Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Корупция и репресия

Нямат умора вътрешният министър Цветан Цветанов и неговите подопечни. Още не стихнал шумът от една полицейска акция, и ето че се задава друга. Миналата седмица бяха Лапачите, тази седмица наред са Медузите. Очевидно има полза от похвалите в доклада на ЕК за този вид действия - той подейства като допълнителен стимул.
От центъра полицейските атаки вече се раздиплят към периферията. Миналата седмица бойните действия се развиха на територията на Петрич, а през тази място на действието бе морската ни столица Варна. Покосеният този път бе не кой да е, а самият председател на общинския съвет в града и тукашен лидер на БСП Борислав Гуцанов, който заедно с още трима души бе арестуван в сряда (31 март) при поредната показна акция на МВР, този път под кодовото име Медузите. Прокуратурата и МВР обосноваха действията си с открити доказателства за престъпления при три сделки по закупуването на автобуси за градския транспорт на обща стойност 2 млн. евро.
Заедно с Гуцанов бяха арестувани шефът на общинското дружество Автотранспорт Пенчо Пенчев, главният счетоводител на фирмата Яна Кръстева и местният бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката. Четиримата задържани ще бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група, съставяне на фалшиви документи, длъжностно присвояване и длъжностни престъпления в особено големи размери и сключване на неизгодна сделка. Акцията Медузите започнала всъщност още във вторник (30 март) сутринта с претърсвания в домовете на заподозрените, в офиси на транспортното дружество и в хотел, управляван от Дънката.
Според източници от разследването в дома на Гуцанов са открити 100 000 лв. в пликове. Иззети са счетоводна документация и компютри. Извършените сделки били в разрез със Закона за обществените поръчки. Кметът на Варна Кирил Йорданов заяви, че не знае нищо за сделките. Причината той да е в неведение било обстоятелството, че принципал на общинските дружества е общинският съвет, който има правомощията да одобрява предложенията за разпоредителни сделки. Той добави, че последните доставени автобуси били качествени. Варненският кмет се изказа дистанцирано, но политическият отзвук около операцията бе мащабен. Лидерът на БСП Сергей Станишев веднага откри политически мотив в акцията. Той заяви, че Медузите е поредна полицейска поръчка заради момента, в който се прави. Имаше предвид съвпадането по време с дебата за отстраняването на президента. Варненската организация на БСП дори излезе с декларация, в която нарече начина на арестуването на Гуцанов неморален и ужасяващ. На следващия ден след ареста - четвъртък (1 април), напористата депутатка от БСП Мая Манолова запита кое наложило влизането с взлом в дома на общинаря и обиска му от маскирани полицаи в присъствието на двете му невръстни деца?
Вицепремиерът Цветанов отхвърли категорично внушенията за политическа репресия, като обясни, че акцията била планирана отдавна. Но не може да бъде подминат въпросът - защо чак сега се стига до арести, след като първата от визираните от прокуратурата сделки е сключена преди седем години? Най-точен отговор на този въпрос даде шефът на местната полиция комисар Димитър Димитров, който каза в прав текст: Ами сега им дойде времето. Между другото Гуцанов попада в ареста за втори път. През 1999 г. той също е бил арестуван като директор на корабната компания Бляк сий шипинг. Заедно с него в ареста тогава попада шефът на варненския клон на Елитбанк Пламен Георгиев. Двамата са обвинени за нарушения при отпускането на три кредита на обща стойност 9 млн. долара, които фирмата е получила без обезпечение. Гуцанов е пуснат от ареста срещу парична гаранция три месеца по-късно, а делото срещу него е прекратено.
Междувременно след почти 10-часово заседание Софийският градски съд (СГС) реши късно вечерта в сряда да остави в ареста обвиняемите по делото Октопод Алексей Петров и Марчело Джотолов. Причината бе, че само за обвинението срещу Петров за разгласяване на класифицирана информация съдът прецени, че няма достатъчно данни, докато за всички други обвинения съдът прецени, че са обосновани. Съдът смята, че става дума за мащабна престъпна дейност. Както е известно, октоподите са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Що се отнася до Петров, остава да разберем дали въпросната престъпна дейност не е извършвана от него в качеството му на секретен сътрудник на службите за сигурност. В началото при гледането на мярката прокуратурата посрещна Петров с три нови обвинения. Освен гореописаните си прегрешения бившият съветник в ДАНС бил огласил държавна тайна, принудил свой бивш съдружник да му прехвърли имот, а освен това обвинението за рекет, отправено преди за цялата група Октопод, сега бе отделено и насочено само към Алексей Петров. Бившата барета обяви, че 50 дни след зрелищното му задържане все още няма нито едно доказателство срещу него. Прави се опит да се криминализират законните ми отношения с различни хора, заяви той пред съда. Според него в делото Октопод обвиненията са въображаеми, а става дума за политическа саморазправа, поръчана от вътрешния министър Цветан Цветанов. Защитата на Алексей Петров многократно се оплака от полицейщината и заяви, че разчита на един безпристрастен съд, който да оцени доказателствата такива, каквито са, без да се поддава на натиск от страна на МВР и прокуратурата.
И в двата случая - и при Октоподите, и при Медузите, се говори за политическа саморазправа и за политическа репресия. Остава да се види дали съдът ще прецени, че има достатъчно доказателства за престъпна дейност по двете афери. Ако това не стане, упреците за показност на полицейските акции през последните месеци, както и за репресивни действия по политически признак ще преминат в истински опозиционен вой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във