Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Крадци на кабели блокираха ИНТЕРНЕТА с Азия

Български крадци на метални жици са скъсали по невнимание оптичен кабел и са прекъснали за десет часа ИНТЕРНЕТ трафика между Германия и Азия, съобщи в понеделник (23 август), комисар Стоян Драгнев, директор на областната дирекция на МВР в Ямбол. Инцидентът е станал на 18 август, но за него бе съобщено едва след като били арестували тримата виновници за нарушаването на международния обмен на данни.
Крадците не са търсили международна популярност. Тяхната цел била само да изкопаят подземните кабели на бившите военни поделения в района, да ги нарежат, да извадят медта и оловото от тях и да ги продадат. Изкупната цена на медта в момента е между 8 и 10 лв. за килограм и само за месец групата си е докарвала шестцифрена печалба. По думите на комисар Драгнев тримата апаши били добре оборудвани с техника, с която обикновено изкопавали шест-седем метра, след което закачвали кабела на високопроходим автомобил и изтегляли километри от него.
Така станало и на злополучната за международния информационен обмен дата. Този път мъжете отишли да вадят кабели в ямболското село Межда. Тарторът на групата се движел напред в лека кола, за да огледа района за наличие на полиция или друга охрана. След него вървяла платформа, на която бил качен багер. След като установили, че районът е неохраняем, крадците започнали да копаят. Но закачили и разкъсали оптичнен кабел, съдържащ 26 оптични влакна за пренос на комуникационни, интернет, банкови и други данни от Германия за Азия.
След като разбрали, че не могат да използват оптичния кабел (тъй като в него липсвала ценната за тях мед), копачите отново го заровили и прикрили добре направения от тях изкоп. Междувременно връзките били прекъснати за дълги часове.
Кабелната връзка се поддържа от фирма НЕТЕРА. По нейни данни пропуснатите ползи са за над 900 000 евро, при загуби по 1600 евро на минута.
Извършителите на кражбата били изловени, тъй като били част от престъпна група, занимаваща се с кражби на жици. Заради нейните золуми местната полиция била вдигната на бойна нога от един месец. Групата имала перфектна техника за откриване, разкопаване и транспортиране на откраднатите метали. В резултат на нейните мащабни действия били разрушени военни комуникации, част от мрежите на БТК и на енергопреносните дружества. Арестувани са ръководителят на групата Ж.Т. (31 г.), регистриран за военно престъпление, П.П на (33 г.) и Ж.С. (28 г.) и тримата неосъждани. По случая е образувано досъдебно производство.
Информацията на ямболското поделение на МВР от понеделник веднага бе грабната и разпространена от Франс прес. Авторитетната агенция осведоми света, че кражбите на кабели от телекомуникационните, железопътната и електрическите компании в България са често срещано явление и че крадците продават металите за скрап. Правителството правело опити да прекрати кражбите, като наложи по-строги разпоредби за компаниите, изкупуващи метал, допълва агенцията. В момента по закон фирмите за вторични суровини трябва задължително да изискват паспорта на лицето, което продава метала, но това условие явно не се спазва стриктно.
През юни крадци на метали оставиха без резервно електрозахранване даже Министерския съвет. Причината бе, че апашите бяха срязали специален кабел в района на Перловската река. Наскоро без телефони пък останаха част от жилищните блокове в столичния квартал Люлин. По време на операция Жици само за три дни на територията на цялата страна полицията залови 44 бандити. През последните два месеца е засилен и контролът над пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали и наблюдението над лицата, засечени в този бизнес, увериха от Столичната дирекция на вътрешните работи. Явно обаче крадците са толкова многобройни, че въпреки всички тези мерки полицията не може да насмогне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във