Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Коронавирусът - борец №1 с контрабандата на цигари

S 250 e581fd90 46c2 4c9e 8b47 b0a89e05aa0b
S 250 b77d8d9a 2b72 4757 a4eb 4e6103532d03

Когато през юли 2019 г. тогавашният шеф на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в НС Емил Димитров е обмислял защо точно министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на финансите Владислав Горанов трябва да бъдат наградени за приноса им в борбата с контрабандата, той едва ли си е представял, че някога на хоризонта ще се появи още един играч. Който - само за някакви си три месеца - с желязна ръка ще попилее почти всички контрабандни схеми и ще си заслужи не плакет, а цял паметник. Колосален - като монумента на Съветската армия насред София, но със съвършено различна скулптурна композиция на върха. Примерно - костелива фигура в дълго наметало, с корона на главата и с най-обикновена селска коса в ръка. За подсилване на внушението и увековечаване на посланието, на  постамента под композицията трябва да бъде изписано със златни букви "Страх лозе пази"!

 

За два месеца извънредно положение всички се убедихме, че до баира с държавното лозе никой не смее да припари - заради коронавируса. Или по-скоро - от страх, че възмездието свише е по-реално от постановеното в закона. Защото се намира

на една кашлица разстояние,

а не на... три-четири години разследване и още една-две петилетки бродене между съдебните инстанции.

Донякъде това се отнася и до Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, който в разгара на пандемията отбеляза петия си рожден ден.

През 2015 г. центърът се появи на бял свят с идеята да оптимизира взаимодействието и координацията между компетентните структури за борба с нарушенията и престъпленията, ощетяващи държавния бюджет. Тогава, създателите му от кабинета "Борисов 2", се зарекоха

новото административно отроче

да бъхти без почивка. 

Първата среща между участниците в центъра и представители на петте водещи тютюневи компании бе организирана в края на 2015 година. При откриването на форума, тогавашният МВР-шеф Румяна Бъчварова съобщи, че делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на същата година е бил 13.4% - най-ниското ниво на незаконна търговия от 8 години насам, постигнато и благодарение на Междуведомствения център.

Ако се вярва на статистиката, центърът продължава да доказва ефективността си и през следващата петилетка. И то с такива темпове, че днес търговията с контрабандни цигари не би трябвало да е дори блед спомен. Или поне това е видно в отчета на центъра за 2019 година.

Както е известно, по поръчка на петте тютюневи компании от "Инициативата срещу незаконната търговия", на всеки три месеца у нас се прави проучване за количеството цигари, които са били предназначени за Азия, Африка, Латинска Америка или Западна Европа, но са били изпушени у нас. Това се прави чрез

ровене из кофите за боклук

и броене на празните опаковки, върху които няма български акцизен бандерол. Тоест - те са внесени контрабандно, продадени са нелегално, а в хазната не е влязла дори стотинка - както от преки, така и от косвени данъци.

Цифрите на МВР сочат, че през третото тримесечие на 2019 г. делът на незаконните цигари е около 3.3 на сто. Благодарение на този факт, България е на едно от челните места в ЕС, но - за разлика от други класации - този път (уж) без основания за срам и притеснения.

Самостоятелно и при съвместни акции, миналата година МВР и митниците са иззели

близо 100 млн. къса цигари,

над 73 тона тютюн, 104 тона алкохол и над 34 тона газьоли. В сравнение с 2018 г., тези числа означават намаление с 26%  на конфискуваните цигари и увеличение със 159% на иззетия тютюн.

Спадът е такъв, че от нямане какво да прави МВР се е съсредоточило в международното сътрудничество: първо - съдействало е за разбиването на 5 нелегални цигарени фабрики в Испания, Белгия, Чехия, Унгария и  Словакия, и второ - помогнало е за пресичането на 3 трансгранични канала за контрабанда на цигари.

Ефективната работа на службите в противодействието на контрабандата, според актуалните изчисления, е довело до това, че в периода януари-ноември 2019 г. брутните приходи от акциз за тютюн и тютюневи изделия са в размер на 2.501 млрд. лева. Сумата е със 177.9 млн. лв. (7.7%) по-голяма от приходите за същия период на 2018 г. (при непроменена акцизна ставка), както и със 150 млн. лв. над планираните в бюджета.

Интересно е обаче какво ще отчете изследването за първите три месеца на 2020 г., преминали под знака на COVID-19? В условията на пандемията не е ясно дали някой е броил празните кутии от чуждестранни цигари. В същото време представата за

реално осъществената контрабанда

не е никак пълноценна, ако проследим статистиката на МВР за заловените количества цигари.

И дори е подвеждаща, защото дава идея за активността на службите, но не и за действителните размери на "изпуснатата" контрабанда.

Картинката от първите пет месеца на 2018 г. е забележителна: от януари до май са заловени общо 47.068 млн. къса цигари.

От януари до май 2019 г. "реколтата" е леко по-скромна - около 35 млн. къса. 

От януари до март 2020 г. обаче, т.е. откак ни цапардоса коронавируса, МВР е задържало

само 4.9 млн. къса нелегални цигари.

И някакви си 4-5 тона тютюн, чието предназначение може и да е... за парфюмерийната промишленост, едва ли не! 

Очевидно, сравнението с резултатите от предишните две години, никак не говори в полза на службите. Това обаче е лесно обяснимо - пандемия е, всички внимаваме, защото коронавирусът е като

враг с партиен билет - никога не спи!

Остава ни надеждата, че активността на контрабандистите също е претърпяла срив по време на извънредното положение. И опасението, че когато т. нар. компетентни органи теглят чертата, ще си припишат като свои и заслугите на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във