Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Корупцията ни отне Шенген

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих явно е взел присърце ситуацията у нас, тъй като тази седмица отново коментира готовността ни да влезем в Шенген. След като преди няколко дни изрази съмнение, че двуетапният вариант за присъединяването ни ще стартира през есента, после е казал същото и пред регионалния вестник Хамбургер абендблат, стана ясно в сряда (8 август).

nbsp;


Този Фридрих, изглежда, е почитател на българския фолклор, защото мине не мине време и намери някое регионално немско издание, за да каже нещо, което ние трябва да чуем. Така, действайки на принципа казвам ти дъще, сещай се снахо, той отново заяви, че е възможно предвидената отмяна на контрола по летищата и пристанищата да се отложи още. Не виждам сухопътните граници да бъдат отворени в скоро време, допълва министърът. Според него България не е толкова напреднала, колкото Германия би се надявала. При присъединяване на някоя страна към Шенгенското пространство трябва, естествено, да преценяваме доколко се побира в понятието правова държава, казва Фридрих.


Любопитно е каква ще бъде реакцията на управляващите у нас след поредната публична изява на германския министър? След изказването му миналата седмица примерно президентът Росен Плевнелиев се държа като фолклорен герой в стилистиката на народната мъдрост те го плюят, той си мисли, че дъжд вали. В момента нямаме други индикации за промяна на политиката и на позицията на Германия. Специално проверих в Министерството на външните работи, в Министерския съвет, а и ние в президентската институция не разполагаме с други официални данни, които да ни казват, че извън това интервю има промяна в позицията. Ще наблюдаваме внимателно. Считаме, че България заслужава и е изпълнила всички критерии, каза той.


Ако президентът и управляващите продължават да си мислят, че няма промяна в позицията на партньорите ни от ЕС и най-вече на Германия, жестоко се лъжат. Сериозен политик от ранга на министър Фридрих едва ли ще си позволи волността повторно да отстоява теза, която е плод на нощните му кошмари, а не на обективен анализ на състоянието ни преди важното решение за присъединяването ни към Шенген. Очевидно такъв анализ е направен, и то не в кабинета на вътрешния министър, а в германското правителство. Позицията на Фридрих не е лична, а изразява премислена и строго следвана държавна политика. Доказателство за това виждаме и в активността на германския посланик у нас Матиас Хьопфнер, който в разгара на отпускарския сезон намери за нужно да се срещне с временния директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет Елеонора Николова (във вторник, 7 август). Интересен детайл е, че Министерският съвет не е оповестил каквато и да е информация за срещата, а оскъдните данни за разговорите там са от Българската търговско-промишлена палата.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във