Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Корумпирани магистрати минават метър

Арестуваният в края на миналата седмица с белязани 21 000 лв. шуменски прокурор Румен Пенев бе освободен в понеделник (16 януари) под домашен от Софийския градски съд (СГС). Според съдията имало вероятност да е извършил престъпление, но надали ще се укрие или ще извърши друго престъпление, затова и не се налага да бъде задържан под стража. Шуменският магистрат вече е обвинен в търговия с влияние.


В дъното на цялата история е драмата на местния адвокат Найден Николов, който е подал сигнал срещу Пенев в ГДБОП. Николов обяснява, че се свързал с прокурора по повод на водената срещу него преписка в Шуменската районна прокуратура за документна измама. Въпросната преписка била образувана по сигнал на някой си Денчо Денев, който имал спор за пари с бившия си адвокат Николов. Той потърсил за помощ Пенев, защото познавал жалбоподателя Денев: и двамата били от Русе. Николов обяснява, че е потърсил решение на спора с бившия си клиент извън съда, защото бил загрижен за колекцията си от огнестрелни оръжия. Юристът се страхувал, че ако бъде обвинен, МВР ще му отнеме разрешителните и ще конфискува пушкалата.


Защитата на Пенев заяви, че имало повече данни за провокация към подкуп, отколкото за търговия с влияние. В един от записаните със СРС разговори на Пенев обаче прави впечатление, че той неколкократно казва на непозната жена, че в петък ще има пари.


Петъкът (13 януари) обаче се оказал черен за прокурора. В подкрепа на обвинителната теза са и показанията на прокурор Янко Железов, който наблюдава преписката срещу адвокат Найден Николов. По неговите думи колегата му Пенев се интересувал как върви въпросното разследване, като обяснил, че познава подалия сигнала Денев. Тогава Железов му споделил, че планира да повдигне обвинение срещу Николов. На свой ред Пенев провел две срещи с Николов и с негов адвокат и поискал 25 000 лв., за да прекрати разследването за документна измама, като показал листче с тази сума.


В началото на седмицата Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се самосезира по повод шуменския скандал и изиска всички документи по случая, за да реши какво да предприеме. ВСС през целия си мандат отстоява непримиримост към магистрати, които нарушават закона, професионалната етика и уронват престижа на съдебната власт, така ще бъде и при този случай, се казва в съобщение на пресслужбата на съвета.


nbsp;


Явно шуменският прокурор е призван да оглави списъка на заловените през годината подкупни магистрати. Колко души още ще попаднат в него никой все още не може да каже. Ако се съди по досегашната статистика, около дузина магистрати попадат под ударите на правосъдието годишно. За 2011 г. са били образувани дела срещу десет прокурори, шест съдии и тринайсет следователи. Досъдебните производства са за подкуп, за престъпление по служба и за престъпление срещу правосъдието, но по-голямата част от тях вече са прекратени. Колкото до случаите на вземане на подкуп от страна магистрати, които са в съдебна фаза, те са не един и два, но характерното за повечето от тях е, че съдиите, прокурорите и следователите почти винаги се измъкват или с условна присъда, или с глоба.


Най-фрапиращото напоследък съдебно решение бе по нашумялото дело срещу колегата на Пенев, прокурора Ангел Дончев, също за рушвет. Дончев беше обвинител във Върховна касационна прокуратура (ВКП), когато през декември 2007 г. бе задържан по обвинение за подкуп от 20 хил. евро, взети от колегата му от районната прокуратура в Сливница Емил Милев. Дончев бе обещал на Милев срещу парите да съдейства за спиране на проверка срещу него.


Учудващо за мнозина магистратът бе осъден само на три години условно, въпреки че беше заловен с парите в ръце - подобно на шуменския си побратим. Според някои му е помогнала принадлежността му към масонството.


Не извади такъв късмет и бившият депутат Тома Томов, на когото съдът наложи миналата година по Коледа драконовската присъда от пет години затвор за някакви си 500 долара подкуп, взети на всичко отгоре преди 13 години, когато е бил прокурор на Оряхово. Излиза, че Томов трябва да лежи за всеки сто долара по 1 година, докато Дончев направо минава метър за 20 000 евро. Е, разбира се, има и по-горни инстанции, които още не са си казали думата...


Жестокото наказание на Томов е втората осъдителна присъда срещу прокурор в рамките на една година. Преди това - на 13 май 2011-а, бившият прокурор от окръжната прокуратура в Плевен Георги Велков бе осъден от Софийския градски съд на пет години и шест месеца ефективно лишаване от свобода - отново за взимане на подкуп. Съучастникът му - плевенският бизнесмен Илиян Михайлов, пък бе осъден на четири години затвор и глобен с 8000 лева.


Велков бе заловен в края на октомври 2009 г. - отново с екшъни и с търкаляне по земята като сега в Шумен, и със сумата от 23 000 лева. При ареста с него бил Михайлов. Сумата била дадена, за да се спре дело срещу местен бизнесмен. Магистратът бил обвинител по дело за измама между две фирми, но имал връзки с едната от тях. През юли 2010 г. ВСС уволни дисциплинарно Велков за нарушаване на етичния кодекс на магистратите...


Случаите с корумпирани магистрати по правило се разглеждат от Софийския градски съд (СГС). Така че нищо чудно в скоро време шуменският магистрат да се срещне из кулоарите с бившия председател на Административния съд във Варна Анелия Цветкова, ако минава по това време из кулоарите. А това може да се случи много скоро - на 10 февруари. За тази дата е насрочено поредното заседание по подобно дело срещу Цветкова. Бившата съдебна шефка е подсъдима за това, че е поискала 60 000 лв., за да реши дело по определен начин. Магистратката беше хваната при обичайната за подобни случаи акция през 2008 г. с 10 000 белязани лева. Но процесът се точи вече четвърта година и няма изгледи скоро да свърши.


На последното заседание - на 21 ноември, делото бе отложено, за да може районният съд във Варна да изготви свидетелство за съдимост за един от основните свидетели - Стефан Стефанов. Защитата твърди, че той е осъждан, но не си е признал за всички присъди. Като илюстрация за скоростта, с която се движи процесът, може да поясним, че в продължение на три години се търсиха белязаните банкноти, иззети при ареста на Цветкова. Най накрая - през ноември миналата година прокурорите ги намериха и представиха на съда, запечатани в един плик заедно с протокола по тяхното изземване. Парите вече би трябвало са дадени на съхранение в БНБ, както разпореди съдът.


В края на миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов отбеляза, че в такива случаи (когато някой е хванат с белязани банкноти - б.ред.) парите остават на разположение на прокуратурата до края на съдебния процес и собствениците им не могат да си ги върнат много време. Затова се обсъжда поправка в закона, която да позволи след края на операцията сумите да бъдат освобождавани. Той е обсъдил тази възможност с правосъдния министър Диана Ковачева, тъй като често става дума за сериозни суми и тяхното блокиране може да възпрепятства разкриването на корупционни практики...


Нищо чудно шуменският прокурор да се засече из кулоарите и със съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, арестуван на 1 април 2010 г. и подсъдим по дело за подкуп заедно с бившия военен шеф Николай Цонев и ексглавния секретар на МФ Тенчо Попов. В техния процес обаче не е ясно, дали от символ на борбата с корупцията, заради куп неясноти по експертизи и СРС-та, той няма да се превърне в поредната загубена от прокуратурата битка.


По повод на същото това дело преди време вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че всички СРС съдържат информация за корумпирани магистрати, но съдебната система нямала очистващ механизъм. Това положение е валидно и до днес. Специално трябва да се отбележи, че екшъните с подкупи като този в Шумен и други подобни се случват в страна, където възнаграждението на магистратите е сред най-високите в Европа, сравнено със средната работна заплата. Доста смущаващ факт за всички борци с корупцията у нас...

nbsp;


nbsp;

Няма да поискам ревизия на Шуменската окръжна прокуратура по повод залавянето на прокурора Румен Пенев, каза главният прокурор Борис Велчев във вторник (17 януари). Според него окръжната прокуратура няма нищо общо.


Относно задържания прокурор имаме данни за неговата намеса по едно дело. Други данни за извършени от него престъпления нямаме. Ако има такива, те ще бъдат разследвани. Нямаме причини да мислим, че го е правил и друг път. Във всеки случай, ако в хода на разследването се открият такива данни, ще реагираме, каза Велчев. Той информира, че делото, което е било възложено на шуменския прокурор Янко Железов, ще бъде прехвърлено на друг прокурор.


nbsp;


Според доклада на прокуратурата за 2010 г. са изготвени пет проекта с предложения от главния прокурор до ВСС за временно отстраняване от длъжност на двама съдии, двама прокурори и един следовател. Инспекторите са осъществявали специален надзор върху 82 досъдебни производства, 64 от които срещу магистрати (срещу 21 съдии, срещу 30 прокурори и срещу 15 следователи), а 18 са били образувани срещу неизвестен извършител.


От образуваните досъдебни производства петса били срещу прокурори, три - срещу съдии, а пет сасрещу неизвестен извършител. От наблюдаваните общо 64 досъдебни производства срещу магистрати 19 са били прекратени. Шест от тях са срещу съдии, пет срещу прокурори, четири срещу следователи и четири са си останали срещу неизвестен извършител. Висящи са 31 досъдебни производства и разследването по тях продължава. Техен обект са петима съдии, 12 прокурори и четирима следователи, а по десет дела разследването се води срещу неизвестен извършител. Три досъдебни производства са спрени - едносрещу съдия, едно срещу прокурор и едно водено срещу неизвестен извършител.


През 2010 г. с внесен обвинителен акт са приключили осем досъдебни производства срещу: - четиримасъдии, двама прокурори и двама следователи. От водените процеси срещу магистрати през годината са приключили 17, от които с осъдителна присъда - осем. С оправдателна присъда са завършили девет съдебни производства.


През 2010 г. с влязла в сила осъдителна присъда са осъдени четирима магистрати - двама следователи и двама съдии. Оправданите са двама прокурори и двама следователи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във