Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОРУМПИРАН СЛЕДОВАТЕЛ ПОЛУЧИ ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО

След близо две години разтакаване на първа инстанция в четвъртък (18 май) най-накрая приключи делото срещу следователя Стефан Стефанов, който е обвинен във взимане на подкуп.
Софийският градски съд (СГС) му наложи тригодишна условна присъда и за същия срок го лиши от възможността да заема длъжността следовател.
НСБОП задържа Стефанов на 12 февруари 2003 г., малко след като следователят прибира 1500 долара от Мартин Мишев, разследван от него за измама. Според версията на държавното обвинение парите са дадени на Стефанов, за да прекрати делото срещу Мишев.
Процесът започна на 17 септември 2004 година. В съдебната зала обаче прозвуча съвсем друга история. През 1995 г. Мартин Мишев регистрира фирма М и М с предмет на дейност организиране на екскурзии и пътувания в чужбина. Чрез реклами Мишев привлича клиенти, от които взима средно по около 2000 долара за пътешествия из цял свят, но не изпраща зад граница нито един турист.
Година по-късно част от ужилените се оплакват в полицията. Проверката на ченгетата завършва с мнение за образуване на предварително производство за измама, което през 1997 г. е възложено на следователя от Столичната следствена служба Стефан Стефанов. През 1998 г. той приключва делото с мнение за съд, но прокурорът от Софийската районна прокуратура Божидар Колев го прекратява. Стефанов разбира за това решение чак през 1999 година. Тогава се свързва със заместник районния прокурор на София по онова време Бойко Конакчиев и го моли да види делото срещу Мишев. Представителят на държавното обвинение така и направил. Но при прегледа констатирал, че делото е прекратено неоснователно и на 1 юли 1999 г. го възобновява.
По време на делото бяха разпитани част от ужилените от Мартин Мишев. Те заявиха, че следователят Стефанов ги е викал в кабинета си и срещу разписка им е връщал парите. Магистратът им обяснил, че сумите са му били дадени от Мишев, за да възстанови загубите на измамените хора.
Според версията на защитата в началото на 2003 г. на Мартин Мишев му оставало да върне около 4000 долара и той се свързал със следователя по делото Стефанов. Двамата се уговорили да се видят на 12 февруари на ъгъла на столичните ул. Гурко и Любен Каравелов, където Мишев да му предаде останалите пари. Стефанов отишъл на срещата с автомобила си, а Мартин Мишев се качил при него и му дал 1500 долара. Следователят попитал къде са другите 2500 долара, но Мишев отговорил, че му трябва още малко време, за да ги събере. След това слязъл от колата, а антимафиоти от НСБОП веднага закопчали Стефан Стефанов.
Делото се точи близо две години по вина на Софийската районна прокуратура, която упорито отказваше да предостави на съда папките с материалите срещу Мартин Мишев. Това стана едва на 3 април тази година.
Присъдата на Стефанов може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Двамата адвокати на подсъдимия - Ина Лулчева и Васил Василев, заявиха, че ще се възползват от тази възможност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във