Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Костинбродски спецкурс по печатарство

Съдия Ани Захариева от Софийския градски съд (СГС) вече може смело да претендира да получи диплом за печатар след първото заседание в сряда (11 юни) по делото "Аферата Костинброд", както беше наречен скандалът с надпечатаните бюлетини за предсрочните избори през май 2013 година. В края му всички присъстващи в залата бяха напълно наясно не само с технологичните процеси, но и с чисто теоретичните постановки за това що е технологичен брак, какъв е нормалният процент за стартова макулатура, какви дефекти може да се появят след печат и сгъване и дори какво лепило трябва да се ползва, за да не се късат бюлетините от кубчетата.


С "учебния процес" по полиграфия първоначално се нагърби Йордан Бончев - три часа собственикът на скандално нашумялата печатница "Мултипринт" в Костинброд обяснява как се правят бюлетините. После обучението поеха колегите му, които са ръководили процеса по отпечатването на бюлетините за миналите парламентарни избори, осъществявали са контрола за качеството и са ги издавали на възложителя - в случая правителството на държавата.


Всъщност ударното въведение в полиграфията е единственият резултат от първото заседание по делото, с което прокуратурата сочи бившия вече главен секретар Росен Желязков за главен виновник в аферата "Костинброд". Делото в Софийския градски съд ще тече по съкратена процедура, тъй като Желязков се отказа от част от призованите свидетели. Сред тези, които няма да бъдат разпитани, попаднаха депутатката Мая Манолова, бившият правосъден министър в служебното правителство Драгомир Йорданов и кметът на Костинброд Милен Димитров. За сметка на това в някое от следващите заседания се очаква да бъде разпитан бившият служебен премиер Марин Райков.


Скандалът с купищата готови бюлетини, открити в склада на печатницата, гръмна в деня за размисъл. Сигналът за тях бе подаден от Мая Манолова, а ефектът му беше подозрението, че бюлетините са предназначени да "обърнат" резултата от вота - т.е. да се използват за фалшификацията му. Допълнително страстите се нажежиха и от факта, че печатницата, в която те бяха открити, е собственост на общински съветник от ГЕРБ. Последва зрелищна пресконференция на прокуратурата, след която тръгна и друго "обосновано предположение" - че е имало организация за транспортиране на бюлетините в камиони с двойно дъно до секциите. По делото, което вече се разглежда от съда, доказателства за нито една такава "екстра" обаче няма.


Единственият виновник за безпрецедентната дандания в деня за размисъл се оказа главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Той обаче не е обвинен в опит да манипулира изборите, а в престъпно бездействие, с което на практика е извършил престъпление по служба. Според прокуратурата именно в резултат на неговото бездействие се допуснало през май 2013 г. в печатницата на "Мултипринт" да бъдат отпечатани 351 075 броя бюлетини в повече извън договора, които при това били годни да бъдат вкарани в употреба. С това той е нанесъл вреда на държавността, защото у значителна част от българите е възникнало недоверие в изборния процес и към правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт. На Желязков му е наложена мярка за неотклонение "подписка", което значи, че не може да мръдне от София без разрешение на наблюдаващия прокурор или на съдията.


Веднъж вече това обвинение се препъна. През октомври, когато прокуратурата внесе обвинителния акт, той тутакси й бе върнат от съдията-докладчик Ани Захариева. Оказа се, че обвинението не е уточнило част от основните си тези: как точно е осъществявано това бездействие, какъв е престъпният резултат от него и каква е била специалната цел на Желязков, каквато законът задължително изисква за такова престъпление. Последваха бързи уточнения в текста, след което обвинението бе внесено пак в съда и делото все пак тръгна. Адвокат Трендафил Трендафилов, защитник на Желязков, отново поиска делото да бъде върнато на прокуратурата за втори път, защото според него указанията на съда за нужните уточнения по обвинението не са изпълнени. Но съдия Захариева отказа: каквото е можела да направи прокуратурата, тя го е направила - оттук-нататък вече е ред да се произнесе съдът.


Със сигурност процесът няма да приключи преди следващите предсрочни избори, когато и да са те. Ако не стане друго - след няма и месец започва съдебната ваканция. Освен това предстои разпит на още 20-на души. Привиканите досега свидетели описаха само технологията по отпечатването и транспорта на бюлетините. Основният въпрос, на който те трябваше да отговорят, беше как се е получило огромното "надпечатано" количество, което бе намерено в складовете на "Мултипринт" в навечерието на изборите. "Няма печатница, която да не пуска такъв технологичен брак. Той не може да се предвиди. По договора сме заложили 7% брак, те са калкулирани в цената, която сме предложили и която се плаща от възложителя. Но сме се стремили да го намалим, защото това за нас означава по-малко разходи и съответно - печалба за фирмата", обясни собственикът на печатницата Йордан Бончев. Така било и при отпечатването на бюлетините за президентските избори, които пак са правени при него, така било и за парламентарния вот. Никаква разлика нямало и при съхранението на брака - според договора с правителството печатницата е длъжна да предостави определен брой бюлетини, надпечатаните и негодните се пазят до края на изборите в специални помещения. А след това се превръщат в куп ненужна никому хартия.


Самият Желязков ще говори в края на процеса - след като изслуша всички останали свидетели. За момента е ясно само едно - този край ще е след много време и очевидно след още едни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във