Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ковачки мина с условна присъда

Софийският градски съд наказа в четвъртък (14 април) бизнесмена Христо Ковачки с условна присъда от три години с пет години изпитателен срок, а също с глоба в размер на 20 000 лв. и с конфискация на една десета от имуществото му. В началото на седмицата прокуратурата поиска присъда от пет години затвор ефективно. Оповестяването на присъдата отне над два часа и половина, тъй като председателят на съдебния състав Александра Йорданова добросъвестно изчете всички фактури, представени по делото.
Ковачки е подсъдим за данъчни престъпления на стойност над 16 млн. лв., извършени в периода 2005-2008 година. Измамите са направени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, при които неправомерно е получен данъчен кредит. Разследването срещу бизнесмена започна в края на октомври 2009 година. Тогава той беше пуснат срещу рекордната за България гаранция от 200 000 лева. Сегашната присъда подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд. След прочитането й прокурорът Маргарита Немска изненадващо заяви, че обвинението е доволно от решението на съда. Тя обясни, че в 15-дневния срок прокуратурата ще прецени дали да протестира присъдата. Прокурорката отбеляза, че това е една от първите присъди по този текст на Наказателния кодекс.
Според адвокат Ина Лулчева, защитник на Христо Ковачки, самата присъда е изненадваща. Позицията на прокуратурата през цялото време е била, че Ковачки е осъществил състава на престъплението, тъй като сделките са фиктивни, т.е. има съставени документи, но няма доставена стока. За всички машини, предмет на обвинението, се представиха доказателства, че те са налични. При това положение аз не зная той защо е осъден, коментира Лулчева.
Според нея наложената с присъдата конфискация на една десета част от имуществото на Христо Ковачки е на практика неосъществима. Тази част на присъдата не може да бъде изпълнена така, както е постановена, тъй като имуществото на г-н Ковачки не е установено по делото. Когато не е установено по делото, не може да има конфискация, защото законът не допуска конфискация на неопределена имуществена маса, посочи адвокат Лулчева. За разлика от колебаещите се прокурори, защитата на Ковачки едва ли ще се въздържи от обжалване да дупка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във