Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кошаревските свидетели на прокуратурата

Един-единствен въпрос гложди мисълта, откакто в навечерието на междинния доклад на Еврокомисията зад решетките бе пъхнат още един предполагаем представител на подземния свят. Предполагаем, защото и до ден днешен Златомир Иванов-Баретата не е осъждан за принадлежността си към мафиотска структура. Ако в решимостта си да го направи този път Темида отиде докрай, сигурно в бъдеще с чиста съвест ще причислим Златко Баретата към престъпниците.
Очевидно желанието на съдебната власт, на МВР и на ДАНС да променят статуса на Баретата е голямо. В името на тази цел е образувано досъдебно производство по чл.321 ал.1 и 2 от НК (за организирана престъпна група). То пък стана след сигнал на друг, чист като сълза Темидова, наш сънародник - Димитър Вучев-Демби.
Тук възниква онзи въпрос, за който стана дума в началото - той гласи: на основата на каква зависимост прокуратурата вербува Демби, за да свидетелства срещу Баретата? Продължението на питането е: редно ли е обвинението да продължава да се изживява като оперативна служба, която с тайни и негласни способи набира основни свидетели, особено след като веднъж тази практика е доказала своята несъстоятелност? Един поглед върху развоя на прословутия процес срещу братята Маргини ще подскаже за какво иде реч...
Какъв е пътят на Демби от заподозрян в извършването на редица престъпления до свидетел на обвинението? Нелек, а освен това и дълъг. Звездата му изгрява в нощта на 16 срещу 17 септември 2001 г., когато наркодилър №1 в София - Леонид Фотев, познат още като Льоня-Джуджето (кумец на небезизвестния висаджията Методи Методиев - Мето Илиянски), и приятелката му Албена са заклани в дома им в столичния ж.к. Красна поляна.
Демби заедно с приятеля си Антон Милтенов-Клюна научават за зверството още преди труповете на Джуджето и гаджето му да са изстинали. Те настигат убийците в кв. Иваняне. След престрелка са убити Петър Петров-Кюстендилеца и Христо Стефанов. След касапницата полицията обяви за издирване Клюна и Демби. По-късно те се предадоха, дадоха показания, а по случая бе образувано дело срещу неизвестен извършител (?!)
Година по-късно името на Вучев пак насити пространството. Този път след опита за покушение над Илиян Варсанов - враг № 1 на неговия патрон Клюна. На 16 август 2002 г. Варсанов замалко не бе разстрелян с автомат пред столичната кръчма Двете халби в ж. к. Белите брези. МВР обяви, че атентатът срещу него е дело на Антон Милтенов-Клюна. Образувано бе следствено дело с обвиняеми: Антон Милтенов, Димитър Вучев-Демби, Рехджан Реджеб Низан-Роко, Бисер Илиев, Александър Валентинов-Зелката, Кирил Кърнолски-Бакшиша, Цветан Деянов, Росен Пенев-Млекаря и Георги Нацев. Демби беше нарочен за организатор, а Клюна за поръчител на покушението. През 2003 г. делото срещу Клюна и Демби бе приключено поради липса на доказателства...
В ареста Вучев попадна отново през февруари 2004 г., след като на 15 същия месец бомба самоделка гръмна пред вратата на апартамента на наркодилъра Мирослав Пелтеков-Пелтека в бл. 416 в ж.к. Люлин. Следващата среща на Демби с полицията бе през септември 2004 г., по време на специализираната полицейска операция, разпоредена от главния прокурор Никола Филчев в отговор на убийството на Асен Петров-Шаки на 1 септември 2004 година. Демби бе задържан на 2 септември с прокурорско нареждане за 72 часа. На 6 септември бе пуснат срещу 700 лв. парична гаранция, защото срещу него бе повдигнато единствено обвинението, че е ползвал незаконно късовълново радио (радиостанция).
На 12 септември 2004-а неизвестни стрелци с две коли нападнаха Вучев и антуража му пред тунела на изхода от ж.к. Люлин. Вучев и телохранителите му се отърваха без драскотина. Срещу тях бе образувано полицейско дознание за едро хулиганство, а прокуратурата поиска постоянен арест за Вучев и за бодигардовете му. Софийският районен съд обаче не уважи искането на обвинителите и пусна Демби срещу 3000 лв. гаранция. Мотивът на съдиите бе: срещу петимата няма доказателства, че те са стрелците. Освен това бе изтъкнато, че не са осъждани, установена е самоличността им и имат постоянни адреси.
Премеждията на Димитър Вучев продължиха и през 2005 година. Този път го изненада бомбен атентат (на 12 юни) на 2 км от Костенец. Взривено обаче бе Ауди А6, в което пътува с охраната на Демби и на Мартин Станков-Рашо. Самите те пътуваха в Мерцедес и се отърваха само с уплаха.
През декември 2006 г. срещу Демби бе извършен пореден неуспешен опит за атентат на излизане от дома му в кв. Симеоново. Само 8 часа след това един от враговете му, Радослав Иванов-Темерута, се надяна на смъртоносен куршум току пред Шесто РПУ. Криминалистите веднага започнаха работа по една версия - отмъщение. Демби бе прибран с постоянна мярка задържане под стража. Този път Софийската районна прокуратура използва финт и поиска мярката заради грабеж на мобилен телефон и 400 лв., извършен от Демби преди години. С времето тази мярка бе заменена с домашен арест, а по-късно и отменена...
Нелек и дълъг е пътят и на още един доносник по призвание - Велин Добрев, преживяващ под крилото на Темида като защитен свидетел в различни дела. Добрев, известен и като Вили Моториста, отдавна има вземане-даване със МВР и със съдебната власт. През 1998 г. той беше арестуван за убийството на известния висаджия Валентин Алексиев-Лисицата. Арестът стана цели две години след разстрела на Лисицата (на 12 февруари 1996 г.) МВР тогава се похвали, че са задържани трима наркомани - Стефан Рангелов, Велин Добрев и Емилиян Цонев, които направили пълни самопризнания за мократа поръчка. Добрев прекара в предварителния арест от 31 май 1998 г. до 8 януари 2004 година.
На 23 октомври 2006 г. Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен като помагач и го наказа с 10 години лишаване от свобода. А Стефан Рангелов (извършител) и Емилиян Цонев (подбудител и помагач) отнесоха по 12 години зад решетките. Заради това, че Вили Моториста беше основен и защитен свидетел на делото срещу братята Маргини, което вървеше по същото време, разпитът му по делото Лисицата се състоя на закрито заседание.
Най-смешното е, че по делото на Маргините Добрев се изправи срещу съучастника си в убийството на Лисицата Стефан Георгиев.
От защитените му показания пострада и... Димитър Вечев-Демби. На 23 февруари 2006 г. с постановление на Софийската градска прокуратура от делото срещу групата на Маргините бяха отделени материали и бе образувано ново дело срещу Димитър Вучев-Демби за убийство на братя Балеви и на Радослав Иванов-Темерута. Демби веднага бе прибран на топло с общо пет обвинения, включително и за участие в организирана престъпна група и за притежание на оръжие. На 1 март 2006 г. той излезе от ареста, след като Софийският апелативен съд го пусна с мярка за неотклонение - подписка. Магистратите прецениха, че не може да се направи обосновано предположение за обвиненията в подготовка на три убийства, за организиране на престъпна група и за притежание на оръжие...
За да се стигне до февруари 2009 г., когато Демби се нарежда в алеята на защитените свидетели до врага си Вили Моториста. А както е известно, въпреки показанията на Добрев нещата не вървят добре за обвинението.
Докъде ще ги заведе свидетелят Демби в случая със Златко Баретата ще видим. За нетърпеливите - да питат в популярното брезнишко село Кошарево...

Facebook logo
Бъдете с нас и във