Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Корупционно deja vu

Поредното специализирано звено за борба с корупцията заработи в условията на пълна секретност от понеделник (6 април). То уж трябваше да е по румънски образец, ама накрая си стана чисто нашенско - с нищо не е по-различно от десетките съществували досега звена, комисии, съвети и прочие органи, натоварени със същата задача: да се борят с престъпленията на управляващите. Задача, която се оказа напълно непосилна за всички тях. Но заплати получаваха.

Какво всъщност създадохме? Едно звено, включващо около 50-тина прокурори, следователи и служители на МВР и ДАНС, което ще работи под прякото ръководство на Сотир Цацаров и на един от заместниците му - най-вероятно Борислав Сарафов. Ще се работи не по закон, в който е точно определено какви са правомощията на звеното, а на основата на споразумение между трите ведомства. И ще се прилагат същите разпоредби на НПК, които са задължителни за всички останали разследвания.

Формално новото звено ще има собствени помещения в ДАНС, собствен архив, собствено деловодство и дори собствена медийна политика - близка до пълното затъмнение. Не е преувеличено - предвидено е информация за дейността му да се дава само по преценка на главния прокурор. Само че тази независимост действително е само формална: всички служители в звеното ще са на щат към ведомствата, в които са си и сега. И съответно - подчинени на началниците си. Затова логично хем ще борят корупцията, хем ще мижат силно, за да не се сблъскат с нея по коридорите на местоработата си.

Схемата си е същата като тази, по която досега действаше и Специализираното звено за борба с корупцията на СГП, което ръководеше Румяна Арнаудова. Затова и съвсем логично това звено се е "вляло" в новата "Антикорупция" - поне така се говори. Освен това, пак по неофициална информация, към спецзвеното е бил включен и екипът от разследващи и прокурори, които работят по делото "КТБ". 

Кои точно са хората, които вече са зачислени към "Антикорупция", обаче така и не бе оповестено публично. Някои подозират, че и никога няма и да бъде. Нито пък простосмъртният електорат ще разбере по какъв начин и по какви критерии са били подбрани точно тези кадри, а не други. Под въпрос е и кой точно и как им е премерил "интегритета", както напоследък е модерно да се казва. А да напомним, че стратегията за борба с корупцията на Меглена Кунева предвиждаше това да се прави със специални тестове за лоялност, разработени дори с помощта на чуждестранни специалисти.

И от птичи поглед се виждат разликите с прословутия "румънски модел", от който управляващите така умело се дистанцираха. Най-важната от тях е липсата на независимост на екипа, който ще разследва тези престъпления. Но се оказа, че точно тази липса на независимост устройва както прокуратурата, така и управляващите - все пак страх лозе пази, иначе току-виж и те започнат да влизат в новините... с белезници, както става в Румъния.

С две думи, държавата създаде поредното нещо, от което никой нищо не очаква. Само че вместо с рязане на лентички, както си му е редът, пръкването на звеното "Антикорупция" бе ознаменувано с кръстосване на микрофони, този път между депутата - реформатор Атанас Атанасов, и главния прокурор Сотир Цацаров.

На този фон в сряда сутринта държавата беше разбудена от мощното недоволство на депутата Атанас Атанасов, който се оплака от телевизионния екран, че разбрал от медиите за създаването на звеното. "Има опити да се имитира съдебна реформа, но Реформаторският блок няма да допусне това", категорично заяви Атанасов. Според него това спецзвено нито ще е независимо, нито е ясно как ще работи, нито се знае как ще се подбират хората в него. От думите му се разбира, че той приема нововъведението по-скоро като опит да се спаси статуквото и недосегаемостта на висшите чиновници.

Часове по-късно задочно, и пак по телевизията, му отвърна главният прокурор Сотир Цацаров: "Специализираното звено присъства във всички стратегически документи на правителството, а Атанасов е член на партия, която пък е член на коалиция, която пък е член на управляващата коалиция. И ако той твърди, че не знае за решенията на управляващата коалиция, това означава, че най-вероятно хвърля камък към коалиционните си партньори", отвърна на удара главният прокурор Сотир Цацаров. И мимоходом поясни, че спекулата явно е понятие, което може да се използва не само във връзка с черната борса.

Всъщност истината е, че и Атанасов, и Цацаров бяха прави по своему. Атанасов каза в прав текст, че от този вид звена обикновено нищо съществено не произлиза и че най-вероятно така ще стане и с новата "Антикорупция" - това си е една чиста имитация на дейност. Но пък и Цацаров само дето не го попита директно: Абе, ти на какво се правиш, нали твоите партньори го приеха това...?

Познато, нали? Звучи като откъс от стар и съвсем неромантичен филм, въртян десетки пъти през последните 25 години, който помним почти наизуст. Затова му знаем и края:  журналистите все така ще си лаят, политиците ще се перчат, прокурорите се пъчат, а корупцията ще си върви ли върви...

Пълно дежа вю. А същинска съдебна реформа най-вероятно няма да видим. Но това е вече друга тема...

Facebook logo
Бъдете с нас и във