Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОРУМПИРАНИЯТ ГЮРОВ СЕ ОКАЗА НЕВИНЕН

Широко прокламираната преди година и половина акция на главния прокурор Борис Велчев за изчистване на редиците на държавното обвинение от хора, които не спазват закона, е на път да се окаже най-обикновена ПР-кампания. Повод за нерадостното заключение е решението на Софийския градски съд (СГС) от понеделник (26 ноември). Тогава магистратите оправдаха напълно бившия прокурор от Софийската районна прокуратура (СРП) Станислав Гюров, срещу когото бяха повдигнати две обвинения за престъпление по служба.
Нарушенията на Гюров лъснаха по време на ревизията на работата на държавното обвинение за периода 2001-2006 г., която бе разпоредена от Борис Велчев.
На 5 септември 2006 г. шефката на отдел Инспекторат към Върховната касационна прокуратура (ВКП) Малена Филипова обяви, че срещу Гюров е повдигнато обвинение за престъпление срещу правосъдието (чл. 288 от Наказателния кодекс), защото е превишил правата си, като е прекратил наказателно производство по дело за митническо престъпление срещу неизвестен нарушител, който е укрил 215 000 долара в багажното отделение на самолет, пътуващ за Дубай.
Заради това на 22 януари 2007 г. главният прокурор Борис Велчев внася във Висшия съдебен съвет искане за снемане на имунитета на Гюров. Последният обаче изпреварва дебатите, като депозира оставката си, която кадровиците на Темида приемат на заседанието си на 1 февруари.
Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт срещу него на 6 март, но само 16 дни по-късно СГС го върна на държавното обвинение с указания за отстраняване на процесуални нарушения.
Документът се озова отново при градските магистрати в началото на април. Забележки по него нямаше и делото бе насрочено за месец май.
За най-голяма изненада на медиите обаче на първото заседание се разбра, че Гюров няма да бъде съден за това, за което официално бе съобщено от ВКП, а за съвсем друго нарушение по съвсем друго дело.
Според обвинителния акт през април 2006 г. на Митница Аерогара София са заловени контрабандни стоки на стойност 20 927 лева. Иззети са детски дрехи - турско производство, между които шапки, чорапогащи, панталони, лигавници и дори бикини.
В митницата е образувано дознание. На 27 април 2006 г. (ден преди да влезе в сила новият Наказателнопроцесуален кодекс) районният обвинител Станислав Гюров издава постановление, с което прекратява досъдебното производство за нелегалния внос на стоките. А с влизането на новия НПК подсъдността за престъпленията по чл. 242 от НК, т.е. контрабандата, се променя и вече трябва да се наблюдават от окръжните прокуратури, а не от районните.
След като прекратил разследването, Гюров издал друго постановление, с което нарежда конфискуваните стоки да бъдат върнати на фирмата Бобо Трейдинг ЕООД, която, според митническите документи, е внесла стоките. Накрая Гюров заповядва на митническите власти да изготвят документи за редовен внос на турското карго. В обвинителния акт е записано още, че деянието на магистрата е осъществено с цел облага на въпросната фирма.
За да се стигне до истината, по време на делото Софийският градски съд разпита в понеделник районния прокурор на София Александър Налбантов. Той трябваше да внесе повече яснота около въпроса: запознат ли е бил Станислав Гюров с новия НПК, имало ли е работно съвещание на държавното обвинение, на което да се обсъди какво става с делата за контрабанда, започнати от районните прокуратури - дали ще ги довършват те, или ще бъдат прехвърли на окръжните прокуратури, каквито са изискванията на новия процесуален кодекс.
Заместник районният прокурор на София Христо Дичев организира семинар за колегите от районните и окръжните прокуратури, на който обсъдихме въпроси, свързани с новия НПК. Семинарът беше три дни - от 7 до 9 април 2006 г. в базата на прокуратурата в Цигов чарк. Присъстваха много юристи. Наистина имаше спор по въпроса коя прокуратура трябва да гледа висящите дела за контрабанда, но до конкретни решения не сме стигали, обясни в понеделник пред съда Налбантов.
Всъщност по този въпрос на 12 юни бе разпитан и заместник районният прокурор на столицата Петър Чалъмов. Тогава той се опита да защити колегата си Гюров.
Някъде две седмици преди влизането на новия НПК в сила прокурори от цялата страна се събрахме в Цигов чарк, за да обсъдим проблеми, които могат да възникнат в работата ни във връзка с процесуалния закон. Говорихме и за §3, ал.2 от преходните и заключителните разпоредби на НПК, според който неприключените досъдебни производства се довършват от органите, пред които са висящи. Но не успяхме да вземем единно решение как практически ще бъде прилаган този параграф, обясни през лятото Чалъмов.
Той допълни: Що се касае до висящите производства по обвинения за контрабанда (чл.242 от НК), съм на мнение, че компетентни за това са районните прокуратури. Аз изказах това мое виждане и на семинара. Александър Налбантов обаче не изрази тогава никакво мнение по въпроса. В началото на май 2006 г. Станислав Гюров поиска да се консултира с мен по дознанието за контрабанда на турско карго. Общото ни мнение с бившия районен прокурор на София Вичо Вичев е, че Гюров е съвестен колега с богат стаж и опит в стопанските престъпления.
По време на пледоариите в понеделник представителят на държавното обвинение Станимир Димитров поиска две години и половина затвор за колегата си, както и да му бъде отнето правото да заема държавна длъжност.
Защитата от своя страна пък заяви, че за тях обвинението срещу Гюров е незаконосъобразно и необосновано. Заради това адвокатите поискаха той да бъде оправдан.
Софийският градски съд това и стори - напълно оневини Станислав Гюров. Мотивите трябва да бъдат готови в едномесечен срок. Параграф 22 предлага след тяхното изготвяне всеки прокурор, който наблюдава дела срещу свои колеги, внимателно да се запознае с тях, да ги обсъди с началниците си и да си вземат поука - как се пише обвинителен акт, който да издържи пред съда. За да няма после Ние ги обвиняваме, пък съдът ги пуска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във