководствата им вероятно принадлежат идейно и емоционално към други власти,

те да бъдат неглижирани или оставени на доизживяване в състояние на будна кома.

Едва ли ще изненадаме някой с това обобщение. Не само за управляващите, но и за синдикатите, и за редица браншове, вече не съществува икономическа логика, няма и науки като „икономика” и „финанси”. Всичко до такава степен вече е само политика и котерийни интереси, че вместо икономическа политика и структурна реформа, все по-често ни се предлагат претоплени антикризисни аламинути.

А истината е някъде там. „В сравнение с Европа, у нас не е по-скъпо, а е наполовина по-евтино. Винаги може от 1000 групи стоки да се намерят 4-5, които са по-скъпи в България, но България е най-евтината държава в Европа". Думите са на бившия икономически министър Николай Василев.

"Млякото и яйцата през януари винаги са били по-скъпи от редица европейски страни - категоричен е Лъчезар Богданов от ИПИ. - Така че нищо извънредно не се е случило сега".

Какво направим, ако сме народ, а не мърша? Това, което направиха поляците преди четвърт век. Подтикнати от правителството си, с решаващата подкрепа на синдикатите,

те спряха за известно време да ядат агнешко,

в знак на протест срещу постоянното му поскъпване. И поставиха търговците на колене. Върнаха цените.  Така се прави особено при „спекула” с бързо развалящи се храни.

Какво ли ще му стане на българина, ако спре яйцата поне за две седмици? Нищо, само радостта му от мънкането ще се изпари със скоростта на светлината.

Така че „поетът Енев”, от Пазарджик е пророчески прав: "Казано формално - всичко е нормално! Казано нормално - всичко е формално!”

Facebook logo
Бъдете с нас и във