Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кошарата на Коко Динев скърца

Разпада ли се кошарата на един от фамозните бизнесмени на прехода Константин (Коко)Динев? Дали някой клати основите й, или след две десетилетия лайф на гребена на вълната повелителят на чалга певиците е объркал правилата, тепърва ще се уточнява. Самоделното взривно устройство, което гръмна в четвъртък (16 август) пред ресторант Кошарите в столичния кв. Лозенец, може да е пореден знак, че златните години за Динев са отминали. Взривен беше само входът на ресторанта, пострадали няма, а експертите са единодушни, че макар и сериозен, 200-грамовият тротилов еквивалент е бил само за сплашване.


За разлика от други случаи, този път версиите се свеждат основно до една - Динев е закъсал финансово и не може да посреща дълговете си. Според едни причината е залитането му по хазарта, според други - изгубените позиции в черното тото. Появиха се и публикации, че миналия месец заведението било опожарено, но Динев успял да осуети медийния шум около този факт. Ударите срещу ресторанта не били случайни, тъй като комар се играел точно вътре в него, а собственикът му задлъжнял към лихвари с 3 млн. лева. Те от своя страна не се стряскали особено от славата на длъжника си и той бил принуден да усили охраната си в последните месеци.


Паралелно с тези слухове вървят и други. През юли родният град на Коко Динев - Сандански, изпадна в екстаз от тиражираната в местната преса новина, че той поема отново футболния клуб Вихрен. Възможно е обаче да става въпрос за спекулация, свързана с оттеглянето му от пловдивския Локомотив. В началото на този месец пък се появи информация, че Динев се готви за още по-апетитна хапка - готов бил да извади 3 млн. лв. за бившата резиденция на Тодор Живков в Сандански - Свети Врач. Седмици по-рано разгледал огромния имот от 100 декара в компанията на актуалната си половинка - певицата Емилия. Всъщност Динев се чувствал там като у дома си и от години водел чалга гърлите на рандевута. За да финансира сделката, двойката искала да продаде за 2 млн. лв. сегашното си имение от 15 дка, популярно като Малка-та резиденция. При предишното управление на отбора Динев го вкара в А група, но поради липсата на средства стадионът е затворен от юни. Междувременно любимецът на чалга звездите демонстрирал класа, появявайки се с последен модел джип Линкълн Навига-торс уникални екстри, доставен по поръчка от САЩ.


Възможна е и междинна версия - Динев да не е закъсал толкова фатално, а да е принуден да се изнесе от София.


Чергите около Кошарите горят вече трета година и заради спор за законността на две пристройки с площ от 100 кв. метра. През май се чу, че собствениците им са ги съборили сами, но общинската дирекция за контрол на строителството контрира, че е съборена оградата, а собствениците декларирали, че на следващия ден ще махнат навеса и тоалетната. Издадена била нова заповед за събарянето им, която Динев и компания обжалват в съда, твърдейки, че са я изпълнили. Главният архитект на София Петър Диков обяви още миналата година, че ресторантът първоначално бил върху имот с площ 130 кв. м, но през годините се разширил до 500 кв. метра. Случаят нашумя при гласуването на предложение на Диков за промяна на регулационния план на парка, в който се намира заведението. Тогавашният районен кмет Прошко Прошков поясни, че това би довело до узаконяване на незаконните постройки на ресторанта, тъй като с тази промяна общата му площ става 740 кв. метра.


Дали Динев ще стане поредният изключен от играта бос е рано да се каже. Миналата година се говореше, че водил преговори със земляка си Яне Янев да влезе в политиката като кмет на Сандански от името на РЗС. Това обаче не се случи и е твърде вероятно някой да е помогнал за разваляне на пазарлъка. При представянето на аптечния бос Веселин Марешки за нов шеф на пловдивския Локомотив пък премиерът Бойко Борисов наблегна, че срещу довеждането на нов благодетел очаква отборът да скъса с черното тото. По-кръгъл камък, метнат в кошарата на Коко Динев - здраве му кажи!

Facebook logo
Бъдете с нас и във