Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Крадци на стари руски коли влязоха в ареста

Престъпна група, извършвала множество кражби на коли, бе задържана в четвъртък (29 декември) от криминалисти на столичното Второ районно полицейско управление. Бандитите били истински иноватори, тъй като използвали за целите си паяк, модел МАН, собственост на частна фирма.


Полицаите получили сигнал от граждани, че пред блок в кв. Свобода автомобил за репатриране вдига паркирана там жигулка. Пристигналите на място полицаи изненадали двама софиянци (на 21 и 31 г.), които се суетели около камионетката.


В хода на разследването е установено, че по-младият от тях разполагал с договор за покупко-продажба на жигулката. Тапията обаче не била заверена пред нотариус. Той извадил и ксерокопие от талон с нанесени данни за регистрационния номер на колата. От извършената справка станало ясно, че данните в ксерокопията са на младежа. В същото време обаче от справка в базата данни на МВР станало ясно, че копията не съдържат информация за истинския собственик на колата. По документи тя се водела на възрастна жена от квартала. Смутеният младеж обяснил, че работи по поръчка и срещу заплащане за човек, на когото посочил малкото име.


Полицаите постепенно разнищили заплетения случай. Оказало се, че преди да качат жигулито на репартака, двамата майстори извършили същото с лек автомобил Москвич 412, който вдигнали от паркинг в същия квартал. Старият московец бил откаран в пункт за вторични суровини в кв. Илиянци, признали изобретателните събирачи на скрап.


Криминалистите поели към пункта. По време на проверката там те открили руската кола и още четири стари автомобила, обявени за издирване от Второ районно управление. Колите били Ситроен ЗХ, две лади и Мерцедес 190. Ровейки сред скрапа постепенно криминалистите броили още 120 репатрирани от двойката автомобили, чиято собственост се изяснява.


В хода на разследването бил открит и поръчителят, за когото двамата мъже работели - 21-годишен столичанин от кв. Обеля. Той и 23-годишната му съпруга били задържани в кафене на бензиностанция на бул. Рожен. При обиск у тях са открити голям брой договори за покупко-продажба, написани с един и същи почерк, незаверени от нотариус, както и ксерокопия на документи за регистрация на автомобили.


Последвало претърсване на два адреса в кв. Обеля и в Сухата река, откъдето са иззети компютърни конфигурации, съдържащи папки със сканирани регистрационни талони за автомобили, сканирани бланки за лични карти и голям брой празни бланки.


Четиримата са задържани за 24 часа. Двамата съпрузи и 21-годишният младеж са криминално проявени и регистрирани за притежание на наркотици, за кражби на коли, за взломни кражби, за измами и нанасяне на телесна повреда, а жената - за кражба на мобилен телефон от магазин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във